Składowanie niejednorodne w magazynie blokowym
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 5 times
Składowanie niejednorodne w magazynie blokowym
Magazyn blokowy B
Składowanie niejednorodne C (jeden mat. w różnych partiach w miejscu składowania)
Możliwość dodania do istniejącego zapasu
Mimo konfiguracji, kiedy dorzucam do miejsca ten sam materiał z inną partia mam komunikat L3036 Składowanie niejednorodne w typie magazynu P09 nie zostało zdefiniowane.
Możliwe że to dlatego, że konfiguracja została zmieniona z X na C, że na stanie był zapas w lokalizacjach? Założyłem nową lokalizację i również nie moge tego zrobić, więc chyba nie ma to nic do rzeczy...
Składowanie niejednorodne C (jeden mat. w różnych partiach w miejscu składowania)
Możliwość dodania do istniejącego zapasu
Mimo konfiguracji, kiedy dorzucam do miejsca ten sam materiał z inną partia mam komunikat L3036 Składowanie niejednorodne w typie magazynu P09 nie zostało zdefiniowane.
Możliwe że to dlatego, że konfiguracja została zmieniona z X na C, że na stanie był zapas w lokalizacjach? Założyłem nową lokalizację i również nie moge tego zrobić, więc chyba nie ma to nic do rzeczy...
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Re: Składowanie niejednorodne w magazynie blokowym
Czy dla typu magazynu masz włączone zarządzanie jednostkami składowania (ang. storage unit management)?
Lista możliwych wartości dla wskaźnika składowania niejednorodnego wskazuje, że wartość C może być używana tylko dla typu magazynu blokowego z SU management:
Lista możliwych wartości dla wskaźnika składowania niejednorodnego wskazuje, że wartość C może być używana tylko dla typu magazynu blokowego z SU management:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Tak, typ magazynu jest zarządzany SU
-
Komunikat L3036 oraz kontrola składowania niejednorodnego jest robiona w procedurze NACHQUANT_PRUEFEN, include LL03AF1S. Postaw tam break-point i sprawdź, w którym dokładnie momencie zmienna P_SUBRC jest ustawiana na wartość R_MISCH_VERBOTEN.
-
W tym fragmencie kodu:
Tak wyglądają moje zmienne:
Kod: Zaznacz cały
IF ( NTYP-MISCH = CON_MISCH_CHARG OR "v_n_878413
NTYP-MISCH = CON_MISCH_IH_CHARG ) AND
LAGP-ANZQU > 0.
PERFORM QPLA_AUFBAUEN USING LTAP-NLTYP LTAP-NLPLA.
LOOP AT QPLA
WHERE MATNR <> LTAP-MATNR
OR WERKS <> LTAP-WERKS
OR LGORT <> LTAP-LGORT
OR BESTQ <> LTAP-BESTQ
OR SOBKZ <> LTAP-SOBKZ
OR SONUM <> LTAP-SONUM.
EXIT.
ENDLOOP.
IF SY-SUBRC = 0 AND
NOT ( I_RL03A-VORGA = CON_VORGA_U2 AND I_RL03A-KZUAP = CON_X ).
P_SUBRC = R_MISCH_VERBOTEN.
ENDIF.
-
Kiedy podstawiłem VORGA = U2 i KZUAP = X przeszło.
KZUAP mogę ustawić na typie magazynu, ale co z VORGA?
KZUAP mogę ustawić na typie magazynu, ale co z VORGA?
-
Pozwoliłem sobie zmodyfikować Twój poprzedni post i sformatować fragment kodu ABAP przyciskiem
Pole VORGA określa rodzaj operacji zlecenia przeniesienia np. tworzenie, potwierdzanie, przeksięgowanie etc. Ta wartość jest ustawiana wewnętrznie przez WM i nie powinna być w żaden sposób zmieniana w rozszerzeniach.
Kluczem jest pętla
i zawartość tablicy QPLA. W tej tablicy są kwanty już rozmieszczone w miejscu składowania, natomiast w polach LTAP-MATNR, ..., LTAP-SONUM są cechy rozmieszczanego właśnie kwantu. Zauważ, że tutaj nie jest sprawdzana zgodność partii (pole CHARG), czyli możesz rozmieścić inną partię tego samego materiału.
Sprawdź wartości pól LTAP-MATNR, ..., LTAP-SONUM oraz zawartość tablicy QPLA. Najpewniej rozmieszczany kwant różni się od kwantów już rozmieszczony w lokalizacji jakąś inną cechą, która jest sprawdzana w tej pętli.
Kod jest teraz czytelniejszy.Pole VORGA określa rodzaj operacji zlecenia przeniesienia np. tworzenie, potwierdzanie, przeksięgowanie etc. Ta wartość jest ustawiana wewnętrznie przez WM i nie powinna być w żaden sposób zmieniana w rozszerzeniach.
Kluczem jest pętla
Kod: Zaznacz cały
LOOP AT QPLA
WHERE MATNR <> LTAP-MATNR
OR WERKS <> LTAP-WERKS
OR LGORT <> LTAP-LGORT
OR BESTQ <> LTAP-BESTQ
OR SOBKZ <> LTAP-SOBKZ
OR SONUM <> LTAP-SONUM.
EXIT.
ENDLOOP.
Sprawdź wartości pól LTAP-MATNR, ..., LTAP-SONUM oraz zawartość tablicy QPLA. Najpewniej rozmieszczany kwant różni się od kwantów już rozmieszczony w lokalizacji jakąś inną cechą, która jest sprawdzana w tej pętli.
-
Faktycznie, jeden z wielu kwantów miał inny skład. Rozwiąznie banalne, dziękuję za pomoc