F110

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
Julka
Posty: 3
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 3:15 pm

F110

Post autor: Julka »

Witam wszystkich.
W F110 nie zaznaczyłam nic w zakładce "protokół dodatkowy". Zawsze
zaznaczam 3 checkbox: kontrola terminu płatności, wybór formy płatności w
każdym przypadku i pozycje dokumentów płatności. I teraz gdy próbuję
wygenerować ścieżkę KND to pisze, że nie istnieją rekordy danych dla tego
wyboru. Jak można to naprawić?
Wprowadziłam przelewy "ręcznie " do banku lae teraz niby mam zerowe salda, ale nie mogę ich rozliczyć. Na kontach dostawców mam fv z "x" jako płatność w drodze i ręcznie wrzuconą zapłatę. Czy można usunąć te "x" żeby można było zamknąć otwarte pozycje?
joanna1998
Posty: 9
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 7:31 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: F110

Post autor: joanna1998 »

czy mogłabyś podzielić się screenami?
FattyRatty
Posty: 17
Rejestracja: ndz lip 17, 2022 12:28 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: F110

Post autor: FattyRatty »

1. Może nie zaznaczyłaś generowania nośników na etapie płatności. W F110 wygeneruj ponowny wydruk, wybierając paczkę i klikając na "Wydruk". W okienku wybierz natychmiastowe wykonanie i w nazwie zadania podmień ostatni znak ? np. na cyfrę 1. Zobacz czy pomogło.
2. Jeśli nie pomogło to pod przyciskiem "Płatność" będą do wyboru logi dla programu generującego nośniki. Wybierz log z zadania druku o nazwie zadania z pkt. 1 i przeczytaj. Może błąd będzie czytelny, ale pewnie niekoniecznie a przyczyną jest albo dump albo brak konfiguracji i to musisz zgłosić do wsparcia.
RKISIEL
Posty: 599
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 432 times
Been thanked: 275 times

Re: F110

Post autor: RKISIEL »

Julka pisze: pt kwie 26, 2024 3:20 pm Wprowadziłam przelewy "ręcznie " do banku lae teraz niby mam zerowe salda, ale nie mogę ich rozliczyć. Na kontach dostawców mam fv z "x" jako płatność w drodze i ręcznie wrzuconą zapłatę. Czy można usunąć te "x" żeby można było zamknąć otwarte pozycje?
Już były odpowiedzi na to pytanie:
viewtopic.php?p=16109#p16109

Możesz też w pozycji dokumentu księgowego kliknąć w tekst "Utworzono zlecenie płatności", otworzy się okno w programie RFPYORD_LD gdzie możesz usunąć zlecenie.
Rafał Kisiel
Julka
Posty: 3
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 3:15 pm

Re: F110

Post autor: Julka »

tak, sprawdziłam na testowym - nie zaznaczyłam generowania nośników na etapie płatności. Nie działa ani zamian ? na 1. Niestety musiałam całą paczkę przelewów wprowadzić ręcznie do banku, bo na kontach zobowiązań w Sap płatności już się zaksięgowały. Zostałam teraz z sytuacją gdy nie mogę rozliczyć zaksięgowanej fv z ręcznie wrzuconą płatnością gdyż mam "x" -płatność w drodze. Nie potrafię usunąć tego x. Pomożecie Państwo?
f110.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FattyRatty
Posty: 17
Rejestracja: ndz lip 17, 2022 12:28 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: F110

Post autor: FattyRatty »

Problem źródłowy z brakiem nośników - w logu jest "wyjątek systemowy" więc jeśli będzie się to powtarzać to konsulatnt powinien sprawdzić co się popsuło.

Dla już wygenerowanych zleceń, trzeba je usunąć. W F110 -> Otoczenie -> Zlecenia płatnicze -> Usuwanie jest program do usuwania zleceń, ale pewnie nie zadziała bo SAP dodał dużo zabezpieczeń przed usuwaniem zleceń w nowszych wersjach systemu.

Dostępny jest nowy program RFPYORD_LD, który nie jest dostarczany z kodem transakcji, tzn. trzeba go wykonać jako program (przez se38/sa38) albo ktoś musi przygotować dla niego kod transakcji, żeby udostępnić go użytkownikom.

Jeśli rozliczasz przez wyciąg bankowy np. w FEB_BSPROC, to możesz jeszcze spróbować "uratować" te nierozliczone księgowania, dopisując w opisie płatności z wyciągu numer zlecenia płatniczego do konkretnego przelewu, który wcześniej odczytasz z F110 -> Otoczenie -> Zlecenia płatnicze -> Wyświetlanie. Przycisk "sprawdzanie" spowoduje, że algorytmy wyszukujące spróbują wyszukać po numerze jeszcze raz i może znajdą to co powinny. Jeśli księgowania z wyciągu poszły akonto na dostawców, to już na to za późno i trzeba usunąć zlecenia płatnicze.
RKISIEL
Posty: 599
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 432 times
Been thanked: 275 times

Re: F110

Post autor: RKISIEL »

FattyRatty pisze: pt maja 10, 2024 10:26 am Jeśli księgowania z wyciągu poszły akonto na dostawców, to już na to za późno i trzeba usunąć zlecenia płatnicze.
Nie trzeba usuwać - przy rozliczeniu dostawców (F-44) można dociągnąć pozycje ze zleceń płatniczych:
F-44.png

Zlecenie.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał Kisiel
Julka
Posty: 3
Rejestracja: pt kwie 26, 2024 3:15 pm

Re: F110

Post autor: Julka »

RKISIEL pisze: pt maja 10, 2024 11:45 pm
FattyRatty pisze: pt maja 10, 2024 10:26 am Jeśli księgowania z wyciągu poszły akonto na dostawców, to już na to za późno i trzeba usunąć zlecenia płatnicze.
Nie trzeba usuwać - przy rozliczeniu dostawców (F-44) można dociągnąć pozycje ze zleceń płatniczych:
F-44.png



Zlecenie.png
Czyli F-44 nie zadziała jeśli mam już wrzucone zapłaty akontem na dostawców? Bo próbuję F-44 ale widzę tam tylko zaksięgowaną fv, ale jak dalej miałabym wywołać zapłatę żeby to "sparować" ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RKISIEL
Posty: 599
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 432 times
Been thanked: 275 times

Re: F110

Post autor: RKISIEL »

Zrobiłaś o jeden krok za daleko.
Działanie w F-44 pokażę na przykładzie.
Mam 6 pozycji dokumentów gdzie do 3 zostały zrobione zlecenia płatnicze.
FBL1N.png
Do pozycji w dokumentach 88*489-564 zostały zrobione zlecenia płatnicze odpowiednio: 9004253059, 9004253060, 9004253058.
Działania w F-44 są w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał Kisiel