Kolor tła

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
RKISIEL
Has thanked: 445 times
Been thanked: 284 times

Kolor tła

Post autor: RKISIEL »

Cześć,
Może to już było, jeśli tak to można usunąć :D

W raportach ALV OO przy wyświetlaniu TOP_OF_PAGE wstawiam tam (oprócz innych informacji) logo spółki (PGE S.A.) – utworzyłem i wstawiłem do BDS (OAER).
Ale logo jest na białym tle a tło w HTML jest takie jakie wynika z ustawień użytkownika w SAP GUI.
I wygląda to trochę słabo, w zależności od tematu kolor tła jest różny i logo wygląda jak przyklejony znaczek pocztowy:
PGE_Green.png
PGE_Pink.png
PGE_Blue.png
Przekopałem internet jak zmienić na stałe tło w HTML, którego używam w TOP_OF_PAGE i nic… jakieś dyrdymały, że dla
DATA:
gd_dyndoc_id TYPE REF TO cl_dd_document.

* Create TOP-Document
CREATE OBJECT gd_dyndoc_id
EXPORTING
style = 'ALV_GRID'.
CALL METHOD gd_dyndoc_id->initialize_document
EXPORTING
background_color = cl_dd_area=>col_textarea.

background_color może przyjmować wartości stałe określone jako cl_dd_area=>col_*.

Przetestowałem wszystkie zalecane ustawienia/wartości
COL_BACKGROUND_LEVEL1
COL_BACKGROUND_LEVEL2
COL_TEXTAREA
COL_TREE_LEVEL1
COL_TREE_LEVEL2
COL_TREE_LEVEL3
COL_TREE_LEVEL4

i nic nie zmieniało się :o

Więc kolejna kawa + debugg i wszystko jasne, dla: style = 'ALV_GRID' mogłem zmieniać wartości do końca świata i tak SAP wstawiał co chciał.

Więc pozbyłem się: style = 'ALV_GRID' i już mogłem poszaleć :
* dla białego tła
CALL METHOD gd_dyndoc_id->initialize_document
EXPORTING
background_color = 2. <- dla koloru białego #FFFFFF
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw cze 20, 2024 2:08 am przez RKISIEL, łącznie zmieniany 6 razy.
Rafał Kisiel
RKISIEL

Re: Kolor tła

cd.
Teraz TOP wygląda lepiej:
PGE_White.png
Dołączam rozkminioną listę kodów kolorów, może kiedyś Wam przyda się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał Kisiel
K602
Has thanked: 74 times
Been thanked: 91 times

Post autor: K602 »

A czy nie lepiej mieć prawidłową grafikę, z transparentnym tłem? Bo w tym momencie, dostosowujesz kolor tła, do koloru tła obrazka...
SAP ABAP Certified Developer
yacol
Has thanked: 10 times
Been thanked: 174 times

Post autor: yacol »

Kiedyś pisałem obsługę różnych kontrolek ActiveX w ABAP tak żeby można je było wykorzystać bezpośrednio na ekranach w SAPGUI (np. slider). Wiem, że ten temat (choć pozornie prosty) należy do tej kategorii, którą developerzy określają "rzeźba w gównie" :D
Szacun za upór w dążeniu do rozpoznania tematu.
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl
yacol
Has thanked: 10 times
Been thanked: 174 times

Post autor: yacol »

Ponieważ dostałem kilka zapytań o ten temat, więc publicznie go przybliżę (bardzo pobieżnie) dla zainteresowanych a na końcu wyjaśnię dlaczego w dzisiejszych realiach lepiej tego nie robić :)

1. trzeba dobrze znać kontrolkę ActiveX, którą chcemy wykorzystać na ekranach SAPGUI (własności, metody i zdarzenia kontrolki, jej sposób działania, itede, itepe). Pomocne tu będzie narzędzie systemu Windows o nazwie OLE Viewer (lub nowsze OLE/COM Object Viewer).
2. kontrolka Ole/ActiveX musi być zarejestrowana w systemie Windows, na którym działa SAPGUI (patrz CLSID i rejestr Windows)
3. trzeba utworzyć własną klasę dziedziczącą z CL_GUI_CONTROL
4. trzeba zredefiniować przynajmniej dwie metody: SET_REGISTERED_EVENTS oraz DISPATCH i odpowiednio je zaimplementować aby ABAP mógł "gadać" z kontrolką i jej metodami/własnościami
5. w konstruktorze naszej klasy musimy oczywiście wywołać konstruktor klasy bazowej oraz zarejestrować naszą instancję z wykorzystaniem metody CL_GUI_CFW=>SUBSCRIBE
6. w SET_REGISTERED_EVENTS musimy zarejestrować nasze własne zdarzenia (tj. kontrolki Ole/ActiveX) z wykorzytaniem metody SET_REGISTERED_EVENTS_EX

Teraz można już na ekranie utworzyć kliencki kontener (patrz klasa CL_GUI_CUSTOM_CONTAINER), ustawić go jako rodzica naszej kontrolki i używać tej kontrolki w aplikacjach ekranowych SAPGUI.

Dlaczego dzisiaj to jest już słaby temat?

I. tylko działa na ekranach SAPGUI w systemie Windows (patrz punkt 2)
II. nie działa w innych GUI (np. SAPGUI for Java) i innych systemach operacyjnych niż Windows (np. Linux)
III. nie działa na FIORI
IV. do rozwiązania są problemy takie jak np. właśnie z tłem SAPGUI (biorąc pod uwagę różne motywy SAPGUI, kolory, itd. trudno jest zgrać wizualnie naszą kontrolkę z wyglądem ekranu SAPGUI)
V. czy ktoś jeszcze dzisiaj pisze ABAPy posługujące się zwykłym DYNPRO dla SAPGUI? Zabawa z PBO, PAI, MODULE i inne tam takie nudy?
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl
dominik.tylczynski
Has thanked: 2042 times
Been thanked: 1537 times

Post autor: dominik.tylczynski »

yacol pisze: sob cze 22, 2024 12:28 pm V. czy ktoś jeszcze dzisiaj pisze ABAPy posługujące się zwykłym DYNPRO dla SAPGUI? Zabawa z PBO, PAI, MODULE i inne tam takie nudy?
Pisze, pisze :wink:
Moim zdaniem znacznie łatwiej napisać ekrany DYNPRO do standardowych modułów, niż na siłę robić aplikację Fiori, zwłaszcza jeśli nie ma do niej gotowego OData providera. Napisanie takowego w SEGW np. do LE-WM to jest droga przez mękę.
RKISIEL

K602 pisze: czw cze 20, 2024 10:49 am A czy nie lepiej mieć prawidłową grafikę, z transparentnym tłem? Bo w tym momencie, dostosowujesz kolor tła, do koloru tła obrazka...
Czasami kolego jest w życiu tak, że dostajesz coś jak napisał yacol czyli musisz robić "rzeźbę w gównie" i właśnie dałem Tobie dłuto...
Rafał Kisiel
K602
Has thanked: 74 times
Been thanked: 91 times

Post autor: K602 »

RKISIEL pisze: ndz paź 27, 2024 11:13 pm
K602 pisze: czw cze 20, 2024 10:49 am A czy nie lepiej mieć prawidłową grafikę, z transparentnym tłem? Bo w tym momencie, dostosowujesz kolor tła, do koloru tła obrazka...
Czasami kolego jest w życiu tak, że dostajesz coś jak napisał yacol czyli musisz robić "rzeźbę w gównie" i właśnie dałem Tobie dłuto...
No to wyrazy współczucia ;)
SAP ABAP Certified Developer
wojtas7
Has thanked: 72 times
Been thanked: 331 times

Post autor: wojtas7 »

yacol pisze: sob cze 22, 2024 12:28 pm V. czy ktoś jeszcze dzisiaj pisze ABAPy posługujące się zwykłym DYNPRO dla SAPGUI? Zabawa z PBO, PAI, MODULE i inne tam takie nudy?
99% abaperów?
dominik.tylczynski

wojtas7 pisze: wt paź 29, 2024 8:42 am
99% abaperów?
Myślę, że masz rację i jeszcze długo tak zostanie. Jednak tradycyjne narzędzia ABAP są bardzo dopracowane i zintegrowane. Ostatnio musiałem dodać pole w standardowych transakcjach ME51N/ME52N/ME53N (przetwarzanie zgłoszeń zapotrzebowania). Z wykorzystaniem data dictionary i screen painter wstawienie pola, z listą konfigurowalnych wartości, search help'em, z możliwością tłumaczenia, to jest chwila moment. Jednak to samo zadanie we Fiori byłoby znacznie bardziej czasochłonne.
wojtas7
Has thanked: 72 times
Been thanked: 331 times

Post autor: wojtas7 »

Pamiętam jak jakiś czas temu pisałeś też, że moduły funkcyjne powinny umrzeć, a tymczasem najnowsze narzędzia do migracji danych z ECC do S/4 - Migration Cockpit - direct transfer - wszystko bazuje na modułach funkcyjnych, pół biedy jeśli odpalałby BAPI, ale standardowe obiekty migracji odpalają dziwaczne moduły funkcyjne do tworzenia nowych danych - szybko dochodzi się do ściany i trzeba kopiować je na zetowe i heja ;-)
dominik.tylczynski

wojtas7 pisze: pt lis 01, 2024 9:07 pm Pamiętam jak jakiś czas temu pisałeś też, że moduły funkcyjne powinny umrzeć.
To jest w sumie ciekawa kwestia, bo czytałem kiedyś na SAP Community, że moduły funkcyjne są obsolete. Sprawdziłem jak to wygląda w wersji ABAP 7.58, czyli chyba najnowszej:
SAP Help: Obsolete Modularization - Function Modules pisze:
The following language constructs should no longer be used when creating function modules:
  • Table parameters
  • Obsolete typing
  • Global parameters

Wygląda to jakby same moduły funkcyjne były nadal ok, a tylko pewne ich elementy nie są już zalecane. Jestem przekonany, że mimo iż nie są zalecane, to te elementy będą wspierane jeszcze bardzo długo, ze względu na cały wielki bagaż historycznych developmentów.