Witam serdecznie,
Czy jest jakieś ustawienie, aby można ustawić minimus logistyczne dla sprzedaży.
Na teraz mam ustawienie zaokrąglenia do pęłnego opakowania, i to jest ok, handlowiec nie może sprzedać mniej, a mam sytuację że na palecie mam 40 szt wyrobu na warstwie 8szt. właśnie to 8 jest dla mnie minimum(związane to jest z zabezpieczeniem do transportu).
Wymyśliłem sobie że zamiast w danych podstawowych ustawić
1 kar = 1 szt
ustawię
1 kar = 8 szt.
ale czy tak powinno być jednak 1 kar to 1 szt.
minimum logistyczne
-
- Has thanked: 1996 times
- Been thanked: 1503 times
Re: minimum logistyczne
Moim zdaniem jeśli 1 kar. = 1 szt. to tak właśnie powinieneś mieć ustawione alternatywne jednostki miary, a nie próbować udawać, że 1 kar. zawiera 8 szt. bo tak masz ustawiony profil zaokrąglania.
Generalnie zaokrąglania aktywuje się w konfiguracji typu pozycji zlecenia sprzedaży:
Profile zaokrąglania definiuje się w transakcji OWD1. Zdefiniuj profil zaokrąglania, który będzie zaokrąglał do wielokrotności 8 szt.
Przypuszczam, że teraz masz zdefiniowany dynamiczny profil zaokrąglania, który zaokrągla do pełnych kartonów, które są zdefiniowane jako jednostka miary sprzedaży.
Jeśli tak, to mógłbyś też zdefiniować jednostkę miary "warstwa", w alternatywnych jednostkach miary produktu podać, że 1 warstwa = 8 szt. i ustawić warstwę jako jednostkę miary sprzedaży.
Generalnie zaokrąglania aktywuje się w konfiguracji typu pozycji zlecenia sprzedaży:
Profile zaokrąglania definiuje się w transakcji OWD1. Zdefiniuj profil zaokrąglania, który będzie zaokrąglał do wielokrotności 8 szt.
Przypuszczam, że teraz masz zdefiniowany dynamiczny profil zaokrąglania, który zaokrągla do pełnych kartonów, które są zdefiniowane jako jednostka miary sprzedaży.
Jeśli tak, to mógłbyś też zdefiniować jednostkę miary "warstwa", w alternatywnych jednostkach miary produktu podać, że 1 warstwa = 8 szt. i ustawić warstwę jako jednostkę miary sprzedaży.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tak własnie myślałem
a czy jakj zastosje poniższe:
Jeśli tak, to mógłbyś też zdefiniować jednostkę miary "warstwa", w alternatywnych jednostkach miary produktu podać, że 1 warstwa = 8 szt. i ustawić warstwę jako jednostkę miary sprzedaży.- to jest na poziomie ideksu czy zlecenia sprzedaży.
a czy jakj zastosje poniższe:
Jeśli tak, to mógłbyś też zdefiniować jednostkę miary "warstwa", w alternatywnych jednostkach miary produktu podać, że 1 warstwa = 8 szt. i ustawić warstwę jako jednostkę miary sprzedaży.- to jest na poziomie ideksu czy zlecenia sprzedaży.
-
- Has thanked: 1996 times
- Been thanked: 1503 times
Jednostkę miary sprzedaży możesz zdefiniować w danych podstawowych materiału (wgląd "Sales: Sales Org. Data 1") lub w rekordzie informacyjnym klient-materiał.
tak też włsnie się dokopałem. ustawię na indeksie w danych podstawowych.
Wielkie dzięki za pomoc,
Wielkie dzięki za pomoc,