Zaopatrzenie produkcji WM<->PP

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sapuser028
Has thanked: 13 times
Been thanked: 8 times

Zaopatrzenie produkcji WM<->PP

Post autor: sapuser028 »

Skonfigurowaliśmy dla profilu sterowania produkcją opcję generowania zapotrzebowań i zleceń przeniesienia dla komponentów w momencie zwolnienia zlecenia.

Problem pojawia się, kiedy na typie magazynu przeznaczonego do zaopatrzenia produktu mam już wystarczającą ilość składników do realizacji zlecenia, wtedy TR i TO nie tworzą się. Zwalniam kolejne zlecenia więc zapotrzebowanie się zwiększa, a mam wrażenie że system podczas zwalniania bierze pod uwagę tylko to jedno konkretne zlecenia i stwierdza że wystarczy mi składników, nie biorąc pod uwagę wcześniejszych.

Jest gdzieś ustawienie, które determinuje tą kwestię?
mrcb
Has thanked: 19 times
Been thanked: 125 times

Re: Zaopatrzenie produkcji WM<->PP

Post autor: mrcb »

sapuser028 pisze: czw lis 28, 2024 11:21 am Skonfigurowaliśmy dla profilu sterowania produkcją opcję generowania zapotrzebowań i zleceń przeniesienia dla komponentów w momencie zwolnienia zlecenia.
W takim przypadku korzystasz z zaopatrzenia pick parts.
To zaopatrzenie cechuje się tym, że powinno pokrywać potrzeby jednego zlecenia, nie biorąc pod uwagę pozostałych.
W tym przypadku TR może być automatycznie pomniejszany (lub całkowicie pomijany), jeżeli w profilu sterowania produkcją masz aktywne tworzenia TR wg ilości potwierdzonej.

pozdr.m.
sapuser028

Dokładnie tak mam zaznaczone w profilu sterowania produkcją.
Czy jest możliwość skonfigurowania tego w inny sposób? Tak aby nie brał pod uwagę tylko jednego zlecenia? (ale pozostać przy opcji tworzenia TR i TO od razu po zwolnieniu?)
mrcb
Has thanked: 19 times
Been thanked: 125 times

Post autor: mrcb »

sapuser028 pisze: pn gru 02, 2024 9:12 am Czy jest możliwość skonfigurowania tego w inny sposób? Tak aby nie brał pod uwagę tylko jednego zlecenia? (ale pozostać przy opcji tworzenia TR i TO od razu po zwolnieniu?)
Nie wdaje mi się.
Dlaczego nie chcesz skorzystać z release order parts, które bardziej odpowiada Twoim założeniom? TR i TO mogą być tworzone okresowo przez zadanie w tle.

pozdr.m.
sapuser028

Nie do końca znam to rozwiązanie.
Przeczytałem trochę i spróbuję przetestować.

Ta opcja generuje TR i TO bez referencji do zlecenia produkcyjnego?
Jest możliwe dostarczanie ilości częściowych? (to byłoby nawet pożądane)
dominik.tylczynski
Has thanked: 2023 times
Been thanked: 1530 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Strategie zaopatrzenia produkcji są całkiem nieźle opisane na SAP Help:
Najczęściej używałem pick part i release order part. Pierwsza robi zaopatrzenie pod konkretne zlecenie produkcyjne i nie uwzględnia zapasu w obszarze zaopatrzenia produkcji, druga robi zaopatrzenie zbiorczo i uwzględnia zapas.
sapuser028

Mam jeszcze jedno pytanie.
Tworzę TR na kilka pozycji zlecenia produkcyjnego, jednego brakuje na magazynie. Nie tworzy się TO dla wszystkich.
Skonfigurowałem powiadomienia kiedy TO się nie utworzy.

Ale czy jest gdzieś opcja aby zrobić TO dla tych pozycji, które są dostępne a tylko to czego brakuje zostawić na otwartym TR?