Grupa opakowań dla HU

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sapuser028
Has thanked: 16 times
Been thanked: 12 times

Grupa opakowań dla HU

Post autor: sapuser028 »

Mam następujące pytanie.
Czy jest możliwość przypisania grupy materiałów opakowaniowych dla materiału dla każdego zakładu osobno?
Czy jest to dana globalna dla wszystkich zakładów/składów.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2042 times
Been thanked: 1537 times

Re: Grupa opakowań dla HU

Post autor: dominik.tylczynski »

Grupa materiałów opakowaniowych, pole MARA-MAGRV, jest niezależne od jednostek organizacyjnych.
sapuser028

W takim razie jak można rozwiązać taki problem, że dla każdego kraju mamy inny zakład.
My mamy WM-HU inne zakłady tylko MM.
Inne zakłady pakują w rodzaj HU X a my w inne w zależności od typu SU w WM.

Przypisałem nowe typy HU do istniejącej grupy żeby nie mieszać w master dacie. Jednak pojawił się problem.

Do tej pory w innych zakładach jak tworzyła się dostawa wychodząca to była automatycznie pakowana do HU X. Odkąd dołączyłem nasze rodzaje HU do grupy to im się wysypało i trzeba pakować ręcznie bo automatyczne pakowanie próbuje użyć naszego rodzaju HU.

Czy można to w jakiś sposób skonfigurować np. Poprzez instrukcje pakowania? (Ten temat jest mi jeszcze obcy). U nas pakowanie będzie w Z terminalu na podstawie powiązania JS z typem HU.
dominik.tylczynski
Has thanked: 2042 times
Been thanked: 1537 times

Post autor: dominik.tylczynski »

Grupa opakowań i przypisane do niej rodzaj materiałów opakowaniowych definiuje tylko w jakie rodzaje materiałów opakowaniowych można pakować danych materiał/wyrób.

Grupa nie definiuje natomiast jak faktycznie jest pakowany dany materiał/wyrób. To jest definiowane np. przez instrukcje pakowania lub implementację BADI_HU_AUTOPACK.

Zatem samo przypisanie nowych rodzajów materiałów opakowaniowych do grupy opakowań, co zrobiłeś, nie zmienia sposobu pakowania. Przynajmniej w standardzie. Przypuszczam, że masz zaimplementowane rozszerzenie BADI_HU_AUTOPACK, które jakoś korzysta z definicji grupy opakowań.
sapuser028

Dziękuję, w takim razie muszę sprawdzić to BADI bo pakowanie się wysypało w innych zakładach.