Split payment BSEG-KIDNO praktyczne wykorzystanie

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
Dorota83
Has thanked: 4 times

Split payment BSEG-KIDNO praktyczne wykorzystanie

Post autor: Dorota83 »

Witam,

Proszę o informację w jakich sytuacjach biznesowych dla faktur z metodą split payment pole Payment reference (BSEG-KIDNO) mogłoby być wypełnione żeby nadpisać kwotę podatku VAT? Chodzi mi o praktyczne przykłady, dlaczego użytkownik miałby tam wprowadzać kwotę ręcznie? Czy to pole jest wypełniane przed księgowaniem faktury czy faktura księgowana jest z normalną kwotą VAT a Payment referencje jest uzupełniane po zaksięgowaniu w zmianie dokumentu? Wiem że ta wartość (po wpisaniu ze znakiem dolara na początku) jest transferowana jako kwota VAT do pliku ale chciałabym zrozumieć z jakiego powodu SAP dostarczył taką opcję.

Dziękuję
Dorota
FattyRatty
Has thanked: 1 time
Been thanked: 19 times

Re: Split payment BSEG-KIDNO praktyczne wykorzystanie

Post autor: FattyRatty »

Raczej to są mocno specyficzne sytuacje, albo poprawki błędów:

1. Faktura jest błędnie zaksięgowana na złym kontrahencie ale zamiast wystornowania została przeksięgowana pomiędzy vendorami i na przeksiegowaniu nie ma już informacji o VAT, a trzeba zapłacić w MPP.
2. Zostało wykonane rozliczenie faktury z korektą lub kompensata, jako płatność pozostała, więc na płaconym dokumencie nie ma informacji o VAT,
3. SAP wyliczył VAT na fakturze jako 123,23 a nam wychodzi, że powinno być 123,24.
4. Płacone jest żądanie płatności, które jest pozycją pro memoria bez informacji o VAT.
RKISIEL
Has thanked: 445 times
Been thanked: 284 times

Re: Split payment BSEG-KIDNO praktyczne wykorzystanie

Post autor: RKISIEL »

FattyRatty pisze: pt sty 31, 2025 4:02 pm 3. SAP wyliczył VAT na fakturze jako 123,23 a nam wychodzi, że powinno być 123,24.
Ten przypadek jest wątpliwy - próba wyprowadzenia z rachunku dla VAT kwot nienależnych jest mocno podejrzana. Dla powyższego przypadku należy kwotę VAT wprowadzić ręcznie w dokumencie a w konfiguracji kodu VAT wprowadzić margines (%) tolerancji. Ustawiłem w kodach VAT 3% margines i ręcznie można obsłużyć takie przypadki.
Rafał Kisiel