Blokada księgowania przed załadunkiem

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sapuser028
Has thanked: 17 times
Been thanked: 15 times

Blokada księgowania przed załadunkiem

Post autor: sapuser028 »

Jest możliwość zablokowania księgowania dostawy zanim wszystkie HU będą miały status załadowane? Teraz można księgować jak tylko są na 916.
Zrobiłem statusy użytkownika, początkowy i drugi załadowany. Ale nadal mogę księgować te w statusie początkowym.

Gdzieś jest dodatkowa konfiguracja dla statusów użytkownika, aby połączyć je z księgowaniem?
dominik.tylczynski
Has thanked: 2064 times
Been thanked: 1549 times

Re: Blokada księgowania przed załadunkiem

Post autor: dominik.tylczynski »

sapuser028 pisze: wt lut 11, 2025 3:45 pm Zrobiłem statusy użytkownika, początkowy i drugi załadowany.
Z jakiej konfiguracji zrobiłeś statusy użytkownika? Podaj proszę ścieżkę w SPRO.
sapuser028

Rozwiązałem swój problem. Stworzyłem dwa statusy użytkownika na HU. W konfiguracji jest opcja zarządzania każdym statusem (na co ma wpływ), jest to trochę "ukryte" ale znalazłem.

Tam zdefiniowałem, że HU ze statusem 01 mają zablokowaną możliwość księgowania GI.
Poprosiłem naszego programistę, aby dodał zmianę statusu na 02 w naszej terminalowej transakcji do załadunku i działa :)
dominik.tylczynski

Jeśli dobrze rozumiem, to pracujesz ze statusami HUs :?:
sapuser028

Tak, do tej pory w transakcji do załadunku zmieniany był tylko status systemowy ale to nadal pozwalało księgować dostawę nawet jeśli HU nie zostały przeskanowane w tej transakcji.

Teraz skonfigurowałem statusy użytkownika dla HU, przypisałem je do rodzaju opakowań i ustawiłem, że HU w statusie 01 nie można księgować wydania.
dominik.tylczynski

Blokadę księgowania można by również zrobić przy pomocy standardowego statusu. W transakcji BS22 można zdefiniować jakie akcje są dozwolone dla określonych statusów systemowych. Tyle, że byłaby to modyfikacja standardu.
sapuser028

Nie wiedziałem o tej transakcji!
Ale chyba i tak dobrze się stało, bo to ustawienia globalne dla statusów systemowych HU? A my chcemy to zablokować tylko w naszym zakładzie.
dominik.tylczynski

Istotnie jest to globalna konfiguracja statusów. Natomiast może warto pomyśleć o ujednoliceniu procesów - czy w innych zakładach księgują wydanie przed załadunkiem :?: