Czesc
Klient zagraniczny Indie i na niego faktura, ale dostawa na terenie Polski.
Wiem, że tutaj będzie VAT 23%, ale pytanie czy on naliczy się automatycznie? Jaką wartość powinnam wpisać w SAP- netto czy brutto, z uwzględnionym juz VAt ?
Dziękuję
Zagraniczny kontrahent a dostawa na terenie PL
-
-
- Has thanked: 448 times
- Been thanked: 286 times
Re: Zagraniczny kontrahent a dostawa na terenie PL
Cześć,AGNIESZKA_S1985 pisze: ↑ndz lut 16, 2025 8:23 am Czesc
(...)ale pytanie czy on naliczy się automatycznie? Jaką wartość powinnam wpisać w SAP- netto czy brutto, z uwzględnionym juz VAt ?
1. Automatycznie wyliczy się jeśli zaznaczysz w dokumencie check-box "Oblicz. podatku": zaznaczony = automatycznie.
2. Netto czy brutto - to zależy czy w transakcji FB00 masz zaznaczony check-box "Podatki obliczane netto": zaznaczony = netto.
Rafał Kisiel
-
Czesc
Dzieki za odpowiedz.
Na razie utworzyłam zamówienie w transakcji VA01, wpisałam kwotę bez VAT. Kojarzysz gdzie mogę podejrzeć check box? Czy na tym etapie mogę podejrzeć jaka kwota pokaże się na fakturze końcowej?
Pozdrawiam
Agnieszka
Dzieki za odpowiedz.
Na razie utworzyłam zamówienie w transakcji VA01, wpisałam kwotę bez VAT. Kojarzysz gdzie mogę podejrzeć check box? Czy na tym etapie mogę podejrzeć jaka kwota pokaże się na fakturze końcowej?
Pozdrawiam
Agnieszka
-
RKISIEL pisze: ↑ndz lut 16, 2025 12:52 pmCześć,AGNIESZKA_S1985 pisze: ↑ndz lut 16, 2025 8:23 am Czesc
(...)ale pytanie czy on naliczy się automatycznie? Jaką wartość powinnam wpisać w SAP- netto czy brutto, z uwzględnionym juz VAt ?
1. Automatycznie wyliczy się jeśli zaznaczysz w dokumencie check-box "Oblicz. podatku": zaznaczony = automatycznie.
2. Netto czy brutto - to zależy czy w transakcji FB00 masz zaznaczony check-box "Podatki obliczane netto": zaznaczony = netto.
AGNIESZKA_S1985 pisze: ↑ndz lut 16, 2025 1:02 pm Czesc
Dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam
Agnieszka