Zagraniczny kontrahent a dostawa na terenie PL

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
AGNIESZKA_S1985

Zagraniczny kontrahent a dostawa na terenie PL

Post autor: AGNIESZKA_S1985 »

Czesc
Klient zagraniczny Indie i na niego faktura, ale dostawa na terenie Polski.
Wiem, że tutaj będzie VAT 23%, ale pytanie czy on naliczy się automatycznie? Jaką wartość powinnam wpisać w SAP- netto czy brutto, z uwzględnionym juz VAt ?

Dziękuję
RKISIEL
Has thanked: 448 times
Been thanked: 286 times

Re: Zagraniczny kontrahent a dostawa na terenie PL

Post autor: RKISIEL »

AGNIESZKA_S1985 pisze: ndz lut 16, 2025 8:23 am Czesc
(...)ale pytanie czy on naliczy się automatycznie? Jaką wartość powinnam wpisać w SAP- netto czy brutto, z uwzględnionym juz VAt ?
Cześć,
1. Automatycznie wyliczy się jeśli zaznaczysz w dokumencie check-box "Oblicz. podatku": zaznaczony = automatycznie.
2. Netto czy brutto - to zależy czy w transakcji FB00 masz zaznaczony check-box "Podatki obliczane netto": zaznaczony = netto.
Rafał Kisiel
AGNIESZKA_S1985

Czesc
Dzieki za odpowiedz.
Na razie utworzyłam zamówienie w transakcji VA01, wpisałam kwotę bez VAT. Kojarzysz gdzie mogę podejrzeć check box? Czy na tym etapie mogę podejrzeć jaka kwota pokaże się na fakturze końcowej?

Pozdrawiam
Agnieszka
AGNIESZKA_S1985

RKISIEL pisze: ndz lut 16, 2025 12:52 pm
AGNIESZKA_S1985 pisze: ndz lut 16, 2025 8:23 am Czesc
(...)ale pytanie czy on naliczy się automatycznie? Jaką wartość powinnam wpisać w SAP- netto czy brutto, z uwzględnionym juz VAt ?
Cześć,
1. Automatycznie wyliczy się jeśli zaznaczysz w dokumencie check-box "Oblicz. podatku": zaznaczony = automatycznie.
2. Netto czy brutto - to zależy czy w transakcji FB00 masz zaznaczony check-box "Podatki obliczane netto": zaznaczony = netto.
AGNIESZKA_S1985 pisze: ndz lut 16, 2025 1:02 pm Czesc
Dzieki za odpowiedz.
Na razie utworzyłam zamówienie w transakcji VA01, wpisałam kwotę bez VAT. Kojarzysz gdzie mogę podejrzeć check box? Czy na tym etapie mogę podejrzeć jaka kwota pokaże się na fakturze końcowej?

Pozdrawiam
Agnieszka