Brakujący typ klasy 022 w tabeli TCLA

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
marcus
Has thanked: 210 times
Been thanked: 119 times

Re: Brakujący typ klasy 022 w tabeli TCLA

Post autor: marcus »

dominik.tylczynski pisze:Moim zdaniem naturalnym poziomem zarządzania partiami jest poziom materiału, a nie zakładu. Tutaj fizyczny obiekt, partia, czyli jednorodna część zapasu, jest jednoznacznie identyfikowana przez numer materiału i numer partii. W rzeczywistości też tak jest. Cechy partii np. data produkcji, data ważności, producent nie zmieniają się podczas jej przenoszenia między zakładami. Tak jest w rzeczywistości i w systemie.

Jeśli masz zarządzanie partiami na poziomie zakładu, to systemowo ten sam numer partii, ten sam numer materiału, ale w różnych zakładach to są różne obiekty, z różnymi cechami. To nie odpowiada rzeczywistości.
Zgadzam się w 100%, w końcu materiał posiada jakieś cechy partii i po wysłaniu go do innego zakładu/magazynu te właściwości się nie zmieniają. Data produkcji jest przecież ta sama, kraj pochodzenia również.

Moim zdaniem ustawienie poziomu zakładu wynikało tylko z tego że biznes chciał w jednym zakładzie zarządzać partią a w innym nie. Wydaje mi się że unikatowość partii a wymóg jej niestosowania w poszczególnych zakładach to dwa różne tematy.

Moim zdaniem śmiało można było ustawić zarządzanie na poziomie produktu i nic nie stoi na przeszkodzie aby w niektórych zakładach wyłączyć zarządzanie partią. Dobrze myślę?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

dominik.tylczynski
Has thanked: 2064 times
Been thanked: 1549 times

Post autor: dominik.tylczynski »

marcus pisze: śr mar 05, 2025 5:44 pm Moim zdaniem śmiało można było ustawić zarządzanie na poziomie produktu i nic nie stoi na przeszkodzie aby w niektórych zakładach wyłączyć zarządzanie partią. Dobrze myślę?
Dobrze myślisz :!:
Tylko, że możliwość ustawienia zarządzania partiami na poziomie materiału i wyłączenie zarządzania w wybranych zakładach jest dopiero w S/4HANA.
marcus

dominik.tylczynski pisze:
marcus pisze: śr mar 05, 2025 5:44 pm Moim zdaniem śmiało można było ustawić zarządzanie na poziomie produktu i nic nie stoi na przeszkodzie aby w niektórych zakładach wyłączyć zarządzanie partią. Dobrze myślę?
Dobrze myślisz :!:
Tylko, że możliwość ustawienia zarządzania partiami na poziomie materiału i wyłączenie zarządzania w wybranych zakładach jest dopiero w S/4HANA.
Aaaaa!!! Faktycznie, zapomniałem o tym, czyli mamy przyczynę dlaczego wybrali plant-level w ERP. Wymaganie było takie by zarządzać partią tylko w 1 zakładzie, teraz rozumiem;)

Dzięki wielkie :)

karlin
Been thanked: 2 times

Post autor: karlin »

dominik.tylczynski pisze: śr mar 05, 2025 4:28 pm
karlin pisze: śr mar 05, 2025 4:15 pm Są też plusy plant level: mamy takie cechy partii które nie są fizyczne np. numer dokumentu celnego w kraju importującym i plant level jest bardziej odpowiedni do tego celu.
Czy numer dokumentu celnego nie jest raczej cechą dokumentu zakupu a nie partii? Co jeśli ta sama partia jest importowana kilkukrotnie?
Jeśli partia jest importowana kilkukrotnie, to w standardzie tego nie rozwiążemy tak czy owak, trzeba nową partię stworzyć przy nowym numerze dok. celnego.
A w tym kraju, ten dokument jest potem potrzebny przy dalszej sprzedaży, wiec partia przetrzymuje taką informację.
dominik.tylczynski

marcus pisze: śr mar 05, 2025 8:28 pm Tylko, że możliwość ustawienia zarządzania partiami na poziomie materiału i wyłączenie zarządzania w wybranych zakładach jest dopiero w S/4HANA.
Aaaaa!!! Faktycznie, zapomniałem o tym, czyli mamy przyczynę dlaczego wybrali plant-level w ERP. Wymaganie było takie by zarządzać partią tylko w 1 zakładzie, teraz rozumiem;)[/quote]Swoją drogą myślę, że zarządzania partiami tylko w wybranych zakładach neguje sens zarządzania partiami.
Głównym celem zarządzania partiami jest śledzenie pochodzenia / identyfikacji produktu, tak aby wiedzieć co z czego zostało wyprodukowane i do kogo wysłane. To jest standardowe wymaganie w farmacji, przemyśle chemicznym czy spożywczym. Jeśli w jakichś zakładach zarządzanie partiami jest wyłączone to łańcuch śledzenia pochodzenia produkcji jest przerwany i nie można w pełni identyfikować produktu.

Rozwiązałeś problem z brakującymi rekordami w TCLA :?:
marcus

dominik.tylczynski pisze:Swoją drogą myślę, że zarządzania partiami tylko w wybranych zakładach neguje sens zarządzania partiami.
Głównym celem zarządzania partiami jest śledzenie pochodzenia / identyfikacji produktu, tak aby wiedzieć co z czego zostało wyprodukowane i do kogo wysłane. To jest standardowe wymaganie w farmacji, przemyśle chemicznym czy spożywczym. Jeśli w jakichś zakładach zarządzanie partiami jest wyłączone to łańcuch śledzenia pochodzenia produkcji jest przerwany i nie można w pełni identyfikować produktu.

Rozwiązałeś problem z brakującymi rekordami w TCLA :?:

Poproszono mnie o kontakt z basis, żeby ustalili ile wpisów jest w mandacie 000. Jeszcze nie mam odpowiedzi, ale już w międzyczasie sam sobie sprawdziłem że w mandacie z którego korzystamy jest 10 wpisów a w 000 jest 98 ;)

Strzelam że plan jest taki żeby przetransportować te wpisy między mandantami. Zobaczymy co wykombinują. Jak będę coś wiedział to się odezwę ;)

dominik.tylczynski

marcus pisze: czw mar 06, 2025 5:05 pm Poproszono mnie o kontakt z basis, żeby ustalili ile wpisów jest w mandacie 000. Jeszcze nie mam odpowiedzi, ale już w międzyczasie sam sobie sprawdziłem że w mandacie z którego korzystamy jest 10 wpisów a w 000 jest 98 ;)

Strzelam że plan jest taki żeby przetransportować te wpisy między mandantami. Zobaczymy co wykombinują. Jak będę coś wiedział to się odezwę ;)
W moim testowym systemie S/4HANA jest 98 rekordów w TCLA, czyli prawie się zgadza z Twoim mandantem 000. Przeniesienie brakujących, albo jeszcze lepiej wszystkich rekordów z mandanta 000 to dobry pomysł. Mandant 000 zawiera referencyjną, standardową konfigurację SAP. Mandanty, na których się pracuje robi się jako kopię mandanta 000.

:?: Nasuwa się zatem pytanie - jak to się stało, że w Twoim mandancie jest tylko 10 wpisów; kto, jak i po co skasował pozostałe :?:
marcus

Szybki feedback od firmy zewnętrznej. Podsunęli notę: https://me.sap.com/notes/3427119/E mówiącą o tym, że nie ma opcji na przywrócenie pojedynczych tabel.
Czuję po kościach, że skończy się to metodą wskazaną przez Ciebie, czyli dodanie wpisów ręcznie. Temat został przejęty przez Basis.
Będę informował na bieżąco.
:?: Nasuwa się zatem pytanie - jak to się stało, że w Twoim mandancie jest tylko 10 wpisów; kto, jak i po co skasował pozostałe :?:
Moim zdaniem coś nie zagrało podczas konwersji z EWM9.5 do EWM w S4 HANA (nadpisano zawartość tabel z systemu 9.5? hmm.. nie mam pojęcia, ręczne usunięcie wpisów z tabeli raczej odpada, byłem pierwszą osobą która dostała się do tego obszaru w customizacji po stronie EWM, musiałem przebić się przez pajęczyny :D ).

Pozdrawiam
Marek
dominik.tylczynski

marcus pisze: pt mar 07, 2025 9:47 am Szybki feedback od firmy zewnętrznej. Podsunęli notę: https://me.sap.com/notes/3427119/E mówiącą o tym, że nie ma opcji na przywrócenie pojedynczych tabel.
Amatorzy... Biorą się zardzewiałym scyzorykiem do precyzyjnej operacji :wink: Skąd pomysł na odtwarzanie backupu :?:

Są przynajmniej kilka metod, żeby sobie poradzić z problemem:
  1. Logujesz się do mandanta 000. Tworzysz w nim transport konfiguracji w transakcji SE09. Do transportu dodajesz obiekt R3TR TABU CLA ze wszystkimi lub wybranymi kluczami. Transport przenosisz transakcją SCC1 do mandanta, na którym pracujesz. Testujesz czy wszystko gra. Transport zwalniasz i przenosisz do systemu Q i dalej do P.
  2. Piszesz prosty raport, który skopiuje rekordy TCLA z mandanta 000 do mandanta. w którym pracujesz.
  3. W transakcji SM30 podajesz wgląd V_CLA_CL_INT i możesz brakujące wpisy pracować ręcznie.
  4. Tak jak wyżej, ale brakujące wpisy ściągasz z mandanta 000 przy pomocy opcji menu: Utilities -> Adjustment.
Wybrałbym opcję nr 3. W moim testowym systemie wpisy dla typów klas 022 i 023 wyglądają następująco:
20250307_100345.jpg
20250307_100415.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
marcus

Cześć,

szybkie info. Udało się pobrać dane tabeli z mandanta 000 przez kogoś z Basis i wszystko śmiga jak należy.
Konwersja poziomu z materiału na zakład poszła bezproblemowo i batche śmigają jak należy. Sa tworzone po stronie EWM ręcznie w aplikacji FIORI w procesie wejścia towaru.

Dziękuje bardzo za wskazówki ;)

Pozdrawiam
Marek