Cześć,
Mam pytanie odnośnie regałów, w których na jednej palecie jest wiele kartoników (każda jest osobną SU). Tworząc zlecenie przeniesienia dostaję zlecenie na konkretną SU (kartonik), który może być na samym dnie palety.
Myśląc nad rozwiązaniem myślałem o zrobieniu tego regału magazynem blokowym, będę miał TO bez konkretnej SU.
Zastanawiam się, jakie mogą być konsekwencje. Teraz jest tam magazyn P paletówka. Korzystam ze wskaźników sekcji, typów miejsc, kontroli wagu itd. Mogę określić podział na sekcje dla danych typów SU (czy poprzez struktury blokowe da się osiągnąć podobny efekt?)
Magazyn blokowy dla regału
-
- Has thanked: 2064 times
- Been thanked: 1549 times
Re: Magazyn blokowy dla regału
Zawsze patrzyłem na strategię magazynu blokowego z punktu widzenia pobrania, choć to jest strategia rozmieszczania. We wszystkich strategiach źródłowa SU jest określana już podczas tworzenia zlecenia przeniesienia. Magazynier musi pobrać tę jednostkę, nie ma możliwości wskazania innej.
Tylko w przypadku magazynu blokowego jest możliwość wskazania pobieranej SU podczas potwierdzenia zlecenia przeniesienia.
Wybrałbym zatem magazyn blokowy, zawsze kiedy jest konieczność wskazania źródłowej SU podczas potwierdzenia pobrania. Wszystkie inne kwestie związane z rozmieszczeniem, nawet jeśli wykraczają poza standardową konfigurację można ograć rozszerzeniem MWMTO003, które współdziała z magazynem blokowym.
Tylko w przypadku magazynu blokowego jest możliwość wskazania pobieranej SU podczas potwierdzenia zlecenia przeniesienia.
Wybrałbym zatem magazyn blokowy, zawsze kiedy jest konieczność wskazania źródłowej SU podczas potwierdzenia pobrania. Wszystkie inne kwestie związane z rozmieszczeniem, nawet jeśli wykraczają poza standardową konfigurację można ograć rozszerzeniem MWMTO003, które współdziała z magazynem blokowym.
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 15 times
Re: Magazyn blokowy dla regału
Rozumiem, myliło mnie zawsze to że jest to jednak przeznaczone do bloków więc może gdzieś jest jakiś haczyk dlaczego nie można tego wykorzystać w regale... w takim razie chyba spróbuję