Magazyn blokowy dla regału

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sapuser028
Has thanked: 17 times
Been thanked: 15 times

Magazyn blokowy dla regału

Post autor: sapuser028 »

Cześć,

Mam pytanie odnośnie regałów, w których na jednej palecie jest wiele kartoników (każda jest osobną SU). Tworząc zlecenie przeniesienia dostaję zlecenie na konkretną SU (kartonik), który może być na samym dnie palety.

Myśląc nad rozwiązaniem myślałem o zrobieniu tego regału magazynem blokowym, będę miał TO bez konkretnej SU.
Zastanawiam się, jakie mogą być konsekwencje. Teraz jest tam magazyn P paletówka. Korzystam ze wskaźników sekcji, typów miejsc, kontroli wagu itd. Mogę określić podział na sekcje dla danych typów SU (czy poprzez struktury blokowe da się osiągnąć podobny efekt?)
dominik.tylczynski
Has thanked: 2064 times
Been thanked: 1549 times

Re: Magazyn blokowy dla regału

Post autor: dominik.tylczynski »

Zawsze patrzyłem na strategię magazynu blokowego z punktu widzenia pobrania, choć to jest strategia rozmieszczania. We wszystkich strategiach źródłowa SU jest określana już podczas tworzenia zlecenia przeniesienia. Magazynier musi pobrać tę jednostkę, nie ma możliwości wskazania innej.
Tylko w przypadku magazynu blokowego jest możliwość wskazania pobieranej SU podczas potwierdzenia zlecenia przeniesienia.

Wybrałbym zatem magazyn blokowy, zawsze kiedy jest konieczność wskazania źródłowej SU podczas potwierdzenia pobrania. Wszystkie inne kwestie związane z rozmieszczeniem, nawet jeśli wykraczają poza standardową konfigurację można ograć rozszerzeniem MWMTO003, które współdziała z magazynem blokowym.
sapuser028
Has thanked: 17 times
Been thanked: 15 times

Re: Magazyn blokowy dla regału

Post autor: sapuser028 »

Rozumiem, myliło mnie zawsze to że jest to jednak przeznaczone do bloków więc może gdzieś jest jakiś haczyk dlaczego nie można tego wykorzystać w regale... w takim razie chyba spróbuję :)