Delegacje służbowe

W tym miejscu możesz zadawać pytania oraz dyskutować na temat modułów kadrowo płacowych SAP.
mpiekarz
Been thanked: 1 time

Delegacje służbowe

Post autor: mpiekarz »

Witam serdecznie,
czy ktoś orientuje się co SAP proponuje w temacie ogólnie pojętej obsługi delegacji służbowych? Może u kogoś w firmie jest to wykorzystywane? Może wiecie gdzie można by było znaleźć jakieś informacje na ten temat?

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
sajmon
Has thanked: 24 times
Been thanked: 28 times

Post autor: sajmon »

nie jesteś pierwszy , jeśli chodzi o delegacje służbowe jest podmoduł w FI i pod HR do delegacji, wątek był nawet poruszany w dziale finanse
mpiekarz

Znalazłem wątek Zarządzanie podróżami służbowymi (http://www.sapforum.pl/viewtopic.php?t= ... ght=*deleg*) ale jest on bardzo ubogi... Czy mógłby się ktoś podzielić doświadczeniem jak to wygląda zwłaszcza od strony HR?
sajmon
Has thanked: 24 times
Been thanked: 28 times

Post autor: sajmon »

od strony HR wygląda to tak że wybierasz infotyp 0017 dla danego pracownika , przypisujesz mu go, potem robisz PR05 i tworzysz delegacje...moim zdaniem to tylko tyle to ma związku z HR w standardzie...
mpiekarz

sajmon, mam kolejne pytanie. Czy korzystacie z możliwości rozliczania delegacji służbowych poprzez listę płac?
wpisałem w infotypie 17 pracownikowi przywileje związane z podróżami, utworzyłem wpis w PR05, ale dalej nie udało mi się tego wyjazdy rozliczyć:( Szukałem w SPRO odpowiedniej konfiguracji, ale mam wielkie problemy żeby to odpowiednio skonfigurować. W przypisaniu składników wynagrodzenia do rodzaju wydatku mam modelowe składniki (np. MJ20), ale u mnie w systemie nie ma takiego składnika modelowego, wiec nie wiem jak powinienem skonfigurować swoje składniki wynagrodzenia. Czy jeśli skonfiguruję składniki to będzie od razu możliwość rozliczania delegacji poprzez listę płac, czy jeszcze trzeba modyfikować schemat rozliczania?