Unikatowe rekordy w Ad Hoc

W tym miejscu możesz zadawać pytania oraz dyskutować na temat modułów kadrowo płacowych SAP.
mpiekarz
Been thanked: 1 time

Unikatowe rekordy w Ad Hoc

Post autor: mpiekarz »

Witam, chciałbym poruszyć taki problem.
Jeśli w wyniku jakiegokolwiek zapytania Ad Hoc powinienem dostać dwa rekordy z identycznymi danymi to Ad Hoc wypisuje mi tylko jeden raz ten rekord. Jeśli do wyprowadzania dodam jakąś informację rozróżniającą te wiersze to pojawiają się one dwukrotnie. Moje pytanie: czy taki sposób działania Ad Hoc jest gdzieś konfigurowalny czy jest to standardowe działanie, którego nie da się zmienić?
W niektórych przypadkach chciałbym jednak aby "identyczne" rekordy były wypisywane kilkakrotnie.
kierownik1

Post autor: kierownik1 »

Witaj

Proszę podaj przykład
mpiekarz

Na przykład w infotypie 2010 na dzień 20.04.2009r. pracownik ma wprowadzony jakiś składnik wynagrodzenia (na przykład 0222) gdzie w polu Liczba/Jednostka ma wpisaną np. wartość 10 a w polu Kwota 1000zł. Na ten sam dzień temu samemu pracownikowi wprowadzam ten sam składnik (0222) z wartościami: Liczba/Jednostka 10; Kwota 1000zł.

W zapytaniu Ad Hoc wyprowadzam:
Numer osobowy; Składnik wynagrodzenia z IT 2010;Datę SW z 2010; Liczbę/Jednostkę; Kwotę.

W takim przypadku w wyniku działania zapytania Ad Hoc ten składnik (0222) jest wypisany tylko raz. Jeśli w infotypie 2010 w jednym z wpisów zmienią Liczbę/Jednostkę na np. 11 to w wyniku zapytania Ad Hoc dostaję składnik 0222 wypisany dwa razy. Jeśli ten składnik byłby wprowadzony do infotypu 2010 na różne daty to w zapytaniu Ad Hoc też dostaje ten składnik dwa razy (nawet jeśli wartości z pól Liczba/Jednostka oraz Kwota w obu przypadkach są takie same).

Ja zauważyłem tu taką logikę, jak opisywałem wcześniej. Jeśli w wyniku zapytania Ad Hoc miałbym dostać dwa rekordy które (przy danych kryteriach wyprowadzania) niczym się nie różnią to wyświetlany jest tylko jeden rekord. W wielu przypadkach jest to sensowne podejście, jednak są też sytuację w których chciałbym dostać "zdublowane" dane, dlatego też zastanawiam się czy jest to gdzieś do zdefiniowania?
mpiekarz

Jeśli ktoś będzie miał jeszcze taki problem jak opisałem powyżej to polecam notę: 305118 a zwłaszcza dołączony do niej plik PDF
HR_QUERY_GENERATOR_SWITCHES_EN.PDF

W moim przypadku wystarczyło dodać kod:

*$HR$ [COMMON]
*$HR$ BL_ALLOW_DUP_LINES = 'X'

Pozdrawiam