Dodanie nowych składnikow wynagrodzenia
-
Dodanie nowych składnikow wynagrodzenia
Witam, prosze o jakiekolwiek info w jaki sposób moge dodać nowe składniki wynagrodzenia w infotypie 0015 (dodatkowe płatności)
Mam potrzebe dodania
- wyrównanie zasiłku
- nagrody
z góry dziękuje za jakiekolwiek info
MilaG
Mam potrzebe dodania
- wyrównanie zasiłku
- nagrody
z góry dziękuje za jakiekolwiek info
MilaG
-
- Has thanked: 1 time
-
pierwsze slysze zeby tak konfigurowac system!!sapownik pisze:Hej.
Musisz wejść (SE16N) do wglądu V_T512Z na systemie DEV i wskazać swój składnik (0015), a następnie dodać do niego to, co potrzebujesz. Później transportami przenieś konfigurację na pozostałe serwery.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło :]
pytanie co chcesz konkretnie zrobic: tylko dopuscic do IT0015 juz istniejacy skladnik czy tez utworzyc nowy skladnik ktory bedzie dostepny w IT0015?
pozdr
kuba
SAP HR
-
-
@sapownik:
po pierwsze konfiguracje systemu nie robi sie przez transakcje SE16N
Jesli chcesz zmodyfikowac wpisy w tabelach to robisz to przez odpowiednia transakcje do wgladow: SM30
po drugie, zgadzam sie ze przypisanie skladnika do IT znajduje sie w V_T512Z ale to nie wszystko, musisz jeszcze sprawdzic dopuszczalnosc skladnika dla grupowan w V_511_B
@neta13ab:
nie istnieje prosta odpowiedz na to pytanie, mozna zmienic konfiguracje skladnika w V_512W_O albo odpowiednia regule, ktora przetwarza ten skladnik....
kuba
SAP HR
po pierwsze konfiguracje systemu nie robi sie przez transakcje SE16N

Jesli chcesz zmodyfikowac wpisy w tabelach to robisz to przez odpowiednia transakcje do wgladow: SM30
po drugie, zgadzam sie ze przypisanie skladnika do IT znajduje sie w V_T512Z ale to nie wszystko, musisz jeszcze sprawdzic dopuszczalnosc skladnika dla grupowan w V_511_B
@neta13ab:
nie istnieje prosta odpowiedz na to pytanie, mozna zmienic konfiguracje skladnika w V_512W_O albo odpowiednia regule, ktora przetwarza ten skladnik....
kuba
SAP HR
-
-
Nikt nie znający konfiguracji Twojego konkretnego systemu nie udzieli Ci odpowiedzi jak to zrobić.neta13ab pisze:Jakos dalej nie wiem jak w tej tabeli moge to zrobic. Mnie chodzi o zmianę mianownika w algorytmie do składnika płacowego 1630 _ryczałt samochodowy. prosze o pomoc gdzie to moge zrobic?
Obliczenia dla składnika są przeprowadzane w jakiejś regule lub kilku regułach. Wartość mianownika może być podana albo w regule albo jako stała. Jeśli jako stała to trzeba zmienić od danej daty wartość tej stałej. Jeśli zawarta w algorytmie to oprócz zmiany jej wartości trzeba jeszcze sprawić żeby ta zmiana działała od określonej daty a nie jest to niestety standardowa funkcjonalność systemu i trzeba i tak skorzystać z jakiejś nowej stałej.
Dla osoby nieznającej języka programowania reguł i schematów nie będzie to zmiana trywialna. Generalnie zniechęcałbym Cię do samodzielnych przeróbek bo narobisz problemów sobie i nie tylko .
Jeśli macie administratora funcjonalności HR to może da sobie z tym radę a jak nie to pozostaje pomoc konsultanta.
-
- Been thanked: 3 times
Na początek proponowałbym znaleźć w schemacie rozliczania listy płac, funkcję za pomocą której przeliczany jest ten składnik
Wyświetlanie schematu - program RPDASC00, w schemacie poszukaj składnika jaki Cie interesuje,
Składnik obliczany jest za pomocą reguły kalkulacji kadrowej, jak juz znajdziesz w schemacie tą która odpowiada za dany składnik wówczas można ją podejrzeć w PE02
W regule poszukaj stałej która wykorzystywana jest do dzielenia czy też mnożenia,
SM30 wgląd V_T511K tam znajdziesz stałe rozliczania i prawdopodobnie będzie tam stała wykorzystywana w regule do obliczania Twojego składnika.
Oczywiście mogę się mylić, jeśli jest inaczej niż piszę to proszę o sprostowanie
Wyświetlanie schematu - program RPDASC00, w schemacie poszukaj składnika jaki Cie interesuje,
Składnik obliczany jest za pomocą reguły kalkulacji kadrowej, jak juz znajdziesz w schemacie tą która odpowiada za dany składnik wówczas można ją podejrzeć w PE02
W regule poszukaj stałej która wykorzystywana jest do dzielenia czy też mnożenia,
SM30 wgląd V_T511K tam znajdziesz stałe rozliczania i prawdopodobnie będzie tam stała wykorzystywana w regule do obliczania Twojego składnika.
Oczywiście mogę się mylić, jeśli jest inaczej niż piszę to proszę o sprostowanie