&sap_edit

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
mr.rafik
Posty: 64
Rejestracja: pn wrz 24, 2007 9:33 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

&sap_edit

Post autor: mr.rafik »

zauwazylem ostatnio ze sap wylaczyl mozliwosc edycji w se16 a transakcje uase16n deaktywowal
czy ktos juz z was rozwiazal problem z edycja w se16/se16n w jakis prosty sposob ?

ps. nie chodzmi mi o debugowanie, tylko jakies wstawki gdzies w kodzie, zeby mozna bylo znowu edytowac tabele ?
dominik.tylczynski
Posty: 7966
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1696 times
Been thanked: 1355 times

Re: &sap_edit

Post autor: dominik.tylczynski »

Jest na to nota.
mr.rafik
Posty: 64
Rejestracja: pn wrz 24, 2007 9:33 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: &sap_edit

Post autor: mr.rafik »

jakas nowa nota ?
bo kiedys byla stara co deaktywowala ta zmienna
po podniesieniu systemu do najnowszego, juz ta nota nie dziala
michal.sarna
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 20, 2008 2:05 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: &sap_edit

Post autor: michal.sarna »

Obejście jest następujące w SE16n uruchamiasz debuggera /h
i uzupełniasz dwie zmienne GD-SAPEDIT oraz GD-EDIT, obie X
efekt taki sam jak &sap_edit :)

Z tego co kojarzę to od SAP_APPL 600 17 i 18 sap_edit jest zablokowane na standardzie.
_________________
Michał Sarna
http://www.sapbc.pl
http://www.hicron.com
mr.rafik
Posty: 64
Rejestracja: pn wrz 24, 2007 9:33 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: &sap_edit

Post autor: mr.rafik »

nom blokada na maksa ;)
robie przez debuger, ale wlasnie czy idzie to jakos jeszcze inaczej obejsc, edycja paru tabel w ten sposob jest z lekka meczaca, zwlaszcza jak sie jeszcze filtruje rozne dane w nich
chcialem sie dowiedziec czy tych zmiennym nie mozna gdzies w jakis program wsadzic juz na stale zeby byly i ewentualnie transakcje pod nie lub moze jakos inaczej jeszcze
michal.sarna
Posty: 23
Rejestracja: śr sie 20, 2008 2:05 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Re: &sap_edit

Post autor: michal.sarna »

_________________
Michał Sarna
http://www.sapbc.pl
http://www.hicron.com
polskin
Posty: 113
Rejestracja: czw paź 11, 2007 12:10 pm

Re: &sap_edit

Post autor: polskin »

można też to zrobić też w nieco mniej subtelny aczkolwiek skuteczny dość sposób. mając szczęśliwie dostęp do wersji 4.7 skopiowałem starą transakcję se16n i w nowej wersji zrobiłem z niej zse16n i działa jak złoto. a przynajmniej mam nadzieje ze tak jest i że nie dzieje się nic o czym bym nie wiedział ;)
dominik.tylczynski
Posty: 7966
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1696 times
Been thanked: 1355 times

Re: &sap_edit

Post autor: dominik.tylczynski »

I po co się zbroić, skoro wszystko można rozbroić...
mr.rafik
Posty: 64
Rejestracja: pn wrz 24, 2007 9:33 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: &sap_edit

Post autor: mr.rafik »

nie bawilem sie w odwrocenie noty, ale wgralem ta : https://service.sap.com/sap/support/notes/1446530 na testowym dziala jak ulal na produkcji musze w sobie odblokowac system i potem juz dziala ok, to jest juz lepsze niz debugowanie :)
tominek
Posty: 153
Rejestracja: pt lip 04, 2008 11:10 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 20 times

Re: &sap_edit

Post autor: tominek »

Witam,

Uruchomiłem program RKSE16N_EDIT (opisany w nocie 1446530), oraz aktywowałem funkcje edycji. Niestety &sap_edit w SE16N nie działa, podobnie jak UASE16N.
W jaki sposób powinienem korzystać z z tej funkcjonalności ?

Pozdrawiam,
T.
top-one
Posty: 4
Rejestracja: pn maja 07, 2012 7:54 am
Has thanked: 3 times

Re: &sap_edit

Post autor: top-one »

A ja jestem w szoku mamy SAP Enterprise i UASE16n z &sap_edit działa działa :)