Storno PZ

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
sdf147

Storno PZ

Post autor: sdf147 »

Witam

Pewnie był juz ten temat poruszany ale w jakiej tranzakcji sie robi storno PZ w WM ???

Pozdro
tomek_mod
Been thanked: 15 times

Re: Storno PZ

Post autor: tomek_mod »

hej,
zdublowałeś temat.
Pewnie chodzi Ci o LT0G
kma
Has thanked: 5 times

Post autor: kma »

Witam,
Storno wykonujesz w transakcji VL09 powołując sie na doswawę przychodzącą (nie PZ), po czym należy rozmieścić towar na dostawę w LT0G. Następny krok usunięcie dostawy z monitora dostaw przychodzących. Pozdrawiam Kma
Yeti
Has thanked: 76 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Yeti »

Powyższe odpowiedzi są prawidłowe jeśli przyjmujesz materiały poprzez dostawy przychodzące. Wtedy rzeczywiście:
1. VL09
2. LT0G - jeśli jest aktywowana Gospodarka Magazynowa (WM)
Jeśli natomiast przyjmujesz materiały księgująć PZ bezpośrednio (bez dostawy) wtedy storno możesz zrobić w MIGO lub MBST. W WM kończysz proces tworząc zlecenie przeniesienia do dokumentu materiałowego (LT06 ) lub do zapotrzebowania przeniesienia dla ruchu 102 (LB10).
dominik.tylczynski
Has thanked: 1991 times
Been thanked: 1501 times

Post autor: dominik.tylczynski »

LT0G nie wykonuje stornowania Pz. W wątku Storno PZ napisałem w jaki sposób można wystornować Pz w module MM.
Transakcja LT0G służy to wycofania pobrania/rozmieszczenia dostawy przychodzącej/wychodzącej. Ta operacja odbywa się na poziomie WM i nie jest stornem Pz.
czaja
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Post autor: czaja »

Mam podobną kwestie do poruszenia. Jeśli potrzeba zrobić z tego nowy temat, to proszę o wyodrebnienie. Jeśli nie potrzeba zedytuje post po zatwierdzeniu

W moim zakładzie przyjmujemy dostawy bezpośrednio PZ w MIGO. sap generuje do tego zlecenia przeniesienia które należy rozmieścić. Rozmieszczamy w magazynie. Proces zakończony. Do tego miejsca wszystko jest jasne.
Co w przypadku, gdy potrzebuję cofnąć powyższy proces i przyjąć dostawę od nowa? Czy w moim przypadku ma zastosowanie LT0G?
Generalnie szukam prostszego i szybszego sposobu na wycofanie przyjecia. Dotychczas robię to tak: wydaję cała dostawę ze składu WM do składu MM - modyfikuje pierwotne zamówienie i dodaję pozycje zwrotne - w MIGO przyjęciem zdejmuje że stany zwracaną dostawę. Mam nadzieję że wszystko dokładnie wyjaśniłem 😁
Jeśli LT0G, byłby odpowiednie dla mnie to mogę prosić o opis jak z tej funkcji skorzystać? Gdzie znajdę nr dostawy który należy wpisać w tej funkcji?

Z góry dziękuję za pomoc
dominik.tylczynski
Has thanked: 1991 times
Been thanked: 1501 times

Post autor: dominik.tylczynski »

LT0G ma zastosowanie tylko w przypadku księgowania i przyjęcia w referencji do dostawy - SAP Help Returning Canceled Outbound Deliveries to Stock

W Twoim przypadku wystarczy zrobić storno przyjęcia w MIGO. Wtedy w WM powstanie ujemny kwant w tymczasowym typie magazynu, analogicznie do dodatniego kwantu podczas przyjęcia. Następnie robisz zlecenie przeniesienia na przesunięcie zapasu z magazynu do tymczasowego typu magazynu, aby wyzerować ten ujemny kwant.