Usuwanie konta z KG

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
sajmon
Posty: 299
Rejestracja: pt lut 01, 2008 8:51 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 28 times

Usuwanie konta z KG

Post autor: sajmon »

Jak w temacie :) jak to zrobić, jak postawie znacznik usuwania w transakcji FS00 to co potem dalej aby zupełnie to konto wyciąć z systemu żeby nie było widoczne w żadnych transakcjach. Na koncie nie ma jeszcze zadnych ksiegowań.
sajmon
Posty: 299
Rejestracja: pt lut 01, 2008 8:51 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 28 times

Usuwanie konta z KG

Post autor: sajmon »

Już wiem jak i czym :)
MOSS
Posty: 150
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 8:44 am
Lokalizacja: MOC :)
Has thanked: 17 times
Been thanked: 16 times

Post autor: MOSS »

heh ... to sie podziel tą cenna informacja :)
kasiamax
Posty: 48
Rejestracja: pt mar 14, 2008 11:58 am

Post autor: kasiamax »

Znaczniki muszą zostać nałożone (zalecam dokładnie czytać co znaczy znacznik) a następnie w spro w konfiguracji jest transakcja do usuwania kont KG. I robi się to w dwóch obszarach. W obszarze jednostki gospodarcczej i dla planu kont. To bardzo ważne.
I to wszystko. Transakcja usuwania nazywa się: OBR2. Tylko uwaga!! Proszę pilnie czytać co zrobić.
Pozdrawiam,
Kasiamax
sajmon
Posty: 299
Rejestracja: pt lut 01, 2008 8:51 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 28 times

Usuwanie konta z KG

Post autor: sajmon »

Kasia dobrze mówi :) dokładnie tak się to robi, ja najpierw usunęłam z KG a potem z jednostki gospodarczej :)
najpierw można sobie testowy przebieg wykonać i dopiero po przeczytaniu komunikatów można zapodac przebieg rzeczywisty :)


Ta transakcja również służy do usuwania danych podstawowych dostawcy i odbiorcy
Piotr Michalak
Posty: 57
Rejestracja: śr sie 15, 2007 2:28 pm
Been thanked: 1 time

Post autor: Piotr Michalak »

Witam,

OBR2 - a sprawdź czy możesz tym usunąć konta KG, Vendors and Customers przy jednostce gospodarczej ustawionej jako produktywna.
Pozdrawiam,

P. Michalak
Berta
Posty: 25
Rejestracja: czw sty 29, 2009 10:17 am

Re: Usuwanie konta z KG

Post autor: Berta »

Witam,
Używałam kiedyś OBR2 do usuwania kont i było OK. Teraz przy produktywnej mam czerwony komunikat. (Chciałam usunąć konta KG tylko w jednostce gospodarczej). Próbowałam bezpośrednio i z wcześniejszym zaznaczeniem w FS00. Jest jakieś obejście?
Pozdrawiam
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: Usuwanie konta z KG

Post autor: dominik.tylczynski »

Berta pisze: pn wrz 18, 2023 1:23 pm Teraz przy produktywnej mam czerwony komunikat.
Jaki to komunikat?
RKISIEL
Posty: 592
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 426 times
Been thanked: 268 times

Re: Usuwanie konta z KG

Post autor: RKISIEL »

E105(F7) - w przebiegu rzeczywistym, dla testowego jest I104(F7).
Bez możliwości wyłączenia komunikatu.
Rafał Kisiel