Witam Serdecznie,
w nowo otwieranym zakładzie wprowadzam PSA-Production Supply Areas jako miejsc wymagazynowania komponentów potrzebnych do produkcji zgodnie z otwartymi zleceniami. PSA jest niczym innym jak Storage Bin na który księguje się materiały. Problem polega na tym iż w chwili zamykania zlecenia PSA jest blokowane przez robiącego to używtkownika. Jeżeli w tym samym czasie w jednym z magazynów inny pracownik próbuje wymagazynować na to miejsce materiał, tranzakcja ląduje w tabeli COGI. Czy ma ktoś doświadczenia w pracy z takimi założeniami ?
Druga sprawa: komponenty fiz. zużyte do produckji zostały inwentaryzacyjnie Mvt 711 odpisane na MINUS. W takiej sytuacji nie mogę zamknąć zleceń, mimo iż zostały wykonane. Tabela COGI puchnie do granic. Czy poza ponownym otwarciem inwentaryzacji i wrzutą na PLUS Mvt 712 materiałów potrzebnych do zamknięcia zleceń, istnieje jeszcze inna możliwość ? Jakie są możliwości storna w SAP, kiedy Mvt 561 / 562 są zablokowane ? ( oczywiscie poza inwentaryzacyjną korektą )
Za pomoc dziękuje,
Adam Wytlib
Production Supply Areas
-
-
- Has thanked: 2065 times
- Been thanked: 1549 times
Adam,
Drugi problem, który opisałeś najwyraźniej świadczy o tym, że stany w SAP w module WM nie są zgodne ze stanami rzeczywistymi. Przecież produkcja skoro coś produkuje to ma w istocie komponenty dostępne, natomiast w systemie zapasy są zaniżone. Moim zdaniem są to ewidentne różnice inwentaryzacyjne i poprzez inwentaryzację powinny te różnice zostać wyczyszczone. Należy to zrobić jak najszybciej, aby nie utrzymywać w SAP fikcyjnych poziomów zapasów, które jak sam widzisz powodują spore problemy np. "puchnące" COGI.
Pozdrawiam
Dominik Tylczyński, ICG
Drugi problem, który opisałeś najwyraźniej świadczy o tym, że stany w SAP w module WM nie są zgodne ze stanami rzeczywistymi. Przecież produkcja skoro coś produkuje to ma w istocie komponenty dostępne, natomiast w systemie zapasy są zaniżone. Moim zdaniem są to ewidentne różnice inwentaryzacyjne i poprzez inwentaryzację powinny te różnice zostać wyczyszczone. Należy to zrobić jak najszybciej, aby nie utrzymywać w SAP fikcyjnych poziomów zapasów, które jak sam widzisz powodują spore problemy np. "puchnące" COGI.
Pozdrawiam
Dominik Tylczyński, ICG
-
Production supply areas
Witam.
Zgadzam się w pełni, choć pracy jest wiele- ponad 200 różnych pozycji. W każdym razie czekam na propozycje firmy supportującej SAP na teranie Mexico T-SYSTEMS. Mają podać inne rozwiązanie. Czekam z niecierpliwością. Pochwalę sie oczywiście na forum.
Pozdrawia,
Adam Wytlib
Zgadzam się w pełni, choć pracy jest wiele- ponad 200 różnych pozycji. W każdym razie czekam na propozycje firmy supportującej SAP na teranie Mexico T-SYSTEMS. Mają podać inne rozwiązanie. Czekam z niecierpliwością. Pochwalę sie oczywiście na forum.
Pozdrawia,
Adam Wytlib
-
Adam,
Czy jesteś w stanie stwierdzić na 100% co jest blokowane:
Pozdrawiam
Dominik Tylczyński, ICG
Czy jesteś w stanie stwierdzić na 100% co jest blokowane:
- miejsce składowania / storage bin
obszar zaopatrzenia produkcji / production supply area
rekord cyklu sterowania / control cycle record
Pozdrawiam
Dominik Tylczyński, ICG
-
Production S.A.
Dominik,
Wrzuciłem w Customizing ustawienie na "B". Na dniach będę widział zmiany, a to w związku z faktem iż każdą zmianę transportuje z systemu TESTOWEGO.
Ps. dam znać.
Za pomoc wielkie Dzięki !
Adam Wytlib
Wrzuciłem w Customizing ustawienie na "B". Na dniach będę widział zmiany, a to w związku z faktem iż każdą zmianę transportuje z systemu TESTOWEGO.
Ps. dam znać.
Za pomoc wielkie Dzięki !
Adam Wytlib
-
-
Z blokowaniem temat przeszedł, to znaczy po zmianie ustawienia wszystko działa płynnie.
W przyszłości chcę zerknać na możliwości zamiany PSA na zupełnie niezależne Lokacje, tak bym miał możliwość omijania ich w MRP. Problemem pozostaje fakt iż po takim przeksięgowaniu będę tracił QUANT (Posting from WM to MM ), czyli zginie pewna możliwość identyfikacji. Zwroty z produckji będą musiały być wówczas księgowane z najstarszą datą aby w jakikolwiek sposób dalej uczciwie grać zgodnie z zasadą FIFO. Jak wspominałem wrócę do tematu za kilka tygodni i zobaczę jakie są możliwości rozegrania tej partii.
Pozdrawiam,
Adam Wytlib
W przyszłości chcę zerknać na możliwości zamiany PSA na zupełnie niezależne Lokacje, tak bym miał możliwość omijania ich w MRP. Problemem pozostaje fakt iż po takim przeksięgowaniu będę tracił QUANT (Posting from WM to MM ), czyli zginie pewna możliwość identyfikacji. Zwroty z produckji będą musiały być wówczas księgowane z najstarszą datą aby w jakikolwiek sposób dalej uczciwie grać zgodnie z zasadą FIFO. Jak wspominałem wrócę do tematu za kilka tygodni i zobaczę jakie są możliwości rozegrania tej partii.
Pozdrawiam,
Adam Wytlib