MCE3 a FBL1N
-
MCE3 a FBL1N
Witam
Chciałbym wyciągnąć wartość zakupów od dodstawców. Najczęściej korzystam z transakcji fbl1n i sprawdzam to po dokumentach księgowych. Chciałbym dowiedzieć sie dlaczego analiza dostawcy i transakcja mce3 pokazuje mi inną wartość i dlaczego wartości tych transakcji się różnią.
Zaznaczę że jestem początkujący w systemie SAP także proszę o wytłumacenie łopatologicznie
Pozdrawiam
Chciałbym wyciągnąć wartość zakupów od dodstawców. Najczęściej korzystam z transakcji fbl1n i sprawdzam to po dokumentach księgowych. Chciałbym dowiedzieć sie dlaczego analiza dostawcy i transakcja mce3 pokazuje mi inną wartość i dlaczego wartości tych transakcji się różnią.
Zaznaczę że jestem początkujący w systemie SAP także proszę o wytłumacenie łopatologicznie
Pozdrawiam
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
-
Re: MCE3 a FBL1N
Porównuję wartość zamówień od dostawcy. Powiedziano mi że w obu tych widokach powinny być te same wartości ale niestety tak nie jest.
-
Kto Ci to powiedział?
Wartość zamówień ma niewiele wspólnego z wartością faktur.
Zobacz co dokumentacja SAP pisze o aktualizacji MCE3:
Całość dokumentacji do Purchasing Information System (transakcja MCE3 to właśnie część PURCHIS) jest na https://help.sap.com/erp2005_ehp_08/hel ... ameset.htmSAP Help: PURCHIS, Quantities/Values pisze:Effective purchase order value
The effective purchase order value is the value of the purchase order including discounts, surcharges, delivery costs and cash discounts.
This key figure is updated when a purchase order or a scheduling agreement is created and changed for the purchase order date of the delivery scheduling in local currency (information structure S011, S012).
In the analyses of long-term planning, the effective order value can only be determined when the vendor is known. The key figure is calculated via the purchase order price in the purchasing info record.
Z powyższego wynika, że wartość zamówień jest w MCE3 liczona wg danych w zamówieniu, wg warunków cenowych w zamówieniu, a nie wg księgowania faktur. Stąd moim zdaniem różnice, które widzisz.
-
Najwidoczniej naukę sapa racze powinienem zacząć od dokumentacji a nie od ludzi którzy "znają się" w tej firmie .
Dzięki za pomoc.
Dzięki za pomoc.
-
Coś w tym jest... Kiedyś doszedłem do wniosku, że w pracy z SAP najważniejszą umiejętnością jest czytanie ze zrozumieniem
-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 258 times
Dodatkowo pamiętaj, że wartość faktur w MCE3 jest pokazywana netto, natomiast w FBL1N brutto. To również będzie powodować różnice w porównaniach.
MCE3 grupuje wartości wg daty zamówienia, nie wg daty księgowania faktury/ przyjęcia materiałów - trzeba pamiętać o tym podczas porównywania miesięcy z FBL1N.
MCE3 grupuje wartości wg daty zamówienia, nie wg daty księgowania faktury/ przyjęcia materiałów - trzeba pamiętać o tym podczas porównywania miesięcy z FBL1N.
Marek Turczyński
-
To akurat wiem zawsze trzeba też wiedzieć z jakiego kraju jet dostawca w wielu przypadkach Brutto=Netto.
Mam jeszcze pytanie o transakcję S_ALR_87012093. Co ona pokazuje i wg jakich warunków pokazuje wartosci obrotów dostawców.
Mam jeszcze pytanie o transakcję S_ALR_87012093. Co ona pokazuje i wg jakich warunków pokazuje wartosci obrotów dostawców.
-
Nowe pytanie, nowy wątek z właściwym tematem, proszę.
Dzięki temu łatwiej potem przeszukiwać forum.
-
- Has thanked: 443 times
- Been thanked: 280 times
Rafał Kisiel
-
-
-
Cześć,
W jaki sposób mce3 porównuje date planowanej dostawy z rzeczywistą datą przyjęcia materiału.
Chodzi o przypadek umowy terminarzowej, jakie jest połączenie pomiędzy dostawą przychodzącą i konkretną linią harmonogramu umowy terminarzowej na którą ta dostawa została dostarczona?
Przeszukałem tabele EKBE i EKET ale nie znalazłem żadnego klucza.
W jaki sposób mce3 porównuje date planowanej dostawy z rzeczywistą datą przyjęcia materiału.
Chodzi o przypadek umowy terminarzowej, jakie jest połączenie pomiędzy dostawą przychodzącą i konkretną linią harmonogramu umowy terminarzowej na którą ta dostawa została dostarczona?
Przeszukałem tabele EKBE i EKET ale nie znalazłem żadnego klucza.