Jestem całkowicie nowy na forum i równie zielony jeżeli chodzi o SAPa. Od paru miesięcy pracuję jako programista JAVA, jednak samo programowanie mi nie wystarcza, brakuje mi kontaktu z klientem, wykorzystywania umiejętności miękkich i zmienności pracy. Dostałem również możliwość rozpoczęcia praktyk jako konsultant SAP w module finansowym. Na pierwszy rzut oka ta możliwość bardzo mi się spodobała - w końcu to praca w ciągle zmieniającym się środowisku i pełna wyzwań, tych technicznych jak i biznesowych.
Wraz z czytaniem artykułów (których jest naprawdę niewiele) o tym zawodzie mój entuzjazm wzrasta, jednak przechodząc do czytania komentarzy i opinii zaczynam mieć wątpliwości. Nauczyłem się już, że opinie i komentarze w internecie zazwyczaj dodawane są przez ludzi sfrustrowanych, albo w ogóle nie mających styczności z danym tematem, więc staram się podchodzić do nich sceptycznie. Dlatego chciałbym dowiedzieć się od was, ludzi doświadczonych, jak w rzeczywistości wygląda praca konsultanta.
Czytałem skrajne opinie typu, że to praca po kilkanaście godzin dziennie, co drugi tydzień w delegacji, weekendy w pracy, całkowita zmiana miejsca zamieszkania po zakończonym projekcie i ogólnie brak perspektyw na założenie rodziny czy osiedlenie się "na swoim". Ogólnie jestem człowiekiem pracowitym, bardzo lubiącym podróże i szybko odnajdującym się w nowym miejscu, a delegacje są dla mnie przyjemnością. Jednak z drugiej strony mam partnerkę, kiedyś pewnie będziemy chcieli założyć rodzinę, a jeżeli wystartowałbym w SAPie to chciałbym się w nim już stale rozwijać. Dodam, że mieszkam w Krakowie i tam miałbym rozpocząć praktyki w jednej z czołowych, międzynarodowych firm konsultingowych.
Bardzo proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami i stwierdzeniem ile w sobie prawdy mają te opinie