KSIĘGA MATERIAŁOWA
-
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 3 times
KSIĘGA MATERIAŁOWA
Witam, jest nowy w sprawach SAP dlatego mam prośbę o wyjaśnienia pewnej kwestii. Co tak faktycznie daje uruchomienie Księgi Materiałowej?
Z tego co wiem to pozwala na wycenę rzeczywistą materiałów i wyrobów gotowych w magazynie, ale czy jest możliwość poradzenia sobie z tematem wyceny rzeczywistej bez uruchomienia tego modułu?
Przyjmujemy "Koszt STANDARD".
1. Mamy księgę materiałową która zbiera wszystkie odchylenia i automatycznie rozksięgowuje na konta księgi głównej. Dzięki uruchomieniu tego modułu w księgowości widzimy na kontach wszystkie ochylenia, tak?
2. BRAK księgi materiałowej. Wszystkie odchylenia gromadzone są na kontach "G" produkcyjnych. Aby uzyskać ten sam efekt co daje księga materiałowa musielbyśmy przeanalizować konta "G" i później ręcznie przerzucić odchylenia na magazyn?
Czy moje rozumowanie jest słuszne?
z góry dziękuję za odpowiedź
Łukasz
Z tego co wiem to pozwala na wycenę rzeczywistą materiałów i wyrobów gotowych w magazynie, ale czy jest możliwość poradzenia sobie z tematem wyceny rzeczywistej bez uruchomienia tego modułu?
Przyjmujemy "Koszt STANDARD".
1. Mamy księgę materiałową która zbiera wszystkie odchylenia i automatycznie rozksięgowuje na konta księgi głównej. Dzięki uruchomieniu tego modułu w księgowości widzimy na kontach wszystkie ochylenia, tak?
2. BRAK księgi materiałowej. Wszystkie odchylenia gromadzone są na kontach "G" produkcyjnych. Aby uzyskać ten sam efekt co daje księga materiałowa musielbyśmy przeanalizować konta "G" i później ręcznie przerzucić odchylenia na magazyn?
Czy moje rozumowanie jest słuszne?
z góry dziękuję za odpowiedź
Łukasz
-
- Has thanked: 2064 times
- Been thanked: 1549 times
Re: KSIĘGA MATERIAŁOWA
Tak to w bardzo dużym uproszczeniu wygląda. Bez księgi materiałowej kwestia ręcznego przerzucenia odchyleń jest wyjątkowo problematyczna. Musisz pamiętać, że proste przeksięgowanie odchyleń w zapas nie wystarczy, bo zapas może już zostać zużyty/sprzedany. Odchylenia trzeba również rozliczać wielopoziomowo, od surowców, przez wszystkie poziomy półproduktów, po wyroby gotowe i koszt własny sprzedaży. To wszystko księga materiałowa robi w standardzie.
-
Z tego co Pan pisze wynika, że wycena magazynów po cenie standardowej jest bardzo trudna i chyba małe szanse aby uzyskać satysfakcjonujący efekt. Pewnie ważne jest aby były zaksięgowane wszystkie dokumenty oraz aby analizować odchylenia w dniu w którym zakład nie pracuje.
Pomimo to muszę znaleźć jakieś rozwiązanie bez księgi materiałowej. Rozwiązanie które przewiduje cenę standard bez księgi materiałowej, albo koszt średni aby łatwiej uzyskać wycenę materiałów.
dziękuję za pomoc
Łukasz
Pomimo to muszę znaleźć jakieś rozwiązanie bez księgi materiałowej. Rozwiązanie które przewiduje cenę standard bez księgi materiałowej, albo koszt średni aby łatwiej uzyskać wycenę materiałów.
dziękuję za pomoc
Łukasz
-
Tego nie napisałem. Napisałem natomiast, że ręczne rozliczanie odchyleń jest problematyczne.LukaszSTYLA pisze: ↑wt cze 20, 2017 4:09 pm Z tego co Pan pisze wynika, że wycena magazynów po cenie standardowej jest bardzo trudna.
Jeśli faktycznie nie możesz wdrożyć księgi materiałowej, to najpewniej skończysz z ceną średnią ruchomą dla materiałów kupowanych (surowce, towary) i ze standardową dla materiałów produkowanych (produkty, półprodukty). Tak to się zwykle ustawia bez księgi. Z odchyleniami będziesz musiał sobie radzić ręcznie. Pamiętaj, że na materiałach z ceną średnią ruchomą mogą również występować księgowania na kontach odchyleń cen!
-
Jeżeli mówimy o koszcie standardowym na produkty i półprodukty to wiem że system kalkuluje koszt w oparciu o BOM materiałowy. Czy w takim przypadku, jeżeli mamy cenę ruchomą na kupowane materiały to system liczy koszt wyrobu materiał cena średnia + robocizna standard? czy też materiał standard + robocizna Standard?
Łukasz
Łukasz
-
To zależy od konfiguracji procesu kalkulacji. Można tak i tak. Zalecałbym jednak brać dla surowców cenę średnią ruchomą.
-
Bardzo dziękuję za wszystkie wyjaśnienia. Były na prawdę pomocne. Teraz spróbuję przeforsować sprawę z centralą.
pozdr.
Łukasz
pozdr.
Łukasz
-
Nie ma problemu. Po to jest to forum a także Polska Grupa Użytkowników SAP. Daj znać o rezultatach rozmów z centralą.
-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 258 times
Ale tylko w przypadku kiedy nie ma Ksiegi Materiałowej. Jak jest księga to wszystkie materiały powinny mieć cenę standardową (rekomendacja SAP z oficjalnych not).dominik.tylczynski pisze: ↑wt cze 20, 2017 5:44 pm To zależy od konfiguracji procesu kalkulacji. Można tak i tak. Zalecałbym jednak brać dla surowców cenę średnią ruchomą.
Marek Turczyński
-
To fakt. Tym nie mniej wiedziałem egzotyczne wdrożenia księgi materiałowej z ceną średnią ruchomą na surowcach. Po co, nie wiem. Bez sensu, wiem. Podobno klient tak chciał, ale konsultant nie wytłumaczył klientowi, że źle chce. Domorosłych wynalazców nie brakuje...
-
- Been thanked: 28 times
SAP rzeczywiście rekomenduje, żeby wszystkie materiały miały S, ale nie zawsze jest to pomocne. W przypadkach kiedy są materiały typu Phantom lub DUMMY materials - materiały wzorcowe służące jako referencje do tworzenia innych indeksów. Jak klient chciał część materiałów mieć S a część V to całkiem możliwe ze doskonale przemyślał wdrożenie. Albo wręcz na odwrót, nie przemyślał ani trochę.
-
W przytoczonym przeze mnie przypadku raczej była to ta druga opcja. Wszystkie surowce miały V. W efekcie odchylenia się z nich nie rozliczały. Konsultant na pytanie "dlaczego tak to jest ustawione" odpowiedział z czołem myślą niezmąconym "klient tak chciał".grzecot pisze: ↑czw lip 06, 2017 8:55 am SAP rzeczywiście rekomenduje, żeby wszystkie materiały miały S, ale nie zawsze jest to pomocne. W przypadkach kiedy są materiały typu Phantom lub DUMMY materials - materiały wzorcowe służące jako referencje do tworzenia innych indeksów. Jak klient chciał część materiałów mieć S a część V to całkiem możliwe ze doskonale przemyślał wdrożenie. Albo wręcz na odwrót, nie przemyślał ani trochę.
-
Witam,
Chciałbym się z Wami podzielić ostateczną wersją jak będzie u nas wdrożone. Przypomnę, że nie będzie u nas księgi materiałowej.
Dla potrzeb polskich przyjęta została wycena kosztu średniego dla materiałów oraz dla wip i wyrobów gotowych koszt średni dla materiałów + koszt robocizny w oparciu o cykl i aktualne taryfy.
pozdr. i dziękuję za wsparcie
Łukasz
Chciałbym się z Wami podzielić ostateczną wersją jak będzie u nas wdrożone. Przypomnę, że nie będzie u nas księgi materiałowej.
Dla potrzeb polskich przyjęta została wycena kosztu średniego dla materiałów oraz dla wip i wyrobów gotowych koszt średni dla materiałów + koszt robocizny w oparciu o cykl i aktualne taryfy.
pozdr. i dziękuję za wsparcie
Łukasz
-
Dziękuję za informację.
Mam pytanie - w jaki sposób będziesz rozliczać odchylenia kosztów produkcji? Ręcznie?
W skończonym czasie czeka nas wszystkich przesiadka na S/4 HANA. Tam księga materiałowa jest obowiązkowa.
Mam pytanie - w jaki sposób będziesz rozliczać odchylenia kosztów produkcji? Ręcznie?
W skończonym czasie czeka nas wszystkich przesiadka na S/4 HANA. Tam księga materiałowa jest obowiązkowa.
-
- Been thanked: 28 times
Pytanie w S/4 Hana księga jest obowiązkowa w jakim sensie dokładnie:
- czy wszędzie musi być księga skonfigurowana i odpalona produkcyjnie CKMSTART, tabela CKMLV?
- wystarczy, że będzie zaznaczony indykator ML act. w tabeli T001K?
- czy wszędzie musi być księga skonfigurowana i odpalona produkcyjnie CKMSTART, tabela CKMLV?
- wystarczy, że będzie zaznaczony indykator ML act. w tabeli T001K?