2352383 - S4TWL - Conversion to S/4HANA Material Ledger and Actual Costing pisze:This migration activity does not activate actual costing, since actual costing is still optional in SAP S/4HANA. However, if you are already using actual costing in the migration source system, ML data for actual costing will be transferred to new data structures to enable fast and efficient cost calculation
KSIĘGA MATERIAŁOWA
-
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 258 times
Re: KSIĘGA MATERIAŁOWA
W S4Hana ksiega materialowa jest wymagana, ale actual costing już nie. To można włączyć dodatkowo - nie jest obowiązkowe - zostało to również wspomniane w nocie 2352383 - S4TWL - Conversion to S/4HANA Material Ledger and Actual Costing:
Marek Turczyński
-
- Has thanked: 2064 times
- Been thanked: 1549 times
Zobacz pkt. 11.3 S4TWL - Material Ledger Obligatory for Material Valuation w Simplification List for SAP S/4HANA 1610
Nota: 2267834 - S4TWL - Material Ledger Obligatory for Material Valuation
Nota: 2267834 - S4TWL - Material Ledger Obligatory for Material Valuation
-
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 12 times
Czyli przy wdrożeniu księgi materilowej nalezy zmienić średnią ważoną na cenę standardową?marek.turczynski pisze: ↑wt cze 27, 2017 10:46 pmAle tylko w przypadku kiedy nie ma Ksiegi Materiałowej. Jak jest księga to wszystkie materiały powinny mieć cenę standardową (rekomendacja SAP z oficjalnych not).dominik.tylczynski pisze: ↑wt cze 20, 2017 5:44 pm To zależy od konfiguracji procesu kalkulacji. Można tak i tak. Zalecałbym jednak brać dla surowców cenę średnią ruchomą.
-
- Has thanked: 2064 times
- Been thanked: 1549 times
Cena standardowa jest faktycznie rekomendowana, bo wtedy można fajnie rozliczać różnice cenowe. Natomiast nie jest to mus. Widziałem implementacje z ceną średnią na surowcach i towarach handlowych.
Z drugiej strony widziałem też implementacje z ceną standardową na towarach handlowych.
Z drugiej strony widziałem też implementacje z ceną standardową na towarach handlowych.
-
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 12 times
Na tę chwilę pracujemy na materiałach zakupionych które są wyceniane na podstawie średniej ważonej, a materiały przyjęte na magazyn z produkcji na dalszą sprzedaż są wg ceny standardowej. Czy wdrażanie księgi nie od razu jest bardzo problematyczne?dominik.tylczynski pisze: ↑pt lut 28, 2025 2:28 pm Cena standardowa jest faktycznie rekomendowana, bo wtedy można fajnie rozliczać różnice cenowe. Natomiast nie jest to mus. Widziałem implementacje z ceną średnią na surowcach i towarach handlowych.