Witam,
Chciałbym zasięgnąć porady osób, które mają większe doświadczenie z systemem SAP, ale wszystko od początku.
Swoją przygodę z systemem SAP zacząłem parę miesięcy temu więc doświadczenie mam naprawdę niewielkie. W dziale IT nauczyłem się zakładać użytkowników, generować logi, w najbliższej przyszłości zacznę naukę modyfikacji uprawnień ról.
Czy warto się zabierać już za ABAP? Znam język SQL, więc to ułatwia sprawę, ale czy znajomość systemu SAP mi na to pozwoli? Od czego miałbym zacząć?
Z góry dziękuję za wszystkie porady i odpowiedzi
ABAP- kiedy i czy warto zacząć?
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Re: ABAP- kiedy i czy warto zacząć?
Moim zdaniem przede wszystkim, jak mówi klasyka kina polskiego, "wystarczy jako sobie odpowiesz na jedno zajeb...ście ważne pytanie"
Tak bardziej poważnie to programowanie w ABAP, a konsulting w obszarze SAP ERP to zupełnie dwie różne sprawy. Pytanie zatem czy chcesz być programistą czy raczej konsultantem?
Tak bardziej poważnie to programowanie w ABAP, a konsulting w obszarze SAP ERP to zupełnie dwie różne sprawy. Pytanie zatem czy chcesz być programistą czy raczej konsultantem?
-
- Has thanked: 2016 times
- Been thanked: 1521 times
Re: ABAP- kiedy i czy warto zacząć?
Skoro tak to zdecydowanie powinieneś się zabrać z ABAP i za Java, Java Script oraz HTML5, bo w tych technologiach są pisane aplikacje Fiori.
Znajomość SAP ERP na pewno pomoże, bo większość prac programistycznych robi się w otoczeniu funkcjonalności tego systemu.
Znajomość SAP ERP na pewno pomoże, bo większość prac programistycznych robi się w otoczeniu funkcjonalności tego systemu.