LSMW - Display Read Data

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » śr lis 14, 2018 10:19 am

Hej
Mam problem z LSMW
Robię LSMW dla ocechowania ( 40 cech ) oraz dla zakładki mrp 3 (kopiowanie konfiguracji międzyzakładowej ) w sumie pół technicznych jak i wartości jest 162 .

Gdy dojdę do pola Display Read Data mam komunikat jak w prn screna " Data records too long to be imported (0 or>5000) .Czy ktoś wyjaśni mi o co chodzi bądź może trzeba gdzieś w ustawieniach zaznaczyć ,odznaczyć .

2 temat : Gdy i tak puszcze LSMW to w Analizie sesji --> LOG utworzony --> koniec mam komunikat "Materiał MATNR nie istnieje lub nie jest aktywowany".
Ten kod wcześniej był zakładany przez MM01 i istnieje . Proszę o pomoc gdzie szukać błędów - wdzięczny będę jeśli podacie rozwiązania gotowe a nie lektury do czytania ;-) Czy spotkaliście się już z takimi przypadkami ?
Załączniki
SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Prezentacja2.jpg (151.78 KiB) Przejrzano 197 razy
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2018 8:23 am przez eryk.lenga, łącznie zmieniany 1 raz.

dominik.tylczynski
Posty: 6763
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 831 times
Been thanked: 921 times
Kontakt:

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: dominik.tylczynski » śr lis 14, 2018 12:04 pm

eryk.lenga pisze:
śr lis 14, 2018 10:19 am
Hej
Mam problem z LSMW
Robię LSMW dla ocechowania ( 40 cech ) oraz dla zakładki mrp 3 (kopiowanie konfiguracji międzyzakładowej ) w sumie pół technicznych jak i wartości jest 162 .

Gdy dojdę do pola Display Read Data mam komunikat jak w prn screna " Data records too long to be imported (0 or>5000) .Czy ktoś wyjaśni mi o co chodzi bądź może trzeba gdzieś w ustawieniach zaznaczyć ,odznaczyć .
Moim zdaniem z tym błędem nic nie zrobisz. LSMW ma ograniczenie na długość importowanego rekordu do 5000 znaków - program /SAPDMC/SAP_LSMW_VIEW_READDATA, linia 226-228:

Kod: Zaznacz cały

    IF L_RECLEN = 0 OR L_RECLEN > 5000.
      MESSAGE E108.
    ENDIF.
Sugerowałbym podzielenie pliku na mniejsze i wciąganie wartości cech na raty.

dominik.tylczynski
Posty: 6763
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 831 times
Been thanked: 921 times
Kontakt:

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: dominik.tylczynski » śr lis 14, 2018 12:07 pm

eryk.lenga pisze:
śr lis 14, 2018 10:19 am
2 temat : Gdy i tak puszcze LSMW to w Analizie sesji --> LOG utworzony --> koniec mam komunikat "Materiał MATNR nie istnieje lub nie jest aktywowany".
Ten kod wcześniej był zakładany przez MM01 i istnieje . Proszę o pomoc gdzie szukać błędów - wdzięczny będę jeśli podacie rozwiązania gotowe a nie lektury do czytania ;-) Czy spotkaliście się już z takimi przypadkami ?
Tutaj wygląda jakbyś nie przekazywał nazwy cechy. Zauważ, że w komunikacie o błędzie przetwarzania transakcji MM02 nazwa cechy jest pusta.
Druga kwestia to "MATNR" w pierwszym komunikacje o błędzie. Sprawdź czy poprawnie przekazujesz numer materiału. Wydaje mi się, że przekazujesz wartość "MATNR" zamiast numeru materiału.

eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » śr lis 14, 2018 1:43 pm

Dziękuje
Miałem kiedyś podobno sytuacje tylko zakładałem 120 kodów z rozszerzeniem Dane podstawowe 1 ( podział kompletacji , wagi itp ) i musiałem zmniejszyć ilość bodajże do 90 .

W obecnej sytuacji kod jest założony dane podstawowe również tylko zapewne ta spora ilość cechy robi swoje ( 5000 znaków to w rozumieniu każda litera ,cyfra itp ? ) .

Czy można to podzielić w takim sensie ,że puszcze 1 LSMW z dwoma plikami czy dwa oddzielne LSMW ?

Czy istnieje możliwość ocechowania przez Sap Gui Scripting - zrobiłem takie nagraniem tylko czy każda kolumna to będzie jedna cech ?

eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » czw lis 15, 2018 9:47 am

Hej
Podzieliłem LSMW ( w tej chwili etap 1 - 20 cech z 40 ) .Problem z ilością znaków rozwiązany ale niestety analiza sesji to samo
w excel dla okna MATNR wartość TESTLSMWERYK123457
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2018 8:22 am przez eryk.lenga, łącznie zmieniany 1 raz.

dominik.tylczynski
Posty: 6763
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 831 times
Been thanked: 921 times
Kontakt:

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: dominik.tylczynski » czw lis 15, 2018 10:18 am

Moim zdaniem nadal masz coś nie tak z mapowaniem numeru materiału. Spójrz na log przetwarzania sesji batch-input:
SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
2018-11-15_10h07_19.jpg (68.58 KiB) Przejrzano 148 razy
Widać, że zamiast numeru materiału przekazujesz w mapowaniu wartość MATNR.

eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » czw lis 15, 2018 11:53 am

Dominik
Poszło ,ale zobacz screen.Jak to wytłumaczyć logicznie najpierw ten sam komunikat a później sukces ?
Załączniki
SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
QAW.jpg (156.38 KiB) Przejrzano 144 razy

dominik.tylczynski
Posty: 6763
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 831 times
Been thanked: 921 times
Kontakt:

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: dominik.tylczynski » czw lis 15, 2018 12:15 pm

Eryk, poszło i nie poszło. Zauważ, że w logu masz informację o dwóch wywołaniach transakcji MM02. Dla pierwszego (błędnego) przekazałeś MATNR zamiast numeru materiału, dla drugiego (poprawnego) przekazałeś już poprawny numer materiału.
Obstawiam, że w pliku wejściowych do LSMW miałeś jeden rekord, dla indeksu TESTLSMWERYK1234568.
Jestem przekonany, że Twój problem wynika z faktur, że w pliku wejściowym w pierwszej linii masz nagłówki kolumn. Natomiast w specyfikacji pliku w LSMW nie zaznaczyłeś opcji "Field Names at Start of File":
SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
2018-11-15_12h13_34.png (37.06 KiB) Przejrzano 142 razy

eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » czw lis 15, 2018 1:59 pm

Masz raję - dodatkowo wcześniej nie implementowało z pola MATNR ponieważ miałem spacje przed kodem .Słuszne uwagi -dziękuję
Etap 1 - zakończony teraz 2 etap reszta cech i uruchomienie zakładki MRP3 ( kopiowanie ) .

Tak jak pisaliśmy najlepiej zrobić kolejne LSMW - czy w takim razie można połączyć te dwa nagrania .( screen przedstawia jedno nagranie czy można dopiąć do listy poniżej drugie ? ) czy robić wszystko oddzielnie .
Załączniki
SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
el.jpg (74.41 KiB) Przejrzano 137 razy

dominik.tylczynski
Posty: 6763
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 831 times
Been thanked: 921 times
Kontakt:

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: dominik.tylczynski » śr lis 21, 2018 2:09 pm

Moim zdaniem będzie potrzebował dwa oddzielne nagrania i w związku z tym dwa oddzielne projekty LSMW do oddzielnego importu dwóch grup cech.

eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » pt lis 23, 2018 9:22 am

Zrobiłem dwa oddzielne nagrania .

dominik.tylczynski
Posty: 6763
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 831 times
Been thanked: 921 times
Kontakt:

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: dominik.tylczynski » pt lis 23, 2018 11:07 am

I działa?

eryk.lenga
Posty: 22
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: LSMW - Display Read Data

Post autor: eryk.lenga » pn lis 26, 2018 3:13 pm

Cześć
Tak działa .Dziękuję .

ODPOWIEDZ