Masowe zakładanie BOM

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
eryk.lenga
Posty: 27
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Masowe zakładanie BOM

Post autor: eryk.lenga » czw sty 03, 2019 3:22 pm

Witam,
Czy ktoś z Was masowo zakładał Bom ( przez LSMW ,SAP GUI Scip) ?

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Masowe zakładanie BOM

Post autor: dominik.tylczynski » czw sty 03, 2019 3:48 pm

Do tworzenia specyfikacji przez LSMW masz w standardzie 4 raporty/obiekty:
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
2019-01-03_15h46_17.png (27.88 KiB) Przejrzano 406 razy
Do każdego z nich jest całkiem dobra dokumentacja. Skorzystałbym z tych standardowych narzędzi.

Ewentualnie zawsze możesz zrobić własne nagranie transakcji CS01.

eryk.lenga
Posty: 27
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: Masowe zakładanie BOM

Post autor: eryk.lenga » pt sty 04, 2019 7:41 am

Dzień dobry
Dodatkowe pytanie ;-) Robię bomy na tzw . KMATach ( rodzicach ) materiał konfigurowalny .Gdzie wchodzą wszystkie komponenty ( załóżmy 120 komponentów ) z całej grupy modelu ( np . gr A ) a gdzie później jest to rozdzielone zależnościami jaki komponent ma wejść do jakiego modelu zdarza się ze komponent wchodzi do wszystkich modeli .Gdy mam inna grupę ( np B ) która składa się z większej ilości komponentów ( np 150 ) to czy takie nagranie LSMW z gr A będzie miało sens ? Dodatkowo bomy mają poziomy .
Generalnie chce przyspieszyć zakładanie bomów w firmie . :D :D :D :D :D

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Masowe zakładanie BOM

Post autor: dominik.tylczynski » pt sty 04, 2019 11:26 am

Na pewno takie nagranie będzie miało sens - automatycznie utworzysz BOM dla tych stu kilkudziesięciu komponentów. Nie wiem natomiast czy przy pomocy tych programów będziesz mógł przypisać zależności funkcyjne do komponentów. Jeśli nie to będzie trzeba je dodać przy pomocy oddzielnego LSMW.

Innym rozwiązaniem zarządzania komponentami wchodzącymi tylko do określonych wariantów jest zastosowanie klas w pozycji BOM zamiast wrzucania wszystkich komponentów - zobacz dokumentację na SAP Help: Defining Classes as BOM Items

Działanie klas jako komponentów BOM dobrze ilustruje poniższy diagram: SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM

eryk.lenga
Posty: 27
Rejestracja: pn wrz 12, 2016 8:57 am
Been thanked: 2 times

Re: Masowe zakładanie BOM

Post autor: eryk.lenga » pn lut 11, 2019 1:56 pm

Hej , walczę i walczę z masowym zakładaniem BOM
I mam problem z masowym wprowadzaniem bom.Nagrałem przez LSMW ,ale gdy chce zaimplementować 3 bomy ( 3 rózne modele ) różnią się ilością komponentów to bom 1 i 3 został założony natomiast 2 bom się nie założył. Specjalnie tak zrobiłem ponieważ bomy mogą się różnić ilością komponentów .

SAP GUI podobna sytuacja nagranie główne robiłem dla 100 komponentów ale mam produkty które maja 30 komponentów
Załączniki
forqqqq.pdf
(31.16 KiB) Pobrany 10 razy

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Masowe zakładanie BOM

Post autor: dominik.tylczynski » pn lut 11, 2019 3:10 pm

Jestem przekonany, że w mapowaniu w LSMW zakładasz, że zawsze będą tworzone 3 pozycje. W przypadku drugiej linii z Twojego pliku:
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
2019-02-11_15h05_57.png (220.2 KiB) Przejrzano 261 razy
dla trzeciego komponentu nie masz żadnych danych. Najpewniej jednak w mapowaniu próbujesz jednak tworzyć tę trzecią pozycję i stąd błąd w transakcji mówiący, że nie podałeś typu pozycji.

Musiałbyś popracować nad mapowaniem, tak aby jeśli dla drugiego czy trzeciego komponentu nie podasz typu pozycji to nie mapować tych pól i nie próbować tworzyć tych pozycji.

Zdaję sobie sprawę, że powyższe uwagi są nieco ogólne, ale bez dokładnej znajomości Twojego mapowania trudno o większą precyzję.

ODPOWIEDZ