Zmiana pola w Webservice

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
mikas
Posty: 268
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 87 times
Been thanked: 16 times

Zmiana pola w Webservice

Post autor: mikas » wt sty 08, 2019 11:31 am

Cześć

Mam webservice, który generuje się po utworzeniu IDoca i wysyła dane do systemu zewnętrznego. Chciałbym dodać jedno pole w webservice, żeby przekazywało mi dodatkową daną. Gdzie to mogę wykonać ? Widze ten webservice w SE80, widzę go poprzez SOAMANAGER, ale nigdzie nie mogę znaleźć tam funkcji czy miejsca gdzie określam jakie konkretnie dane są przekazywane ...

Dzięki z góry, pozdrawiam, Michał

dominik.tylczynski
Posty: 6863
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 891 times
Been thanked: 965 times
Kontakt:

Re: Zmiana pola w Webservice

Post autor: dominik.tylczynski » śr sty 09, 2019 8:56 am

Nie napisałeś jaki WebService wykorzystujesz zatem trudno odpowiedzieć precyzyjnie.
Uważam, że skoro chcesz przekazywać w tym interfejsie dodatkowe dane to powinieneś rozszerzyć sam IDoc i dodać do niego własny segment z potrzebnymi polami. WebService powinien tylko przekazywać IDoc a nie dodawać do niego dane.

mikas
Posty: 268
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 87 times
Been thanked: 16 times

Re: Zmiana pola w Webservice

Post autor: mikas » śr sty 09, 2019 2:02 pm

Nazwa webservice jest własna (Ztowa) więc pewno nic nie da. Sam webservice jest efektem powstania IDoca CREMAS. I niestety nie nie wrzuca pól jakie są w IDocu, jest tylko kilka wybranych, więc jak zakładam zostało to gdzieś zahardkodowane ...
Dlatego dopytuję, gdzie jest ewentualnie to miejsce gdzie zostały określone pola, co ma iść. Bo tam co podałem, nic nie mogę znaleźć ...

pozdrawiam, Michał

ldzierza
Posty: 14
Rejestracja: pt cze 18, 2010 4:16 pm
Been thanked: 1 time

Re: Zmiana pola w Webservice

Post autor: ldzierza » ndz sty 20, 2019 6:03 pm

sprobuj zmodyfikowac strukture idoc'a.

dominik.tylczynski
Posty: 6863
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 891 times
Been thanked: 965 times
Kontakt:

Re: Zmiana pola w Webservice

Post autor: dominik.tylczynski » pn sty 28, 2019 2:21 pm

mikas pisze:
śr sty 09, 2019 2:02 pm
Nazwa webservice jest własna (Ztowa) więc pewno nic nie da. Sam webservice jest efektem powstania IDoca CREMAS. I niestety nie nie wrzuca pól jakie są w IDocu, jest tylko kilka wybranych, więc jak zakładam zostało to gdzieś zahardkodowane ...
Dlatego dopytuję, gdzie jest ewentualnie to miejsce gdzie zostały określone pola, co ma iść. Bo tam co podałem, nic nie mogę znaleźć ...

pozdrawiam, Michał
Obawiam się, że bez zajrzenia pod maskę Twojego systemu będzie trudno wskazać właściwe rozwiązanie - bo masz Z-owy WebService.

ODPOWIEDZ