FBL1N - dodanie układu

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » czw lut 14, 2019 12:40 pm

Cześć

Mama takie zapotrzebowanie na dodanie do raportu FBL1N, kolejnego widoku wybieralnego, predefiniowanego. Związane jest to z raportem złych długów. Czyli po wybraniu kont dostawców, wybieram z "kostki" kolejny predefiniowany układ pokazujący mi wszystkie płatności z opóźnieniem powyżej 90 dni.
Gdzie i jak to mogę dodać ?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

pozdrawiam, Michał

/edit/ już wiem, ze to tzw layout. Czyli chcę dodać kolejny na podstawie np. istniejącego z predefiniowaną dodatkową kolumną.

Pawel_85
Posty: 65
Rejestracja: pn paź 22, 2018 3:43 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Pawel_85 » czw lut 14, 2019 3:12 pm

Coś takiego masz chyba w standardowym layoucie.
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Przechwytywanie.PNG (2.54 KiB) Przejrzano 439 razy
I w kolumnie DD masz komunikat, jeśli jest OVD payment
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Przechwytywanie1.PNG (1.08 KiB) Przejrzano 439 razy
a czy to jest 90 dni czy więcej to zależy od ustawień dostawcy.

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » czw lut 14, 2019 3:19 pm

Tak, dokładnie to mam. I mam stworzony raport pokazujący przeterminowane płatności po 150 dniach. A teraz chciałbym mieć tą wartość 90. I gdzie to jest ustawione ?
Bo na dostawcy nie mam ustawionej zadnej wartości przeterminowanych płatności.
Jest sytuacja, że dana faktura miała być zapłacona na kiedyś iod tej planowanej daty płatnosci minęło 90 dni i ma to pokazać.

Dzieki, pozdrawiam, Michał

Pawel_85
Posty: 65
Rejestracja: pn paź 22, 2018 3:43 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Pawel_85 » czw lut 14, 2019 3:58 pm

MK02/XK02 - terms of payment
Tam wybierasz czas płatności liczony od wystawienia faktury.

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » pt lut 15, 2019 9:08 am

Pawel_85 pisze:
czw lut 14, 2019 3:58 pm
MK02/XK02 - terms of payment
Tam wybierasz czas płatności liczony od wystawienia faktury.
Hmmm ... tylko ja tam nie mam dla żadnego kontrahenta wybranych wartości ... Jak się spodziewam powinno to być ustalane przy tworzeniu dostawcy ?
Tylko mimo wszystko poprzedni raport dla 150 dni przeterminowania działa, więc raczej bierze pod uwagę datę płatnosci z faktury i czas jaki aktualnie jest po terminie ...

pozdrawiam, Michał

Dziadek
Posty: 78
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 41 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Dziadek » pt lut 15, 2019 9:37 am

Wydaje się, że Koledze chodzi chyba o zwykłą modyfikację wariantu listy, a nie zmianę danych podstawowych dostawców.
Po prostu dodaj kolumne "Dni zwłoki po terminie płatności netto" i zafiltruj je przedziałem "90-9999" :wink:

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » pt lut 15, 2019 9:42 am

Dziadek pisze:
pt lut 15, 2019 9:37 am
Wydaje się, że Koledze chodzi chyba o zwykłą modyfikację wariantu listy, a nie zmianę danych podstawowych dostawców.
Po prostu dodaj kolumne "Dni zwłoki po terminie płatności netto" i zafiltruj je przedziałem "90-9999" :wink:
A jakbym mógł prosić mniej hasłowo ;) ? Gdzie mam dodać tę kolumnę i jak ustawić filtr ? :oops:

Z góry dziękuję, pozdrawiam, Michał

Dziadek
Posty: 78
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 41 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Dziadek » pt lut 15, 2019 10:00 am

Przyznaje, że z szacunku dla samego forum troche dziwnie się czuję odpisując dalej :shock: :roll: :?
ale ok:
Ustawienia--->Wariant Wyświetlania--->Bieżące
Po prawej stronie szukasz wspomnianego pola i przenosisz je na lewo.
Potem na samym raporcie klikasz na nagłówku tego pola i naciskasz ikonę filtra na pasku zadań, gdzie podajesz ograniczenia.

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » pt lut 15, 2019 10:16 am

Dziadek pisze:
pt lut 15, 2019 10:00 am
Przyznaje, że z szacunku dla samego forum troche dziwnie się czuję odpisując dalej :shock: :roll: :?
ale ok:
Ustawienia--->Wariant Wyświetlania--->Bieżące
Po prawej stronie szukasz wspomnianego pola i przenosisz je na lewo.
Potem na samym raporcie klikasz na nagłówku tego pola i naciskasz ikonę filtra na pasku zadań, gdzie podajesz ograniczenia.
Chyba na forum można pytać też o podstawy ... ? :wink:
Ale to wiem, co napisałeś. Mam raport, dodaną kolumnę, wszystko ok, tylko tam gdzieś musi być predefiniowana wartość, że pokazuje przeterminowane płatnosci o 150 dni. A ja chcę mieć równo 90 dni. I w filtrze nie mam takich wartości wpisanych. Czyli gdzieś muszę mieć w tym wariancie zaszytą tą wartość ...

pozdrawiam, Michał

Dziadek
Posty: 78
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 41 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Dziadek » pt lut 15, 2019 10:26 am

Hmmm. Jeśli nie masz żadnych filtrów, to może jeszcze sprawdź na wstępie kryteria selekcji i ograniczenia dynamiczne przed wykonaniem?

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » pt lut 15, 2019 10:33 am

Dziadek pisze:
pt lut 15, 2019 10:26 am
Hmmm. Jeśli nie masz żadnych filtrów, to może jeszcze sprawdź na wstępie kryteria selekcji i ograniczenia dynamiczne przed wykonaniem?
No i tu jest chyba sedno sprawy. A gdzie leży to ustawienie ?

pozdrawiam, Michał

Dziadek
Posty: 78
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 41 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Dziadek » pt lut 15, 2019 10:41 am

Po prostu zobacz, które pola wyboru masz wypełnione przed wykonaniem raportu (może pole "płatnośc netto") plus dynamiczne ograniczenia (Shift+F4). Cięzko tak zdalnie coś więcj napisać, jakieś pola specjalne też możesz mieć użyte, nie wiem, może zrób screena?

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » pt lut 15, 2019 11:21 am

Tam patrzyłem ale nie mam. Ale znalazłem w SE11, strukturę RFPOSX, tam mam te pola dodane. Tylko czy tuaj gdzieś będą te predefiniowane wartości ?

pozdrawiam, Michał

Dziadek
Posty: 78
Rejestracja: pn maja 16, 2016 12:19 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 41 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: Dziadek » pt lut 15, 2019 11:32 am

Nawet jeśli masz dodane jakieś pola, to one muszą być widoczne i zafiltrowane na wynikach raportu. Naprwadę nic nie masz w filtrach (Ctrl+Shift+F2)?

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: FBL1N - dodanie układu

Post autor: mikas » pt lut 15, 2019 12:24 pm

Mam tylko rodzaj dokumentu i kod podatku, nic innego ...

pozdrawiam, Michał

ODPOWIEDZ