Procesy dialogowe/ procesy background

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
pabi
Posty: 155
Rejestracja: śr sty 25, 2012 2:25 pm
Has thanked: 28 times
Been thanked: 4 times

Procesy dialogowe/ procesy background

Post autor: pabi » wt mar 05, 2019 7:34 am

Witam

Jak prawidłowo dobrac ilośc procesów dialogowych i backgroundowych na systemie ?
Mam IDESa 6.08 na którym pracuje kilka osób.
Ma ustwione 10 dia, 3 bgd.
Po restarcie serwera przez około 6 godzin był strasznie spowolniony, w sm50 były zajete wszystkie 3 procesy backgrondowe.

Jak to działa, jeśli wykorzysta wszystkie 3 procesy w backgroundzie to dlaczego dialogowe też tak strasznie spowalniają, dialogowy był tylko jeden zajęty, 9 wolnych.

bjarkowski
Posty: 81
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times

Re: Procesy dialogowe/ procesy background

Post autor: bjarkowski » wt mar 05, 2019 10:23 am

Im wiecej masz procesow dialogowych (i backgroundowych) tym mocniejszy sprzet musisz miec - kazdy proces zabiera domyslnie pewna ilosc pamieci, oraz moze takze rezerwowac dodatkowa pamiec w trakcie operacji. Mozesz sprawdzic swoje konfiguracje ( oraz ile pamieci potrzebujesz) uzywajac sappfpar dostepnego z poziomu systemu operacyjnego.

Start systemu jest dosc specyficznym momentem dzialania. Dane nie sa jeszcze w cache zarowno bazy danych jak i serwera aplikacji. Zatem cokolwiek chcialbys odczytac, musi byc praktycznie odczytane z dysku komputera, co trwa dluzej. Dodatkowo, jak sam zauwazyles nagle stare joby ktore sie nie wykonaly zaczynaja startowac - i one tez zajmuja cykle procesora oraz moga zajmowac procesy dialogowe.

Podsumowujac: zrob kopie profili, dodaj po dwa procesy bg oraz dialogowe i bedzie dzialac :) a jak nie to przywroc stare :)

(PS. Ja rozumiem ze dzialasz na systemie testowym/piaskownicy - jesli to jest produkcja to pamietaj prosze ze nowa konfiguracje nalezy wczesniej sprawdzic na systemach QA DEV)

pabi
Posty: 155
Rejestracja: śr sty 25, 2012 2:25 pm
Has thanked: 28 times
Been thanked: 4 times

Re: Procesy dialogowe/ procesy background

Post autor: pabi » wt mar 05, 2019 11:15 am

tak tak na IDES, totalnie z boku, system do zabawy

dzięki za pomoc.

bjarkowski
Posty: 81
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times

Re: Procesy dialogowe/ procesy background

Post autor: bjarkowski » wt mar 05, 2019 2:18 pm

Ile masz tam vCPU i RAM? Jaka baza i OS?

pabi
Posty: 155
Rejestracja: śr sty 25, 2012 2:25 pm
Has thanked: 28 times
Been thanked: 4 times

Re: Procesy dialogowe/ procesy background

Post autor: pabi » śr mar 06, 2019 2:36 pm

2 vCPU, 16 gb RAMU
SUSE, baza ASE

bjarkowski
Posty: 81
Rejestracja: pt lip 15, 2016 5:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times

Re: Procesy dialogowe/ procesy background

Post autor: bjarkowski » śr mar 06, 2019 2:42 pm

Troche CPU malo... zakladajac ze jeden rdzen obsluguje OS, drugi obsluguje baze to nie ma nic dla AS. Wiem, ze to nie do konca tak dziala, aczkolwiek jesli masz mozliwosc doloz jeszcze ze dwa rdzenie :)

ODPOWIEDZ