Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
pabi
Posty: 183
Rejestracja: śr sty 25, 2012 2:25 pm
Has thanked: 31 times
Been thanked: 5 times

Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Post autor: pabi » wt kwie 23, 2019 1:07 pm

Witam
Mam dwa systemy ERP i HR.
Pomiędzy nimi ustawiony interfejs ALE , tworzą sie Idocki z danymi HRwoymi, HRMD_A z HR do ERPA, w drugą stronę np. COSMAS w drugą stronę.

Jednak nie zrobiłem żadnej konfiguracji w SPRO "pod ten interfejs" ani na HR ani na ERPie.
Czyli na obu systemach brak konfiguracji jednostek gospodarczych (są inaczej nazwane na ERP, inaczej na HR), obszarów kadrowych itd.
Na obu systemach nazwy JG się różnią, więc pewnie bedzie trzeba coś skonfigurować w SPRO lub dopisać do tabel (inne JG, obszary rachunku kosztów itp, w ERP brak konfiguracji obszarów kadrowycj itd.

I teraz moje pytanie co powinno zostać skonfigurowane po stronie ERP a co po stronie HR i gdzie (pomijając całą konfigurację ALE, załóżmy że jest dobrze zrobiona i IDOcki działają ok).

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Post autor: dominik.tylczynski » wt kwie 23, 2019 3:27 pm

Zakres wymiany danych przez ALE/IDoc i co za tym idzie wymagana konfiguracja zależy od scenariusza, który implementujesz - transakcja SALE:
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
2019-04-23_15h24_52.png (20.43 KiB) Przejrzano 215 razy
Te scenariusze znajdziesz też na SAP Help: Library of ALE Business Processes / Human Resources

Napisz dokładniej co chcesz uzyskać.

pabi
Posty: 183
Rejestracja: śr sty 25, 2012 2:25 pm
Has thanked: 31 times
Been thanked: 5 times

Re: Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Post autor: pabi » wt kwie 23, 2019 8:58 pm

Podam przykład może uda mi się lepiej zobrazować:

Mam system HR gdzie dodaję pracowników, będe ich chciał przesyłać przez ALE do systemu ERP.
A w drugą stronę czyli z ERP do HR będę chciał wysyłać MPK.

Na systemie HR mam JG nazwaną 2000, a na ERP JG jest nazwana FIRMA1.
W rzeczywistości to ta sama JG, tylko ktoś po prostu różnie ją nazwał.
Ustawienie jednostki globalnej i cała konfiguracja w SALE to jednak za mało, aby uruchomić wymianę ALE.
Otrzymywałem komunikat, że brak JG 2000 i to prawda bo po drugiej stronie ta jednostka nazywa się FIRMA1 a nie 2000.
Ustawienie ejdnostki globalnej oraz konwersji w ALE nie pomogło.
Domyślam się więc, że w takim przypadku muszę jednak poprzez spro założyć trochę tak na sztukę tą jednostkę 2000 i przypisać jej ten sam ORK, który ma FIRMA1, aby komunikacja poszła bez problemów.

I właśnie o to pytam co w takiej sytuacji jest konieczne do skonfigurowania - czy taka fikcyjna jednostka i przypisanie jej do ORK to wszystko czy jeszcze coś będzie konieczne ?

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Post autor: dominik.tylczynski » wt kwie 23, 2019 9:02 pm

Nie musisz zakładać żadnych fikcyjnych jednostek. Wystarczy konwersja danych w IDoc’ach.

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Post autor: dominik.tylczynski » śr kwie 24, 2019 7:56 am

pabi pisze:
wt kwie 23, 2019 8:58 pm
Podam przykład może uda mi się lepiej zobrazować:

Mam system HR gdzie dodaję pracowników, będe ich chciał przesyłać przez ALE do systemu ERP.
A w drugą stronę czyli z ERP do HR będę chciał wysyłać MPK.
Nie do końca rozumiem po co chcesz przesyłać te dane i w jakim procesie chcesz ich używać. Tym nie mniej widzę, że problem jest po prostu z konwersją danych na styku ERP-HR
pabi pisze:
wt kwie 23, 2019 8:58 pm
Na systemie HR mam JG nazwaną 2000, a na ERP JG jest nazwana FIRMA1.
W rzeczywistości to ta sama JG, tylko ktoś po prostu różnie ją nazwał.
Ustawienie jednostki globalnej i cała konfiguracja w SALE to jednak za mało, aby uruchomić wymianę ALE.
Otrzymywałem komunikat, że brak JG 2000 i to prawda bo po drugiej stronie ta jednostka nazywa się FIRMA1 a nie 2000.
Ustawienie ejdnostki globalnej oraz konwersji w ALE nie pomogło.
Domyślam się więc, że w takim przypadku muszę jednak poprzez spro założyć trochę tak na sztukę tą jednostkę 2000 i przypisać jej ten sam ORK, który ma FIRMA1, aby komunikacja poszła bez problemów.
Zgaduję, że skoro dostałeś komunikat o brakującej jednostce gospodarczej 2000 to masz już ustawione wysyłanie IDoc'ów z ERP, przekazywanie ich do HR oraz ich przetwarzanie w HR. Zakładam, że ten komunikat dostałeś podczas przetwarzania IDoc'a przechodzącego typu COSMAS w systemie HR.
pabi pisze:
wt kwie 23, 2019 8:58 pm
I właśnie o to pytam co w takiej sytuacji jest konieczne do skonfigurowania - czy taka fikcyjna jednostka i przypisanie jej do ORK to wszystko czy jeszcze coś będzie konieczne ?
Tak jak pisałem wcześniej - bez problemu możesz zmienić jednostkę gospodarczą 2000 na FIRMA1 przy pomocy reguł konwersji IDoc'ów, o których pisałem w wątku: ALE - konwersja JG pomiędzy nadawcą a odbiorcą
Tworzenie jednostki gospodarczej 2000 w systemie HR nie jest konieczne. Kiedyś implementowałem podobne reguły konwersji dla integracji zdecentralizowanego magazynu - w systemie SAP ERP i SAP WM jednostki organizacyjne (zakład, skład, obszar zbytu, itd.) były ponumerowane całkowicie różnie. Reguły konwersji sprawdziły się tutaj znakomicie.

pabi
Posty: 183
Rejestracja: śr sty 25, 2012 2:25 pm
Has thanked: 31 times
Been thanked: 5 times

Re: Komunikacja przez Idoc - przygotowanie w SPRO

Post autor: pabi » śr kwie 24, 2019 12:55 pm

Bardzo dziękuje za odpowiedź, chyba rzeczywiście jest tak jak piszesz, a problem nie tkwił już w IDOKach, tylko krok dalej - w działaniu programów SAPa, z tego co pamietam po stronie HR nie mogłem zatrudnić pracownika w pa40, dostawałem informację, że brak jednostki 2000, pomimo, że taka jest w HR, natomast nie mam jej w ERP (bo tam jest FIRMA1).

Chwilowo muszę to jeszcze prześledzić i przemyśleć krok po kroku, bo już się całkowicie pogubiłem :).

Bardzo dzięuję za odpowiedź.

ODPOWIEDZ