Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
pabliq
Posty: 325
Rejestracja: pn cze 08, 2009 9:32 am
Has thanked: 46 times
Been thanked: 6 times

Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: pabliq » czw maja 16, 2019 11:28 am

Witam,

mamy utworzoną dodatkową zakładkę w mm01/02/03, na której znajdują się podekrany z zetowymi polami.
Jeden z podekranów chciałbym powiększyć, ale w tym momencie zachodzi na niego kolejny podekran i przykrywa niektóre pola.

W którym miejscu określa się położenie podekranów na danej zakładce - tak aby każdy się pomieścił?

greg_hhl
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: greg_hhl » czw maja 16, 2019 3:07 pm

pabliq pisze:
czw maja 16, 2019 11:28 am
Witam,

mamy utworzoną dodatkową zakładkę w mm01/02/03, na której znajdują się podekrany z zetowymi polami.
Jeden z podekranów chciałbym powiększyć, ale w tym momencie zachodzi na niego kolejny podekran i przykrywa niektóre pola.

W którym miejscu określa się położenie podekranów na danej zakładce - tak aby każdy się pomieścił?
Określasz kolejność podekranów a nie precyzyjne położenie na ekranie
Załączniki
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Wybór zakadki
3.png (18.02 KiB) Przejrzano 375 razy
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Wybór materiału
2.png (12.69 KiB) Przejrzano 375 razy
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
Spro
1.png (22.29 KiB) Przejrzano 375 razy

dominik.tylczynski
Posty: 7010
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 997 times
Been thanked: 1023 times
Kontakt:

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: dominik.tylczynski » pt maja 17, 2019 10:16 am

W podanej wyżej konfiguracji definiujesz kolejność zakładek / wglądów danych podstawowych materiału oraz ich zawartość (podekrany na zakładkach). Same natomiast podekrany definiujesz standardowo - w malarzu ekranów.

Poczytaj dokumentację do konfiguracji SPRO: Logistics - General --> Material Master --> Configuring the Material Master --> Here's How (Quick Guide Using an Example)

pabliq
Posty: 325
Rejestracja: pn cze 08, 2009 9:32 am
Has thanked: 46 times
Been thanked: 6 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: pabliq » śr maja 22, 2019 12:58 pm

Dziękuję za podpowiedź.

Mimo wszystko podekran który zmodyfikowałem jest przykrywany przez kolejny po nim podekran w pewnej cześci (przykrywanej jest m.in. pole z danymi).

W konfiguracji nie widziałem opcji, abym mógł podekrany ustawiać względem siebie. To znaczy, że SAP sam pilnuje ich ustawień względem siebie ? (żeby jeden nie nachodził na drugi).

Podobnie ten zmodyfikowany podekran jest w części przykrywany, gdy przestawiłem go 2 ekrany niżej.

greg_hhl
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: greg_hhl » czw maja 23, 2019 12:34 pm

pabliq pisze:
śr maja 22, 2019 12:58 pm
Dziękuję za podpowiedź.

Mimo wszystko podekran który zmodyfikowałem jest przykrywany przez kolejny po nim podekran w pewnej cześci (przykrywanej jest m.in. pole z danymi).

W konfiguracji nie widziałem opcji, abym mógł podekrany ustawiać względem siebie. To znaczy, że SAP sam pilnuje ich ustawień względem siebie ? (żeby jeden nie nachodził na drugi).

Podobnie ten zmodyfikowany podekran jest w części przykrywany, gdy przestawiłem go 2 ekrany niżej.
Może być tak, że łącznie z Waszą modyfikacją przekracza rozmiar głównego ekranu. Najlepiej to widać właśnie w SPRO po kliknięciu na przycisk
Załączniki
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
2019-05-23 12_33_29-Window.png (30.48 KiB) Przejrzano 269 razy

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mikas » czw maja 23, 2019 3:31 pm

Dopisze się w tym wątku - gdzie mogę zmienić dla kilku pól ich obowiązkowość oraz/lub wpisywać stałą jakąś wartość, tak by była uzupełniana przy zakładaniu nowego materiału ?

pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mikas » pt maja 24, 2019 1:47 pm

Dopytam jeszcze raz, w sumie potrzebuję, żeby uruchamiając naszą transakcję do tworzenia materiału MM41, dla jednego / kilku pól, wpisała się zawsze taka sama stała wartość ...

dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam, Michał

/edit/

Co na razie udało mi się ustalić. Chcę wstawiać stałą wartość "M02" w pole LGNUM, na ekranie w transakcji MM41 jest to RMMW1-LGNUM.
Wiem, że w tabeli T130F jest tam to pole. Pod SE80 wiem, że dla tej konkretnej transakcji dla pola LGNUM jest kod:
RMMW1_LGNUM LIKE T130F-FNAME VALUE 'RMMW1-LGNUM',
Ale nadal nie wiem, czy działa to tak, ze jeśli SAP znajdzie w tej tabeli wpis, to wstawi go mi do tego pola w transakcji ?

dzięki z góry za wszelkie info, pozdrawiam, Michał

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mikas » wt maja 28, 2019 12:14 pm

Może jednak ktoś dałby znać, w jakim kierunku chociaż iść, czy to tylko ABAP, czy są jakieś standardowe metody wstawiania stałych wartości w pola ... ?

pozdrawiam, Michał

Pawel_85
Posty: 65
Rejestracja: pn paź 22, 2018 3:43 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: Pawel_85 » wt maja 28, 2019 2:04 pm

Stwórz sobie dummy material, gdzie w master data wypełnisz te pola które chcesz odpowiednimi wartościami i przy tworzeniu nowego materiału będziesz używał dummy jako reference material.

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mikas » wt maja 28, 2019 2:07 pm

Dzięki. Tak wiem o tym, ale w moim przypadku musiałbym mieć kilkadziesiąt materiałów referencyjnych, od których i tak miałbym odchylenia...
Retail ...

Ale to zgadza się, jest pomysł, co nie zmienia faktu, że chciałbym wiedzieć, jak wstawiać jakąś stałą określoną wartość w dowolne pole ... :wink:

pozdrawiam, Michał

greg_hhl
Posty: 100
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 25 times
Been thanked: 68 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: greg_hhl » wt maja 28, 2019 2:14 pm

mikas pisze:
wt maja 28, 2019 2:07 pm
Dzięki. Tak wiem o tym, ale w moim przypadku musiałbym mieć kilkadziesiąt materiałów referencyjnych, od których i tak miałbym odchylenia...
Retail ...

Ale to zgadza się, jest pomysł, co nie zmienia faktu, że chciałbym wiedzieć, jak wstawiać jakąś stałą określoną wartość w dowolne pole ... :wink:

pozdrawiam, Michał
Poza ABAPem i rozszerzeniami ZXMG0F01 i ZXMG0U02 nie mam lepszego pomysłu. Tu możesz zrobić dowolną logikę, doczytać jakieś własne tabele konfiguracyjne ....

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mikas » wt maja 28, 2019 2:20 pm

OK, dzięki, czyli muszę przekazać temat do konsultanta ...

pozdrawiam, Michał

mgabryel
Posty: 266
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 16 times
Been thanked: 111 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mgabryel » śr maja 29, 2019 9:22 am

w standardzie dane z wglądów MRP można podpowiadać domyślnie poprzez profil MRP, dane z wglądu Prognoza poprzez profil Prognozy.

Dodatkowo w standardzie poszczególne dane można zaimportować z excel, tworząc / zmieniając materiały z wykorzystaniem LSMW do danych podstawowych materiału.

mikas
Posty: 285
Rejestracja: pn mar 14, 2016 1:55 pm
Has thanked: 97 times
Been thanked: 17 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mikas » śr maja 29, 2019 9:38 am

mgabryel pisze:
śr maja 29, 2019 9:22 am
w standardzie dane z wglądów MRP można podpowiadać domyślnie poprzez profil MRP, dane z wglądu Prognoza poprzez profil Prognozy.
Dzięki ! Jest jakaś transakcja odpowiadająca za konfigurację tego ? Jak to wykonać - chociaż hasłowo ... ?

Dzięki z góry, pozdrawiam, Michał

mgabryel
Posty: 266
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 16 times
Been thanked: 111 times

Re: Dodatkowa zakładka w mm01/02/03

Post autor: mgabryel » śr maja 29, 2019 10:02 am

wszystkie transakcje od profilów znajdziesz w menu Gospodarka materiałowa -> Dane podstawowe materiału -> Profil -> MMD1 - Tworzenie Profil MRP / MP80 - Tworzenie Profil Prognozy.

Utworzony profil można podpiąć przy tworzeniu w MM01 w oknie dialogowym 'Poziomy organizacyjne'

ODPOWIEDZ