SQVI MARA_MAPL_CDHDR_CPOS

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
eryk81
Posty: 61
Rejestracja: śr sty 04, 2017 2:48 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

SQVI MARA_MAPL_CDHDR_CPOS

Post autor: eryk81 » śr maja 22, 2019 8:28 am

Hej
Próbuję połączyć ze sobą table MARA_MAPL_CDHDR_CPO, ale niestety występują nielegalne warunki Join .Chciałbym w raporcie mieć dane kto zakładał kod ,status materiału dla kilku zakładów( 00 zablokowany ,01 odblokowany ) kiedy były ściągana blokada , czy są marszruty .
Czy mamy może jakąś tabelę pomiędzy która by połączyła jedno z drugim? Bądź jak to połączyć ? :D


MARA-MSTAE
MAPL-MATNR
MAPL-PLNNR
MAPL-DATUV
MAPL-ANDAT
MAPL-ANNAM
CDHDR
CDPOS

inspir
Posty: 22
Rejestracja: czw paź 26, 2017 2:08 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: SQVI MARA_MAPL_CDHDR_CPOS

Post autor: inspir » śr maja 22, 2019 8:37 am

Hej, robiłem coś podobnego za pomocą query i po prostu pododawałem customowe pola do raporu i porobiłem selecty z tabeli CDHDR i CDPOS. Na przykład:
SELECT VALUE_NEW FROM CDPOS into LV_NEWVAL
WHERE OBJECTID = A552-KNUMH
AND FNAME = 'KBETR'.
ENDSELECT.

W Twoim przypadku objectid to prawdopodobnie bedzie mapl-matnr. Oczywiście musisz sam dobrać pola z cdpos i cdhdr które Cie interesują

niestety bezpośrednio nie idzie połączyć tabeli CDHDR i CDPOS z MAPL,MARA.

Pozdr.
Marcin

dominik.tylczynski
Posty: 7014
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1000 times
Been thanked: 1023 times

Re: SQVI MARA_MAPL_CDHDR_CPOS

Post autor: dominik.tylczynski » śr maja 22, 2019 9:02 am

Zwróćcie uwagę na wydajność zapytań z tablic CDHDR i CDPOS. Zwykle są olbrzymie, bo te tablice przechowują wszystkie dokumenty zmian z całego systemu.

inspir
Posty: 22
Rejestracja: czw paź 26, 2017 2:08 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Re: SQVI MARA_MAPL_CDHDR_CPOS

Post autor: inspir » śr maja 22, 2019 9:24 am

Racja, raport, który stworzyłem mieli bardzo długo, o tyle dobrze, że użytkownicy używają go raz, dwa na miesiąc i to im nie przeszkadza.
Z drugiej strony nie widzę innego sposobu, żeby to połączyć.