Brak komunikatu T100 w IDOC

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
Zamolekko
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: Zamolekko » pt cze 07, 2019 11:03 am

Witam

Jedno z zamówień nie pojawiło się w systemie. Trafiło do Y_DV150000028 - Periodic Check -> Orders SAGRA not yet integrated in SAP. IDOC posiadał status 51, zmieniłem na 53 przetworzyłem i niestety zamówieniu nie został przypisany numer wewnętrzny w SAP. Co mogę jeszcze sprawdzić zrobić, aby zamówienie pojawiło się w systemie?
Załączniki
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
SAP.JPG (16.19 KiB) Przejrzano 167 razy

dominik.tylczynski
Posty: 6954
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 965 times
Been thanked: 1005 times
Kontakt:

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: dominik.tylczynski » pt cze 07, 2019 12:48 pm

W jaki sposób zmieniłeś status z 51 na 53?

Zamolekko
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: Zamolekko » pt cze 07, 2019 12:55 pm

W SA38->RC1_IDOC_SET_STATUS, podałem numer IDOC i ustawiłem Nowy status.

Zamolekko
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: Zamolekko » pt cze 07, 2019 12:58 pm

Błąd dotyczył braku powiązania płatnika z odbiorcą, powiązałem ich ze sobą a następnie zmieniłem status i jeden status zmienił się z 51 na 53, ale teraz cały czas pojawia się drugi status 51 z błędem o braku powiązania.
Załączniki
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
SAP.JPG (25.25 KiB) Przejrzano 158 razy

dominik.tylczynski
Posty: 6954
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 965 times
Been thanked: 1005 times
Kontakt:

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: dominik.tylczynski » pt cze 07, 2019 12:58 pm

Status IDoc:
51 Application document not posted
53 Application document posted

Raportem RC1_IDOC_SET_STATUS zmieniłeś tylko sam status, co nie znaczy, że dokument, który miał zostać zaksięgowany poprawnie. Stąd widzisz teraz status 53, czyli jakby IDoc został poprawnie przetworzony, ale nie widzisz zamówienia.

Błędne IDoc'i ze statusem 51 powinieneś przetwarzać transakcją BD87. Nie powinieneś używać raportu RC1_IDOC_SET_STATUS :!:

Zamolekko
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: Zamolekko » pt cze 07, 2019 12:59 pm

Rozumiem, czyli jeśli teraz przetworzę BD87 to zamówienie pojawi się w systemie?

dominik.tylczynski
Posty: 6954
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 965 times
Been thanked: 1005 times
Kontakt:

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: dominik.tylczynski » pt cze 07, 2019 1:06 pm

Tego nie wiem.
Po pierwsze teraz IDoc ma status 53 "Application document posted", czyli nie przetworzysz go już w BD87. Musiałbyś ponownie ustawić status 51.

Po drugie, z jakiegoś powodu przetwarzanie IDoc'a zakończyło się błędem i został ustawiony status 51 "Application document not posted". Musisz najpierw wyeliminować błąd, który spowodował ustawienie statusu 51. Dopiero wtedy przetworzyć IDoc w BD87.

Zamolekko
Posty: 13
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: Zamolekko » pt cze 07, 2019 1:08 pm

Dobrze, dziękuję bardzo za pomoc.

wojtas7
Posty: 704
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 114 times

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: wojtas7 » ndz cze 09, 2019 5:56 pm

Zamolekko pisze:
pt cze 07, 2019 12:55 pm
W SA38->RC1_IDOC_SET_STATUS, podałem numer IDOC i ustawiłem Nowy status.
Jestem złośliwy, wiem, ale nie mogłem się powstrzymać - to tak jakbyś przetworzył tego IDoca pisząc mazakiem po monitorze status 53 ;-)

yacol
Posty: 496
Rejestracja: śr kwie 04, 2007 4:32 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 6 times
Been thanked: 95 times
Kontakt:

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: yacol » pn cze 10, 2019 9:07 am

wojtas7 pisze:
ndz cze 09, 2019 5:56 pm
Jestem złośliwy, wiem, ale nie mogłem się powstrzymać - to tak jakbyś przetworzył tego IDoca pisząc mazakiem po monitorze status 53 ;-)
made my day :D
Pozdrawiam,

Jacek Witczak
http://novertio.pl

dominik.tylczynski
Posty: 6954
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 965 times
Been thanked: 1005 times
Kontakt:

Re: Brak komunikatu T100 w IDOC

Post autor: dominik.tylczynski » pn cze 10, 2019 9:13 am

wojtas7 pisze:
ndz cze 09, 2019 5:56 pm
Zamolekko pisze:
pt cze 07, 2019 12:55 pm
W SA38->RC1_IDOC_SET_STATUS, podałem numer IDOC i ustawiłem Nowy status.
Jestem złośliwy, wiem, ale nie mogłem się powstrzymać - to tak jakbyś przetworzył tego IDoca pisząc mazakiem po monitorze status 53 ;-)
Odrobinę złośliwie, ale niezmiernie celnie :!:

ODPOWIEDZ