COGI

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Pietia144
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 08, 2019 11:18 am
Been thanked: 1 time

COGI

Post autor: Pietia144 » czw lip 11, 2019 8:51 am

Witam mam taki problem ponieważ codziennie muszę rozliczać COGI i codziennie mi wpadają te same pozycje nawet gdy jest coś na składzie.
Muszę tylko usunąć zapas specjalny i wtedy mogę rozliczyć.
SAP po polsku, nauka SAP, SAP dla początkujących, SAP, S/4HANA, SAP ERP, SAPFORUM, FORUMSAP, HANA, SAP CLOUD PLATFORM, ABAP, EWM
cogi.jpg (45.97 KiB) Przejrzano 142 razy

dominik.tylczynski
Posty: 6994
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 990 times
Been thanked: 1021 times
Kontakt:

Re: COGI

Post autor: dominik.tylczynski » czw lip 11, 2019 9:22 am

Z tego co piszesz wynika, że działasz w środowisku produkcji na zlecenie klienta, przynajmniej tak to jest skonfigurowane w systemie. Natomiast w rzeczywistości zużywasz komponenty z zapasu anonimowego (bez zapasu specjalnego). Z tego wynika, że ustawienia systemu nie odzwierciedlają rzeczywistości. Z tego jednego zrzutu ekranu trudno wnioskować jakie dokładnie ustawienia systemu należałoby zmienić, albo jak zmienić procesy, aby były zgodne z produkcją na zlecenie klienta.

Dopóki w Twojej firmie ktoś nie wpadnie na genialnie prosty pomysł, że SAP musi odzwierciedlać rzeczywistość, bo wtedy dobrze działa, jesteś niestety skazany na codzienne wykonywanie bezsensownej pracy :cry:

Pietia144
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 08, 2019 11:18 am
Been thanked: 1 time

Re: COGI

Post autor: Pietia144 » czw lip 11, 2019 9:25 am

No często muszę wykonywać pracę bezsensu.
Tak czy inaczej dziękuję:)

dominik.tylczynski
Posty: 6994
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 990 times
Been thanked: 1021 times
Kontakt:

Re: COGI

Post autor: dominik.tylczynski » czw lip 11, 2019 9:52 am

A może zwróć u siebie komuś rozsądnemu uwagę, że coś jest nie tak na styku proces-system skoro masz produkcję na zlecenie sprzedaży, a zużywasz zapas anonimowy. Zakładam tutaj oczywiście, że decyzje podejmują rozsądni ludzie, bo dlaczego miałbym inaczej myśleć...

To jest wszystko do ustawienia w systemie, w standardowej funkcjonalności SAP ERP.

aregmax
Posty: 136
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 40 times

Re: COGI

Post autor: aregmax » śr lip 17, 2019 8:55 am

Witaj
Spróbuj jeszcze porównać ten komponent z innymi podobnymi - może jest 'wyjątkiem' wynikającym z błędnego ustawienia danych indeksu. Jeśli to świeży składnik to tym bardziej błąd jest możliwy. Zakładka MRP4.
Jeśli ten składnik ma być jednak MTO, to błąd jest krok wcześniej - ktoś nie zaopatruje go na taki zapas.
Arek.
Arek

ODPOWIEDZ