Zamienniki zakupowych materiałów

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
JuliaL
Posty: 14
Rejestracja: śr cze 12, 2019 12:38 pm
Been thanked: 3 times

Zamienniki zakupowych materiałów

Post autor: JuliaL » śr wrz 04, 2019 12:29 pm

Witam,

Próbuję znaleźć rozwiązanie dla takiego problemu: Mam dwa takie same materiały (u nas w SAp pod różnymi numerami)zakupione u różnych dostawców, jak ustawić w systemie, jeżeli któregoś materiału brakuje to system sam pobiera z jednego albo drugiego stanu?

Proszę o podpowiedź,
Dziękuję,

mgabryel
Posty: 273
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 16 times
Been thanked: 116 times

Re: Zamienniki zakupowych materiałów

Post autor: mgabryel » czw wrz 05, 2019 1:22 pm

jakie jest uzasadnienie biznesowe tworzenia dwóch oddzielnych indeksów na ten sam materiał?

JuliaL
Posty: 14
Rejestracja: śr cze 12, 2019 12:38 pm
Been thanked: 3 times

Re: Zamienniki zakupowych materiałów

Post autor: JuliaL » czw wrz 05, 2019 1:45 pm

Do dwóch różnych projektów i dwóch różnych organizacji zakupowych zostały założone oddzielne numery.
Chcielibyśmy aby w sytuacji braku jednego materiału system pobierał z drugiego stanu.

mgabryel
Posty: 273
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 16 times
Been thanked: 116 times

Re: Zamienniki zakupowych materiałów

Post autor: mgabryel » pt wrz 06, 2019 2:42 pm

w standardowym ERP nie ma o ile mi wiadomo takiej funkcjonalności, dlatego decyzja o tworzeniu dwóch oddzielnych indeksów na ten sam materiał powinna być dobrze przemyślana (kontrola dostępności, MRP etc.).
Poniżej kiedyś omawiany był podobny temat.

Podział części zamiennych na oryginalne i zamienniki

SAP dostarcza rozwiązanie m.in. dla branży automotive, które pozwala na bardziej zaawansowane zarządzanie zamiennikami.
Poniżej przykładowo opis jak przebiega zamiana materiału np. w zleceniach PM, PP i PS.

Material Exchange in PM Orders, PP Orders, and Networks

Ta funkcjonalność wymaga aktywacji przełącznika DIMP w transakcji SWF5. Trzeba to gruntownie przetestować, bo to bardzo duża zmiana w systemie i po aktywacji nie można jej odwrócić.