LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
peterek13
Posty: 102
Rejestracja: czw sty 29, 2015 4:44 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 46 times

LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: peterek13 »

Hej Wszystkim,

Mam mały problem jeżeli chodzi o nagranie zmiany w CA02.
W czym rzecz?
Chcę sobie zmienić w moim przypadku czas pracy ( labor time ) dla każdej z operacji w marszrucie materiału ( 15 materiałów ).
Nagrywając, zmieniałem już ten czas na różne sposoby. Przesuwałem się TAB-em przez każde pole do następnej linii z operacją wpisywałem w polu labor dla operacji 0010 czas 1, dla operacji 0020 czas 2, dla operacji 0030 czas 3.
Lub też przechodząc strzałką do pola labor time z operacji 0010, do pola labor time w operacji 0020, wpisywałem tak samo.
Naprawdę robiłem nagrania już w różnych konfiguracjach.
Druga kwestia.
Plik notatnika. Wpisywałem to w sposób taki : materiał - zakład ( to ekran początkowy CA02 ), a potem ten czas 1<TAB> 2 <TAB> 3
lub materiał - zakład, a potem 1 , 2 i 3 ( trzy linie z tym samym materiałem i różnymi czasami labor time ).
Dane z pliku notatnika wczytują się super za każdym razem.
W sekcji "maintain source fields" są wpisane odpowiednie nazwy pól.
Cała struktura projektu wydaję się być w porządku, plik wczytuję się super, wszystkie kroki po kolei wykonują się prawidłowo, Sesja batch input wykonuje się w tle bez błędów, marszruta się zmienia, tylko niestety w pierwszej opcji pliku tekstowego, w polach labor time we wszystkich operacjach czas zmienia się na 1, a w tej drugiej opcji budowy pliku tekstowego mamy wszędzie 3.
Może ktoś mi podpowie,gdzie może tkwić błąd?
Pozdrawiam

aregmax
Posty: 150
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 53 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: aregmax »

Witaj

Tylko podpowiedzi. Nie za bardzo może być tak, że trochę 'losowo' dobierasz strukturę pliku. Najczęściej dane sa w jednym wierszu ale tak nie musi być. Można też budować plik z wierszami nagłówkowymi i wierszami pozycji pod spodem. Ale to zależy od ciebie jak to zdefiniujesz w LSMW. Sugeruje prześledzić jakis tutorial z przykładem o LSWM z netu.
Druga rzecz - nagrywając makro nie musisz przechodzić 'tylko' klawiszami do kolejnych pól (taby, strzałki, odniosłem takie wrażenie) - możesz po po prostu wpisywać dane do pól wejściowych zaznaczając je myszką.

Pozdr.
Arek

peterek13
Posty: 102
Rejestracja: czw sty 29, 2015 4:44 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 46 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: peterek13 »

Hej.

Dziękuję za podpowiedź Arek.

Być może chodzi o to, żeby zbudować sobie pliki z wierszami nagłówka i pozycji?

Ale z drugiej strony jak nagrywałem kiedyś LSMW, na podstawie którego próbowałem zbudować ten projekt, to wtedy za pomocą projektu ( nagranej transakcji CA02), udawało mi się dodawać operację wraz ze wszystkimi danymi do dowolnej liczby marszrut dla gotowego produktu. Nie dzieliłem wtedy na nagłówek i pozycję.
Plik był wtedy w notatniku zbudowany w ten sposób:

materiał<TAB>zakład<TAB>stanowisko robocze<TAB>klucz kontrolny<TAB>opis operacji

Tak wyglądała jedna linia/wiersz pliku, inne oczywiście wyglądały tak samo.
I dawało to pożądany rezultat ( dodanie operacji w marszrucie), niezależnie od tego ile tych wierszy by było.

Tu natomiast nie wiem gdzie tkwi wic, bo jeżeli dane były w jednym wierszu, a były zmieniane czy to myszką czy klawiszami w nagraniu CA02, to i tak wartość była jednakowa we wszystkich polach w "labor time".
Wiersz wyglądał tak:

nazwa materiału<TAB>zakład<TAB>1<TAB>2<TAB>4 ( czyli czasy w polach labor time dla operacji )

Koniec końców i tak w polach labor time dla operacji wszędzie nadpisywał się czas 1.

Pozdrawiam
Piotr

aregmax
Posty: 150
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 53 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: aregmax »

Plik wejściowy, który tworzysz musi współgrać z konfiguracją w LSMW w punktach 2,3,4.
Dodatkowo też musi współgrać logicznie z tym co nagrywasz w makro. Nie za bardzo mogę przewidzieć gdzie mogłeś zrobić błąd.
Tutaj dwa linki do rozeznania w temacie.

https://blogs.sap.com/2013/09/10/lsmw-f ... -step-way/
https://wiki.scn.sap.com/wiki/display/A ... +recording

Podejdź do makro na nowo i nagraj nowe prostsze według schematu:
1) wejdź do CO02
2) podaj materiał, zakład
3) kliknij przycisk operacje
4) z menu wybierz Edit>Find, na podoknie podaj numer operacji np 20 i enter (system ustawi się kursorem na takiej operacji)
5) wpisz nowy czas labor dla tej operacji (tylko tej) i zapisz transakcję

Takim makrem zmieniamy tylko jedną operację w marszrucie na raz ,więc jeśli marszruta ma 3 operacje, to trzeba 3 razy wejść do marszruty.

Jeśli utworzysz takie makro to twój plik wejściowy będzie mógł mieć format:
materiał, zakład, operacja, czas
materiał A,1000,10, 11
materiał A,1000,20, 12
materiał A,1000,30, 13
itd..

Powodzenia.
Arek

peterek13
Posty: 102
Rejestracja: czw sty 29, 2015 4:44 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 46 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: peterek13 »

Cześć Arek,

Dziękuję za tak konkretne podpowiedzi.

Jak tylko uda mi się dojść do tego jak przygotować plik i nagranie, to obiecuję się podzielić rozwiązaniem.

Postaram się wtedy przygotować cały artykuł, może w 3-4 częściach, który umieszczę na sapusers.pl

Chce stworzyć w miarę uniwersalny projekt, z którego będę mógł korzystać. Nie widzę przeciwwskazań do tego aby się nim nie podzielić z innymi.

Pozdrawiam
Piotr

peterek13
Posty: 102
Rejestracja: czw sty 29, 2015 4:44 pm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 46 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: peterek13 »

Ale jestem Janek.... :o :oops: :D

Wystarczyło przy wyborze pól źródłowych ( pkt.3 w LSMW ) wpisać w opcji "table maintenance" dwa dodatkowe pola, dla czasu labor time w operacji 0020 i w operacji 0030. Bez tych pól ani rusz... :lol:
Więc w skrócie to wygląda tak, że nagrywając CA02 wpisywałem nazwę materiału i oznaczenie zakładu na ekranie początkowym. Natomiast na ekranie gdzie edytujemy operacje przechodziłem tabulatorem przez wszystkie pola wpisując w polu VGW03 ( labor time ) odpowiedni czas i potwierdzałem wpis klawiszem ENTER, oczywiście dla każdej z operacji. Później przy ustawianiu pól źródłowych 5 pól : MATNR , WERKS, VGW03 VGW03-01,VGW03-02

Plik w notatniku natomiast wyglądał tak:

Materiał<TAB>Zakład<TAB>czas1<TAB>czas2<TAB>czas3

Pozdrawiam
Piotr

marcus
Posty: 209
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 119 times
Been thanked: 63 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: marcus »

Cześć,

Podepnę się troszkę pod temat. Pomimo, że mój problem tyczy się nieco innego zakresu nagrania ale jakby nie patrzeć również chodzi o LSMW.
Mianowicie: próbowałem w LSMW nagrać transakcje /SCWM/ADPROD w SAP EWM w celu masowych przesunięć zapasów z miejsca składowania na inne miejsce składowania. Efekt jest taki, że mogę wykonać przetwarzanie pakietu tylko jawnie poprzez przeklikanie wszystkiego ręcznie (po prostu odpala się transakcja i pstrykam jak głupek :D ).
Uruchomienie pakietu w tle powoduje błąd:
2020-08-27_10h26_48.png
Czy to oznacza, że dla tej transakcji nie ma możliwości uruchomienia LSMW w tle? Miał ktoś kiedyś taki problem (GUI niedostępne)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

aregmax
Posty: 150
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 53 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: aregmax »

Witam

Czy masz dostęp do not?
Na szybko widzę poniższą która mówi o tym problemie.. i odnosi się do następnych not.
2529992 - LSMW Background - Error "Control Framework: Fatal error - GUI cannot be reached

Pozdr.
Arek

marcus
Posty: 209
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 119 times
Been thanked: 63 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: marcus »

Ehh... no nie mam :( Ale dzięki bardzo za nakierowanie, postaram się jakoś te noty wykombinować.
Tak czy siak mi lżej, że skoro SAP wypracował noty do tego problemu to chyba jednak przyczyna nie jest we mnie i inni też mieli ten problem :)

marcus
Posty: 209
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 119 times
Been thanked: 63 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: marcus »

Cześć,

Tak tylko informacyjnie piszę jakby ktoś był ciekawy efektu.
Nie poradziłem sobie z LSMW, bo cały czas miałem problem z niedostępnością GUI podczas uruchomiania programu w tle.
Przeczytałem wszystkie polecane noty - dzięki wielkie za udostępnienie not na PW i za chęci. W życiu bym nie pomyślał, że uzyskam taką pomoc od innych użytkowników tegoż forum, naprawdę wzruszyłem się. Jednak ten kraj jeszcze nie spada na psy - jest jeszcze nadzieja :D :D :D

Support nie poradził sobie również z LSMW - twierdzą, że po prostu w EWM nie ma opcji wykorzystania LSMW w pewnych transakcjach (co dla mnie jest wątpliwe). Wymyślili aby wyłączyć po stronie EWM wychodzące kolejki qRFC, następnie usunąć zapas z miejsc składowania, następnie zmigrować zapas przez stock upload na te nowe miejsca składowania, a po całym zabiegu usunąć wpisy w SMQ i ponownie aktywować kolejki. Też trochę nie bardzo te rozwiązanie, tym bardziej, że w tym czasie nie można by było pracować ;)
Już się poddałem całkowicie, przyjmując na klatę ich rozwiązanie.

Jednak, któregoś dnia czytam nowe posty na forum a tu ktoś piszę o SAP Scripting ;) myślę sobie: "czemu nie? warto spróbować" - więc wykorzystałem tą wiedzę, trochę doczytałem na SAP community i o to jest.
Wystarczy po prostu plik Excela z dwoma kolumnami:
1. Miejsce źródłowe
2. Miejsce docelowe

Później wystarczy uruchomić skrypt i wszystko pięknie przeksięgowuje się samo zgodnie z kolumnami w Excelu. System po prostu przenosi cały zapas z miejsca składowania do innego bez wprowadzania żadnych materiałów ani ilości - po prostu perfekcyjnie- SAP Scripting to jest moc! :mrgreen:
Jest to n-ty raz, w którym wejście na to forum przyniosło mi korzyść!

Dzięki wielkie :)

dominik.tylczynski
Posty: 7338
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1231 times
Been thanked: 1146 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: dominik.tylczynski »

Transakcje EWM w większości nie nadają się od obsługi przez LSMW gdyż bazują na ALV Grid.

Rozwiązanie zastosowane przez Twój support najpewniej jest skuteczne, tyle że nieco... radykalne. To tak jakbyś chciał posprzątać przydomowy ogródek przy pomocy bomby atomowej. Naturalnie można, tylko że jest to ryzykowne i można posprzątać trochę więcej niżby się chciało.

Do zautomatyzowania przesuwania zapasu między lokalizacjami w EWM można wykorzystać funkcję /SCWM/TO_CREATE. Jest udokumentowana.

marcus
Posty: 209
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 119 times
Been thanked: 63 times

Re: LSMW - nagranie CA02 - zmiana marszruty

Post autor: marcus »

dominik.tylczynski pisze:
pn wrz 28, 2020 4:29 pm
To tak jakbyś chciał posprzątać przydomowy ogródek przy pomocy bomby atomowej. Naturalnie można, tylko że jest to ryzykowne i można posprzątać trochę więcej niżby się chciało.
Dobre!! :) Uwielbiam Twoje porównania ;)))

dominik.tylczynski pisze:
pn wrz 28, 2020 4:29 pm
Do zautomatyzowania przesuwania zapasu między lokalizacjami w EWM można wykorzystać funkcję /SCWM/TO_CREATE. Jest udokumentowana.
Dzięki wielkie! Jutro spróbuje, na pewno to bezpieczniejsza opcja niż rejestrowanie makr.