zmiana platnika poprzez ZP

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
drimer6
Posty: 1
Rejestracja: pt lip 24, 2020 4:24 pm

zmiana platnika poprzez ZP

Post autor: drimer6 »

zostala wystawiona faktura jednak okazalo sie, ze klient chce aby fakturowac go na inna spolke.
W takim razie znan mi opcja jest korekta faktury do 0 i zmiana przez ZP ( zmiana platnika) platnika na tego porzadanego i wygenerowanie nowej faktury ( z referencja do starej)

Moje pytanie - czy nowa fakture bedzie miec date z dnia w ktorym wykonalismy ten manewr czy przypisze sie data z poprzedniej faktury?

A moze znacie jakis inny sposob na zmiane platnika w fakturze?

wojtas7
Posty: 783
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 155 times

Re: zmiana platnika poprzez ZP

Post autor: wojtas7 »

Wszystko zależy jak macie system skonfigurowany, które dane są otwarte do edycji na fakturze, i jakie są reguły kopiowania. Dane na fakturę mogą iść ze zlecenia sprzedaży, więc strzelam że musisz wystornować fakturę, na zleceniu sprzedaży zmienić płatnika (chyba że płatnik jest brany z partnerów np. klienta? Auftraggeber/Warenempfänger w rolach klienta), wtedy trzeba płatnika zmienić na danych klienta, wystawić nową fakturę (fakturowanie pewnie dostawy) ?

greg_hhl
Posty: 128
Rejestracja: wt paź 10, 2017 4:26 pm
Has thanked: 41 times
Been thanked: 76 times

Re: zmiana platnika poprzez ZP

Post autor: greg_hhl »

Stornowanie faktury co do zasady jest możliwe tylko wtedy gdy nie weszła do obrotu. Jeśli już poszła do klienta to faktycznie - trzeba korektę do zera. Ale po zrobieniu korekty do 0 zlecenie jest zamknięte (w całości zafakturowane) nie da się zrobić i ani poważniejszych zmian ani tym bardziej wystawić kolejnej faktury. Wtedy robisz nowe zlecenie z parametrami jakie chcesz. Gdy z takiego zlecenia będziesz robić fakturę w VF01 to daty usługi, faktury, ustalania cen możesz sobie dowolnie ustawić