SD zlecenie sprzedaży - warunek cenowy MWST - podmiana klucza konta

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
wojtas7
Posty: 798
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 163 times

SD zlecenie sprzedaży - warunek cenowy MWST - podmiana klucza konta

Post autor: wojtas7 »

Czy można w którymś z user exitów podmienić że dla niektórych rodzajów dokumentów, warunek cenowy MWST nie będzie miał tak jak w standardzie MWS klucz konta, ale VST? Szukam exitów np. RV61AFZB-USEREXIT_XKOMV_FUELLEN i tutaj podmiana klucza konta w KOMT1 działa tylko na ekranie a po zapisie jest MWS.

Czy to w ogóle możliwe, czy nie, bo MWST w standardzie jest zdefiniowany jako automatyczna determinacja i zawsze będzie nadpisywało MWS i nie czytał nawet tego co się w exit poprawi? Chodzi o to żeby to poszło na fakturę MWST z VST a nie z MWS klucz konta..

JanuszM
Posty: 11
Rejestracja: czw lis 14, 2019 10:32 am
Been thanked: 2 times

Re: SD zlecenie sprzedaży - warunek cenowy MWST - podmiana klucza konta

Post autor: JanuszM »

Nie wiem czy to zadziała ale mozę spróbuj zrobić nowy schemat kalkulacji
Jeśli to dotyczy innych rodzajów zleceń to możesz zdefiniować dla tych zleceń ustalanie nowego schematu kalkulacji w którym dla warunku MWST podmienisz klucz konta MWS na VST

wojtas7
Posty: 798
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 55 times
Been thanked: 163 times

Re: SD zlecenie sprzedaży - warunek cenowy MWST - podmiana klucza konta

Post autor: wojtas7 »

Dzięki za wskazówkę.

Schemat kalkulacji musi zostać. Po debugowaniu i sprawdzeniu, wynika z tego że nawet jeśli w tabelach z pricingiem pojedynczych dokumentów (KONV) będzie dla MWST wpisany nowy klucz w miejsce standardowego MWS (podmieniony w user exit w strukturze KOMT1), to i tak pokazuje się MWS. Jestem prawie pewien że to działa tak że za każdym razem czyta definicję warunku cenowego i nie można tym manipulować.

Drugie rozwiązanie - skopiowaliśmy MWST na nowy warunek ZXXX i zmieniliśmy Requirement standardowy 10 na nasz 610 -> skopiowaliśmy w środku ten sam kod standardowy i dodaliśmy sprawdzanie => dla MWST jeśli jest dany rodzaj dokumentu+VKOrg, to SY-SUBRC = 4 (żeby wyłączyć MWST dla naszej kombinacji), a dla ZXXX requirement 611, gdy jest <> naszego rodzaju dokumentu+VKOrg, to SY-SUBRC = 4, żeby ZXXX pojawił się tylko dla tej kombinacji.

Czy takie podejście jest prawidłowe, ma to szansę zadziałać, włączać i wyłączać pojedyncze warunki cenowe, podczas gdy oba są zaznaczone (standard MWST) jako obligatorisch (obowiązkowe)? Pierwsze testy są pozytywne.