XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

W tym dziale znajdują się posty z zakresu modułów finansowych systemu SAP...
dominik.tylczynski
Posty: 8350
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1922 times
Been thanked: 1476 times

XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: dominik.tylczynski »

Jak dodać pola XREF1, XREF2, XREF3 do transakcji MIRO i MIR7 - XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution
FattyRatty
Posty: 5
Rejestracja: ndz lip 17, 2022 12:28 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: FattyRatty »

Cześć, w tym temacie - muszę dodać pola BSEG Xref1, Xref2 też na pozycje dokumentu przy księgowaniu na konto KG (druga zakładka) w MIRO. Niestety najprostsze rozwiązanie z substytucją wartości wpisanych na nagłówek (linia dostawcy) nie zadziała, bo jeśli są dwa konta kosztowe na pozycjach, to mogą przyjąć inne wartości Xref1/Xref2.

Nie widzę tych pól dostępnych w edycji wariantu ekranu w SHD0 więc zakładam, że nie są dostępne w standardzie w tym miejscu. W jaki sposób je wyciągnąć? Czy BadI MRM_ITEM_CUSTFIELDS zadziała też, jeśli pola są standardowe? Dodam, że wartości wpisane w MIRO muszą się przenieść do odpowiednich pól na poziom dokumentu FI.
RKISIEL
Posty: 583
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 422 times
Been thanked: 263 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: RKISIEL »

Cześć,
Rozwiązanie oparte na modyfikacji standardu. Dobra modyfikacja (dobrze udokumentowana) jest lepsza od kiepskiego EnH :)
Pola XREF1,2,3 są w strukturze ACGL_ITEM - zrób modyfikację okna 100 (FG FSKB) dodając obsługę tych trzech pól.
Dodatkowo w LFSKBF01 (FORM move_acgl_item) dodaj trzy linie (EnH lub modyfikacja) :
acgl_item-xref1 = *acgl_item-xref1.
acgl_item-xref2 = *acgl_item-xref2.
acgl_item-xref3 = *acgl_item-xref3.

Zrób append dla tabel RSEG i RBCO oraz struktury DRSEG dodając pola XREF1/2/3.

Aby był komplet to zmodyfikuj ekran symulacji w MIR4: 6250 w FG MR1M -> wystarczy dodać pola ze struktury ACCIT (tylko wyświetlanie).
W załącznikach są: ekrany faktury MM i symulacji oraz zaksięgowany dokument FI.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał Kisiel
tomek_mod
Posty: 89
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:06 am
Lokalizacja: Gdańsk/Szczecin
Been thanked: 15 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: tomek_mod »

Hej,
czy ktoś wykorzystuje XREF3 przy księgowaniu w MIR7/MIRO faktur zakupowych w referencji do zamówienia gdzie pole goods-receipt-based invoice verification jest zaznaczone ?
mam sytuację analogiczną do https://answers.sap.com/questions/13742 ... ut-po.html
zachowanie wg noty 2916253 - MIRO: system does not fill the Reference Key 3 in the FI document
jakieś rozwiązanie ?

Pozdrawiam,
Tomek
RKISIEL
Posty: 583
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 422 times
Been thanked: 263 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: RKISIEL »

Cześć,
Mam ECC SAP_FIN 618 SP 0018 i wszystko działa zgodnie z opisem powyżej.
W DRSEG mam XREF1/2/3 wypełnione, w ACGL_ITEM-XREF1/2/3 też są wartości.
W części nagłówkowej XREF3 też jest dostępne/wypełnione bo z racji charakteru pola XREF3 musi ono być dostępne, taka jego uroda :)
Rafał Kisiel
tomek_mod
Posty: 89
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:06 am
Lokalizacja: Gdańsk/Szczecin
Been thanked: 15 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: tomek_mod »

To może to jeszcze od czegoś zależy.
sprawdzałem na ECC SAP_FIN 618 SP 0010 i S/4 2020 SP 01 (02/2021) i takie samo zachowanie
przed podaniem referencji pole XREF3 jest widoczne, po podaniu jest usuwane z ekranu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
RKISIEL
Posty: 583
Rejestracja: pn lut 14, 2011 9:10 pm
Has thanked: 422 times
Been thanked: 263 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: RKISIEL »

Jedyna różnica jaką widzę w porównaniu pomiędzy naszymi działaniami to ja referuję do zamówienia a Ty do dokumentu dostawy.
Może to jest przyczyną innego działania/wyświetlania pola XREF3?
Rafał Kisiel
tomek_mod
Posty: 89
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:06 am
Lokalizacja: Gdańsk/Szczecin
Been thanked: 15 times

Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution

Post autor: tomek_mod »

Hej,
niestety nie. Niezależnie do czego jest referencja po jej uzyskaniu pole znika z ekranu.

Pozdrawiam,
Tomek