XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution
-
- Has thanked: 1830 times
- Been thanked: 1431 times
XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution
Jak dodać pola XREF1, XREF2, XREF3 do transakcji MIRO i MIR7 - XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Re: XREF1, XREF2, XREF3 in MIRO – the ultimate solution
Cześć, w tym temacie - muszę dodać pola BSEG Xref1, Xref2 też na pozycje dokumentu przy księgowaniu na konto KG (druga zakładka) w MIRO. Niestety najprostsze rozwiązanie z substytucją wartości wpisanych na nagłówek (linia dostawcy) nie zadziała, bo jeśli są dwa konta kosztowe na pozycjach, to mogą przyjąć inne wartości Xref1/Xref2.
Nie widzę tych pól dostępnych w edycji wariantu ekranu w SHD0 więc zakładam, że nie są dostępne w standardzie w tym miejscu. W jaki sposób je wyciągnąć? Czy BadI MRM_ITEM_CUSTFIELDS zadziała też, jeśli pola są standardowe? Dodam, że wartości wpisane w MIRO muszą się przenieść do odpowiednich pól na poziom dokumentu FI.
Nie widzę tych pól dostępnych w edycji wariantu ekranu w SHD0 więc zakładam, że nie są dostępne w standardzie w tym miejscu. W jaki sposób je wyciągnąć? Czy BadI MRM_ITEM_CUSTFIELDS zadziała też, jeśli pola są standardowe? Dodam, że wartości wpisane w MIRO muszą się przenieść do odpowiednich pól na poziom dokumentu FI.
-
- Has thanked: 394 times
- Been thanked: 253 times
Cześć,
Rozwiązanie oparte na modyfikacji standardu. Dobra modyfikacja (dobrze udokumentowana) jest lepsza od kiepskiego EnH
Pola XREF1,2,3 są w strukturze ACGL_ITEM - zrób modyfikację okna 100 (FG FSKB) dodając obsługę tych trzech pól.
Dodatkowo w LFSKBF01 (FORM move_acgl_item) dodaj trzy linie (EnH lub modyfikacja) :
acgl_item-xref1 = *acgl_item-xref1.
acgl_item-xref2 = *acgl_item-xref2.
acgl_item-xref3 = *acgl_item-xref3.
Zrób append dla tabel RSEG i RBCO oraz struktury DRSEG dodając pola XREF1/2/3.
Aby był komplet to zmodyfikuj ekran symulacji w MIR4: 6250 w FG MR1M -> wystarczy dodać pola ze struktury ACCIT (tylko wyświetlanie).
W załącznikach są: ekrany faktury MM i symulacji oraz zaksięgowany dokument FI.
Rozwiązanie oparte na modyfikacji standardu. Dobra modyfikacja (dobrze udokumentowana) jest lepsza od kiepskiego EnH

Pola XREF1,2,3 są w strukturze ACGL_ITEM - zrób modyfikację okna 100 (FG FSKB) dodając obsługę tych trzech pól.
Dodatkowo w LFSKBF01 (FORM move_acgl_item) dodaj trzy linie (EnH lub modyfikacja) :
acgl_item-xref1 = *acgl_item-xref1.
acgl_item-xref2 = *acgl_item-xref2.
acgl_item-xref3 = *acgl_item-xref3.
Zrób append dla tabel RSEG i RBCO oraz struktury DRSEG dodając pola XREF1/2/3.
Aby był komplet to zmodyfikuj ekran symulacji w MIR4: 6250 w FG MR1M -> wystarczy dodać pola ze struktury ACCIT (tylko wyświetlanie).
W załącznikach są: ekrany faktury MM i symulacji oraz zaksięgowany dokument FI.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał Kisiel
-
- Been thanked: 15 times
Hej,
czy ktoś wykorzystuje XREF3 przy księgowaniu w MIR7/MIRO faktur zakupowych w referencji do zamówienia gdzie pole goods-receipt-based invoice verification jest zaznaczone ?
mam sytuację analogiczną do https://answers.sap.com/questions/13742 ... ut-po.html
zachowanie wg noty 2916253 - MIRO: system does not fill the Reference Key 3 in the FI document
jakieś rozwiązanie ?
Pozdrawiam,
Tomek
czy ktoś wykorzystuje XREF3 przy księgowaniu w MIR7/MIRO faktur zakupowych w referencji do zamówienia gdzie pole goods-receipt-based invoice verification jest zaznaczone ?
mam sytuację analogiczną do https://answers.sap.com/questions/13742 ... ut-po.html
zachowanie wg noty 2916253 - MIRO: system does not fill the Reference Key 3 in the FI document
jakieś rozwiązanie ?
Pozdrawiam,
Tomek
-
Cześć,
Mam ECC SAP_FIN 618 SP 0018 i wszystko działa zgodnie z opisem powyżej.
W DRSEG mam XREF1/2/3 wypełnione, w ACGL_ITEM-XREF1/2/3 też są wartości.
W części nagłówkowej XREF3 też jest dostępne/wypełnione bo z racji charakteru pola XREF3 musi ono być dostępne, taka jego uroda
Mam ECC SAP_FIN 618 SP 0018 i wszystko działa zgodnie z opisem powyżej.
W DRSEG mam XREF1/2/3 wypełnione, w ACGL_ITEM-XREF1/2/3 też są wartości.
W części nagłówkowej XREF3 też jest dostępne/wypełnione bo z racji charakteru pola XREF3 musi ono być dostępne, taka jego uroda

Rafał Kisiel
-
To może to jeszcze od czegoś zależy.
sprawdzałem na ECC SAP_FIN 618 SP 0010 i S/4 2020 SP 01 (02/2021) i takie samo zachowanie
przed podaniem referencji pole XREF3 jest widoczne, po podaniu jest usuwane z ekranu
sprawdzałem na ECC SAP_FIN 618 SP 0010 i S/4 2020 SP 01 (02/2021) i takie samo zachowanie
przed podaniem referencji pole XREF3 jest widoczne, po podaniu jest usuwane z ekranu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Jedyna różnica jaką widzę w porównaniu pomiędzy naszymi działaniami to ja referuję do zamówienia a Ty do dokumentu dostawy.
Może to jest przyczyną innego działania/wyświetlania pola XREF3?
Może to jest przyczyną innego działania/wyświetlania pola XREF3?
Rafał Kisiel
-
Hej,
niestety nie. Niezależnie do czego jest referencja po jej uzyskaniu pole znika z ekranu.
Pozdrawiam,
Tomek
niestety nie. Niezależnie do czego jest referencja po jej uzyskaniu pole znika z ekranu.
Pozdrawiam,
Tomek