SAP WM

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
logistyka.zach
Posty: 1
Rejestracja: pn lis 30, 2020 2:47 pm

SAP WM

Post autor: logistyka.zach »

Witam,
zwracam się z zapytaniem odnośnie lokalizacji ładunku w SAP WM. W firmie zaobserwowano od niedawna, że przy kompletacji brakuję towaru w czasie tej operacji. Na przykład w przydzielonym przez SAP lokalizacji np:01-6-001 znajduję się całkowicie inny produkt, natomiast prawidłowy materiał został znaleziony w miejscu składowania 029-1-027. Pytanie jak zapisać te zmiany w SAP?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)

marcus
Posty: 216
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 128 times
Been thanked: 72 times

Re: SAP WM

Post autor: marcus »

Cześć,

Przesunięcie zapasu pomiędzy miejscami składowania w magazynie możesz dokonać za pomocą transakcji LT01.
Po prostu wprowadzasz rodzaj ruchu 999 następnie materiał, który chcesz przesunąć, wymaganą ilość oraz skład dla którego zdefiniowano magazyn (standardowo jest to 0001). Przebieg ustawiasz sobie na "pierwszy plan" wtedy będziesz mógł zdefiniować dane docelowe oraz źródłowe samodzielnie. Po wprowadzeniu tych danych, po prostu ENTER i przechodzisz do kolejnego ekranu, w którym możesz zdefiniować miejsce źródłowe (skąd przenosisz) i miejsce docelowe (na jakie miejsce przenosisz).
Jeśli chcesz aby to przesunięcie było od razu potwierdzone to zaznaczasz wskaźnik "potwierdzenie".

W ten sposób przesuwasz xxx szt. produktu xxx z miejsca xxx na miejsce xxx.
Tak postępujesz najpierw z jednym produktem, później z drugim.

Takie ruchy w obrębie magazynu nie wpływają na stan zapasów w gospodarce magazynowej bo są to ruchy tylko wewnątrz magazynu i zmienia się ich lokalizacja ale nie ilość.

Powodzenia!

mgabryel
Posty: 366
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 27 times
Been thanked: 181 times

Re: SAP WM

Post autor: mgabryel »

Jak jest dużo takich błędów na magazynie to można też zrobić standardową inwenturę WM i przeliczyć cały magazyn.
Po wyksięgowaniu różnic w WM różnice wejdą na typ magazynu 999.
Następnie z 999 można zrobić LT01 na prawidłowe miejsce na magazynie lub wyczyścić zapas wyksięgowując różnicę w IM (powstaje dokument księgowy).

Poza tym proponuję prześledzić gdzie w procesie jest słaby punkt, który powoduje powstawanie tych błędów i uszczelnić proces, żeby ograniczyć tego typu pomyłki.
Wprowadzenie skanerów do obsługi procesów magazynowych wpływa na ograniczenie tego typu błędów. W transakcjach skanerowych program może weryfikować, czy użytkownik zeskanował prawidłowy materiał / miejsce zgodny z zleceniem rozmieszczenia / pobrania.

marcus
Posty: 216
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 128 times
Been thanked: 72 times

Re: SAP WM

Post autor: marcus »

mgabryel pisze:
wt gru 01, 2020 11:32 am

Poza tym proponuję prześledzić gdzie w procesie jest słaby punkt, który powoduje powstawanie tych błędów i uszczelnić proces, żeby ograniczyć tego typu pomyłki.
Wprowadzenie skanerów do obsługi procesów magazynowych wpływa na ograniczenie tego typu błędów. W transakcjach skanerowych program może weryfikować, czy użytkownik zeskanował prawidłowy materiał / miejsce zgodny z zleceniem rozmieszczenia / pobrania.
Tak jest, święta racja! Moja metoda jest po prostu zmiecieniem pod dywan, ale trzeba zawsze wyeliminować przyczynę problemu zamiast zamiatać ;)