Transakcja CS02

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
P!otr3k
Posty: 12
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 3:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Transakcja CS02

Post autor: P!otr3k »

Dzień dobry,

Dziś przez przypadek przy wybieraniu aktywności receptur przez przypadek ustawiłem S. SpM na 3. Zawsze zmieniam z 1 na 2 lub na odwrót, aktywne- nieaktywne, a dziś nie trafiłem w 2 i poszło 3. Teraz kiedy chce wejść w ten indeks w cs02 wyskakuje błąd: "Proszę wprowadzić numer zmiany - SpM posiada obowiązek hist." i tutaj zaczyna się problem. Jak nadać numer tej zmianie, a najlepiej jak ją usunąć?

AlekanderBochynski
Posty: 2
Rejestracja: czw mar 05, 2020 3:13 pm

Re: Transakcja CS02

Post autor: AlekanderBochynski »

Powinienieś móc ją usunąć nie podając na głównym ekranie żadnego numeru zmiany.

P!otr3k
Posty: 12
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 3:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Transakcja CS02

Post autor: P!otr3k »

Właśnie problem, w tym że nie mogę wejść w ogóle w ten indeks ponieważ otrzymuję błąd "Proszę wprowadzić numer zmiany - SpM posiada obowiązek hist.".

aregmax
Posty: 160
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 62 times

Re: Transakcja CS02

Post autor: aregmax »

Witaj
Zwykle jest to tylko ostrzeżenie (na żółto). No obu systemach tak mam u siebie. Na pewno nie jest to warning?
Pozdr.
Arek

aregmax
Posty: 160
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 62 times

Re: Transakcja CS02

Post autor: aregmax »

Ale chyba najbardziej prawdopodobne, że brakuje ci autoryzacji C_STUE_NOH.
Tutaj kilka słów z noty SAP:

An authorization object exists (C_STUE_NOH - authorization to edit bills of material without change number). This authorization object has only one field.
When you maintain a bill of material with history requirement, the system checks whether the user has an authorization for which 'X' is entered in this field of object C_STUE_NOH.If this is the case, the system just displays a warning message saying that the bill of material has a history requirement.
Otherwise, an error message is displayed.


Nota 35100.

Pozdr.
Arek

P!otr3k
Posty: 12
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 3:31 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Transakcja CS02

Post autor: P!otr3k »

Bezsprzecznie jest to warrning (czerwony), który brzmi "Proszę wprowadzić numer zmiany - SpM posiada obowiązek hist.", kiedy próbuję otworzyć indeks z Wykorzystaniem 1, a w momencie kiedy indeks próbuję otworzyć z Wykorzystaniem 3 jest warning "Brak uprawnień do zmiany specyfikacji materiałowych".

Status Spm 3 to Aktywny z obowiązkiem historii. 1 to oczywiście Aktywny.

Problem, że to ja zmieniłem status na 3 bez większych problemów (przez przypadek) i teraz nie mogę wejść w indeks żeby tę 3 zmienić, ponieważ SAP woła o wprowadzenie numeru zmiany i tu jest pies pogrzebany. Nie wiem jaki wprowadzić numer zmiany lub jak sprawdzić jaki być powinien.

mgabryel
Posty: 366
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 10:17 pm
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 27 times
Been thanked: 181 times

Re: Transakcja CS02

Post autor: mgabryel »

spróbuj CS80 - wyświetlanie dokumentów zmian dla BOM.