meldowanie pod zlecenie klienta

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
DenzelWaszyngton
Posty: 33
Rejestracja: czw maja 23, 2013 6:49 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

meldowanie pod zlecenie klienta

Post autor: DenzelWaszyngton »

Cześć.
Czy jest możliwość ominięcia blokady meldowania towaru pod zlecenie klienta gdy zlecenie klienta jest edytowane? Można to zrobić "jakoś" konfiguracyjnie, czy od razu szukać w ABAPie?

odpowiadając na ewentualne pytanie: jeśli dana pozycja zlecenia klienta jest w danym momencie zamykana, to i tak jeśli jest wyprodukowana to niech zostanie zameldowana pod nie, a w następnym krok zrobi się ruch zejścia z zapasu alokowanego.
aregmax
Posty: 173
Rejestracja: śr sty 21, 2009 11:28 am
Lokalizacja: Wrocław
Been thanked: 69 times

Re: meldowanie pod zlecenie klienta

Post autor: aregmax »

Cześć

Blokowanie obiektów w SAP to podstawa która zapewnia spójność danych w systemie.
IMO nie wydaje mi się to dobrym pomysłem a wręcz przeciwnie.
Dodatkowo, prawdopodobnie ta sytuacja zdarza się bardzo rzadko - przyjęcie na stan i równoczesna edycja zamówienia (?).

Pozdr.
Arek
DenzelWaszyngton
Posty: 33
Rejestracja: czw maja 23, 2013 6:49 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Re: meldowanie pod zlecenie klienta

Post autor: DenzelWaszyngton »

ok. dzięki za odpowiedź. Czasami trzeba dialogu dla znalezienia odpowiedzi na proste pytania. Zdałem sobie sprawę z ograniczenia tego typu meldowania. W teorii może i rzadko się zdarza jednoczesne przetwarzanie i meldowanie tego samego zlecenia, jednak nawet w skali jednoprocentowej może nie być odpowiednie dla mojego rozwiązania, gdyż będzie generować obsługę wyjątków, które chcę wyeliminować już na poziomie koncepcji.
jeszcze raz dzięki.
marcus
Posty: 217
Rejestracja: ndz lis 23, 2014 12:48 am
Has thanked: 132 times
Been thanked: 74 times

Re: meldowanie pod zlecenie klienta

Post autor: marcus »

Cześć,

Można tą blokadę nieco opóźnić. W fajny sposób opisuje to Dominik Tylczyński tutaj: https://sapusers.pl/opozniona-blokada-m ... -w-sap-mm/
DenzelWaszyngton
Posty: 33
Rejestracja: czw maja 23, 2013 6:49 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Re: meldowanie pod zlecenie klienta

Post autor: DenzelWaszyngton »

Myślę że to w znacznej mierze pomoże. Dzięki. Oraz dzięki autorowi.
DenzelWaszyngton
Posty: 33
Rejestracja: czw maja 23, 2013 6:49 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Re: meldowanie pod zlecenie klienta

Post autor: DenzelWaszyngton »

z tego co widzę, to nie załatwi sprawy, o której piszę. Jak najbardziej materiał zablokowany np. w MM02 może zostać zameldowany pod MTO, ale temat dotyczył blokowania zlecenia sprzedaży.

całość dotyczy tego modułu i fragmentu kodu (załącznik). Nie widzę, aby parametry warunku IF można było skonfigurować, ale tutaj liczę na Waszą pomoc. Ewentualnie o wskazanie alternatywnej ścieżki rozwiązania.
Przekazując np. further_check = abap_true materiał zostanie zameldowany pod MTO.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.