MRM_HEADER_CHECK BADI

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
sylwia123
Posty: 288
Rejestracja: czw mar 22, 2018 8:39 am
Has thanked: 91 times
Been thanked: 32 times

MRM_HEADER_CHECK BADI

Post autor: sylwia123 »

Witam,
Mam taki problem. Uzywam MRM_HEADER_CHECK BADI do sprawdzenia czy dany kontrahent jest z tabelki Z-towej.
Jak tak, to po jego uzupełnieniu wyświetla mi się komunikat. Niestety komunikat uruchamia się potem non stop jak cokolwiek zmienię na fakturze w MIRO.
Próbowałam wcześniej INVOICE_UPDATE ale moj komunikat ma być informacją, a użytkownik w MIRO używając dyskietki zapisu nie otrzymuje żadnych komunikatów z tego BADI.
Może da się w kodzie to jakoś napisać żeby ten komunikat wystąpił tylko raz po uzupełnieniu dostawcy?

Kod: Zaznacz cały

method IF_EX_MRM_HEADER_CHECK~HEADERDATA_CHECK.

IF sy-tcode = 'MIRO' AND I_RBKPV-LIFNR .......(sprawdzenie czy jest w zestawie)

message 'KOMUNIKAT JEST W ZESTAWIE! ' type 'I'.

ENDIF.

endmethod.
dominik.tylczynski
Posty: 7438
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1356 times
Been thanked: 1179 times

Re: MRM_HEADER_CHECK BADI

Post autor: dominik.tylczynski »

Najprościej będzie zapisać numer dostawcy do statycznego atrybutu klasy implementującej BAdI i wyświetlać komunikat tylko wtedy kiedy dostawca I_RBKPV-LIFNR jest różny od tego zapisanego w atrybucie.
Przypuszczam, że chcesz zrobić sprawdzenie i wyświetlić komunikat, nie tylko po pierwszym wprowadzeniu dostawcy, ale również jeśliby został on w MIRO zmieniony.
sylwia123
Posty: 288
Rejestracja: czw mar 22, 2018 8:39 am
Has thanked: 91 times
Been thanked: 32 times

Re: MRM_HEADER_CHECK BADI

Post autor: sylwia123 »

Dziękuję, brakowało mi na to pomyslu :)