Migo blokowanie produktów

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
Zamolekko
Posty: 26
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Migo blokowanie produktów

Post autor: Zamolekko »

Witam

Sytuacja dotyczy zmiany statusu produktow z wolnych do sprzedaży na zablokowane. W transakcji MIGO w operacji Przeksięgowanie z dokumentem referencyjnym Inne wklejam w pola Krótki tekst.mat indeksy produktów z magazynu, podaje ilosc i chciałbym, aby w polu Partia automatycznie podstawiały mi się partie z najwieksza iloscia produktu.

Jeśli w polu Partia klikne prawym przyciskiem myszy i dalej wybiore opcje Kontrola to podstawia mi sie numer partii, której nie widze w transakcji MB52 i pojawia się błąd:
https://ibb.co/sWskkfV

Jeśli natomiast chce wyszukac partie recznie poprzez szukanie obiektów w klasach to owszem widzę wszystkie dostępne partie produktu, ale niestety nie widzę ilości każdej partii.
https://ibb.co/P67cSrB
wojtas7
Posty: 855
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 190 times

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: wojtas7 »

Zadam pytania kontrolne :-)

- jesteś userem/key userem/konsultantem/programistą?
- pracujesz u klienta końcowego (w fabryce/firmie)? czy w firmie konsultingowej
- jak wygląda u Was wdrażanie zmian i rozwój systemu SAP? Macie jakiś support? W jaki sposób są realizowane change requesty/demandy/ po prostu zmiany?
- jakie masz uprawnienia na systemie, pracujesz na systemie deweloperskim, masz klucz deweloperski?

pozdr
Zamolekko
Posty: 26
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: Zamolekko »

Pracuje u klienta końcowego ( w firmie )
Wdrażanie zmian, rozwój systemu SAP - aktualnie pracujemy na NetWeaver 720 i wdrażanie nowości czy zmian praktycznie nie istnieje bo firma szykuje sie do przejscia na najnowsza wersje SAPa za 5 lat... Support jest, ale mozna powiedziec ze jest bezużyteczny dlatego wszelkich porad szukam sam na forum. Uprawnienia jak praktycznie każdy w firmie mam bardzo ograniczone, poblokowane są wszystkie przydatne transkacje dzięki którym można cokolwiek zmienić, dodać, ustawić. I tak to sie ,,zyje" powolutku..
wojtas7
Posty: 855
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 190 times

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: wojtas7 »

Nie odbierz źle moich pytań, ja jestem programistą bardziej, i takie wymaganie:
"chciałbym, aby w polu Partia automatycznie podstawiały mi się partie z najwieksza iloscia produktu."
brzmi dla mnie jak typowy requirement do programowania, ewentualnie konfiguracja, więc nie ma sensu dawać Ci szczegółów technicznych (jakie rozszerzenie, jaki kod...) gdy i tak tego nie zrobisz ze względu na rolę w firmie - i tak nie zrobisz ani programowania ani konfiguracji.

Chyba że się mylę i z poziomu usera bezpośrednio na systemie produkcyjnym można to wysterować, ale daję 1% szans.
Zamolekko
Posty: 26
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: Zamolekko »

Rozumiem. Mialem nadzieje ze wlasnie z poziomu usera da rade cos z tym zrobic.
Zamolekko
Posty: 26
Rejestracja: pt maja 17, 2019 11:34 am

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: Zamolekko »

wojtas7 pisze: pn wrz 20, 2021 8:50 am Nie odbierz źle moich pytań, ja jestem programistą bardziej, i takie wymaganie:
"chciałbym, aby w polu Partia automatycznie podstawiały mi się partie z najwieksza iloscia produktu."
brzmi dla mnie jak typowy requirement do programowania, ewentualnie konfiguracja, więc nie ma sensu dawać Ci szczegółów technicznych (jakie rozszerzenie, jaki kod...) gdy i tak tego nie zrobisz ze względu na rolę w firmie - i tak nie zrobisz ani programowania ani konfiguracji.

Chyba że się mylę i z poziomu usera bezpośrednio na systemie produkcyjnym można to wysterować, ale daję 1% szans.
A mógłbym jednak dostać instrukcje jak to zrobić ? Pomęcze trochę adminów, może coś ugram :)
wojtas7
Posty: 855
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 57 times
Been thanked: 190 times

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: wojtas7 »

Wydaje mi się że jednak forum nie służy do darmowej pracy... Pomagajmy sobie no ale to chyba jednak trochę krok za daleko. Chyba że się mylę i ktoś zechce poświęcić swój czas...
dominik.tylczynski
Posty: 7506
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1399 times
Been thanked: 1197 times

Re: Migo blokowanie produktów

Post autor: dominik.tylczynski »

To wymaganie można bez większego trudu zaimplementować przy pomocy strategii wyszukiwania partii. Twoi admini powinni wiedzieć jak to zrobić. To jest ich praca, za którą biorą pensję.
Sam, nie mając dostępu do odpowiednich transakcji konfiguracyjnych tego nie zrobisz i generalnie nie powinieneś tego robić.

Przyznam, że nie rozumiem sensu utrzymywania adminów, którym trzeba przesłać instrukcję jak coś zrobić i jeszcze męczyć, żeby to zrobili.