Czy wiadomo komukolwiek z Was cokolwiek na temat problemów z SAP i Office powyżej wersji 2016?
Już rozwijam myśl...
Podniesienie Office do 365 sprawiło, że przy edycji smartformów okno worda przestało się uruchamiać wewnątrz SAP.
Czyli było za czasów wersji 2016 tak:
Z wersją 365 pojawiły się problemy: w momencie wybrania zakładki Atrybuty Ogólne elementu, Word zamiast uruchamiać się wewnątrz SAP, odpalał się w osobnym oknie. Dodatkowo pojawiały się monity z informacją o problemach z plikami tymczasowymi (wtf?).
Przekopałem fora SAPowe, ale nie znalazłem nigdzie informacji poza standardowymi radami "zmień edytor" itp.
Co ciekawe, po odinstalowaniu 365 i przejściu z powrotem na wersje 2016, problem z edycją tekstu w smartformach zniknął, znów wszystko działa poprawnie.
Czy ktoś z Was przepracowywał taki problem?
Smartforms - edycja pól tekstowych a wersja Office
Smartforms - edycja pól tekstowych a wersja Office
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Smartforms - edycja pól tekstowych a wersja Office
Mam takie same spostrzeżenia. Pytanie jest takie, czy to faktycznie przeszkadza? Ostatnio modyfikowałem SAP Scripta nawet i w tym dodatkowym oknie, nie osadzonym, działało okej.
Ale, jeśli to problem, proszę tu zmienić ustawienia:
Ale, jeśli to problem, proszę tu zmienić ustawienia:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SAP ABAP Certified Developer
-
- Has thanked: 1830 times
- Been thanked: 1431 times
Nota 2011009 - Error message 'TD754 Error in the PC editor. Continue with the line editor' pisze: For MS Word 2016, 2019, Office 365 ProPlus, Office 2021
Zobacz te noty, być może uda Ci się uruchomić tę integrację. Ja bym się jednak nie napinał szczególnie - nigdy nie lubiłem tej integracji SAP Script czy SmartForms z Wordem. Zdecydowanie wolę pracować wprost z edytorem SAP, w SAP GUI.
Dokładnie takdominik.tylczynski pisze: ↑czw lis 24, 2022 2:07 pm Zdecydowanie wolę pracować wprost z edytorem SAP, w SAP GUI.

SAP ABAP Certified Developer
W Waszym przypadku, to bym się nie zdziwił, gdybyście telepatycznie ogarniali SmartformyK602 pisze: ↑czw lis 24, 2022 2:44 pmDokładnie takdominik.tylczynski pisze: ↑czw lis 24, 2022 2:07 pm Zdecydowanie wolę pracować wprost z edytorem SAP, w SAP GUI.![]()

Co do mojego problemu - rozwiązanie zasugerowane przez K602 pomogło, dziękuję

[edit]
Przy okazji jeszcze jedno pytanie: korzystając z edytora SAP, macie go otwartego w nowym oknie, czy w ramach karty Atrybuty ogólne?
Być może to jeszcze jakieś szczeniackie naleciałości, ale cały czas o wiele łatwiej mi pracować, gdy po prawej widzę projekt strony.