skład bez MRP

A tu dla odmiany podyskutować możesz na tematy logistyczne SAP. Jeśli pojawią się jakieś pytania, nie zwlekaj, zadaj je natychmiast.
[email protected]
Posty: 12
Rejestracja: śr mar 30, 2022 12:27 pm
Has thanked: 3 times

skład bez MRP

Post autor: [email protected] »

Cześć, utworzono w naszej firmie skład bez MRP - założeniem było wrzucanie tam wszystkich zleceń wstrzymanych, które nie powinny wliczać się do MRP (np. będą zamykane itp).
Czy ktoś z Państwa wie jak posługiwać się na takim składzie jeżeli chodzi o zlecenia ?

pozdrawiam serdecznie,
dominik.tylczynski
Posty: 7973
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 1358 times

Re: skład bez MRP

Post autor: dominik.tylczynski »

O jakich zleceniach mówimy?
[email protected]
Posty: 12
Rejestracja: śr mar 30, 2022 12:27 pm
Has thanked: 3 times

Re: skład bez MRP

Post autor: [email protected] »

Panie Dominiku zlecenia, które są stanardowo w WIPie - będą zamykane ale decyzja czasami trwa bardzo długo (a ilości na zleceniu wliczają się do MRP co zaburza wynik).
Zlecenia ZPP1 (o ile o to Panu chodzi).
dominik.tylczynski
Posty: 7973
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 1358 times

Re: skład bez MRP

Post autor: dominik.tylczynski »

Rozumiem, że temat dotyczy zleceń produkcyjnych - tak wynika z podanego rodzaju zlecenia ZPP1.

Naturalnie można takie zlecenia "przełożyć" do składu bez MRP. Jednak trzeba przede wszystkim mieć ustawiony taki skład. Wyłączenie składu z planowania MRP robi się we wglądzie MRP4 danych podstawowych materiału. Trzeba utworzyć ten wglądu na poziomie składu, który ma być wyłączony z MRP i ustawić wskaźnik planowania na 1 - SAP Help Excluding a Storage Location from MRP
:!: To ustawienie trzeba wykonać dla każdego materiału oddzielnie. Konfiguracja w SPRO > Production > Material requirements planning > Planning > Define storage location MRP per plant nie wystarcza :!:
Następnie trzeba by w zleceniu produkcyjnym zmienić skład przyjmujący dla produkowanego materiału oraz składy wydające dla wszystkich komponentów. To trzeba zrobić ręcznie dla każdego zlecenia produkcyjnego. Nie znam transakcji, która taką zmianę zrobi masowo.

W S/4HANA planowanie MRP na poziomie składu już nie działa i zostało zastąpione obszarami MRP. Zatem ten proces w przyszłości nie będzie działać.


Moim zdaniem znacznie prościej byłoby ustawić statu TECO technically completed dla takich zleceń produkcyjnych. Można to zrobić masowo transakcją COHV.

Inną kwestią pozostaje dla czego musicie w taki skomplikowany sposób anulować zlecenia produkcyjne i dlaczego decyzja trwa "bardzo długo". Otwieranie, czy zamykanie zleceń produkcyjnych to jest codzienna praca planisty.