różne wyniki operacji na vendorach na 2 transakcjach
-
- Been thanked: 1 time
różne wyniki operacji na vendorach na 2 transakcjach
Wg wydruku dla FBL1N mam na vendorze 2 zapisy wzajemnie się zerujące. Jeśli chcę zrobić clearing na F-44 widać tylko zapis dodatni. Co mogło sprawić, że ten z minusem się nie wyświetla, przez co nie można tego scalić?
Re: różne wyniki operacji na vendorach na 2 transakcjach
Czesc Morela,
M.in. ten po kredycie zapis mógł zostać wciągnięty do paczki przelewów w F110. Wejdź w księgowanie, dwa razy kliknij w pozycje dostawcy i spójrz czy nie widnieje napis Payment Order ( zlecenie płatności ). Jeśli tak to kolejne pytanie czy zostało rzeczywiście zapłacone, jak nie to dwa razy kliknij w napis i pojawi się opcja usunięcia tego zlecenia płatności, wówczas pozycja będzie na nowo "otwarta". Jeśli nie to jest powodem, to skupiłbym się na datach księgowania dokumentów vs wprowadzona w F-44
Pozdrawiam
M.in. ten po kredycie zapis mógł zostać wciągnięty do paczki przelewów w F110. Wejdź w księgowanie, dwa razy kliknij w pozycje dostawcy i spójrz czy nie widnieje napis Payment Order ( zlecenie płatności ). Jeśli tak to kolejne pytanie czy zostało rzeczywiście zapłacone, jak nie to dwa razy kliknij w napis i pojawi się opcja usunięcia tego zlecenia płatności, wówczas pozycja będzie na nowo "otwarta". Jeśli nie to jest powodem, to skupiłbym się na datach księgowania dokumentów vs wprowadzona w F-44
Pozdrawiam
-
- Has thanked: 394 times
- Been thanked: 253 times
Dodatkowo ta niewidoczna pozycja mogła być zaksięgowane z kodem operacji specjalnej a w F-44 masz tylko zaznaczone "Zwykłe PN" bez wyboru kodów op. specjalnych.
Rafał Kisiel
-
Tak, był Payment Order, ale nie było zapłacone, bo pozycja została zablokowana do płatności.
Kliknęłam, ale nie bardzo wiem jak miałaby wyglądać opcja usunięcia tego zlecenia płatności.
Kliknęłam, ale nie bardzo wiem jak miałaby wyglądać opcja usunięcia tego zlecenia płatności.
Czesc
jak na screenie zaznaczylem w dwoch krokach:
1. Klikasz w numer Payment Order i wybierasz ikonke SELECT zaznaczona na zolto
2. klikasz KOSZ tj DELETE zaznaczone na pomaranczowo.
Zapraszam do ponizszej grupy do dyskusji, watpliwosci czy rozwiazan w SAP FI/CO
Pobierz aplikacje Whatsapp, wejdz w poniszy link i dolacz do grupy:
https://chat.whatsapp.com/IF135PYMOKPCT1ftzAiYpD
jak na screenie zaznaczylem w dwoch krokach:
1. Klikasz w numer Payment Order i wybierasz ikonke SELECT zaznaczona na zolto
2. klikasz KOSZ tj DELETE zaznaczone na pomaranczowo.
Zapraszam do ponizszej grupy do dyskusji, watpliwosci czy rozwiazan w SAP FI/CO
Pobierz aplikacje Whatsapp, wejdz w poniszy link i dolacz do grupy:
https://chat.whatsapp.com/IF135PYMOKPCT1ftzAiYpD
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Mam ponownie 2 zerujące się operacje, na liscie otwartych pozycji dostawy są, na f-44 widoczna jest tylko zapłata czyli brak faktury. Poza kodem vat, niczym ta faktura nie różniła się w zapisach w sapie od poprzednich od tego dostawcy. Payment order nie jest utworzony, więc wieszam się tego, co RKisiel podpowiada. Ale W którym miejscu szukać tych PN bez wyboru operacji specjalnych?
-
Jeśli jakieś pozycje dla dostawcy zostały zaksięgowane z kodem operacji specjalnej (kody księgowania +9) to w transakcji F-44 musisz wskazać, które operacje specjalne będą podlegać rozliczeniu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rafał Kisiel
-
a, dziękuję. Ale to nadal nie to. Zaznaczenie wszystkich i tak nie odnajduje drugiej strony 

-
Potestowałam dalej.
Do F110 nie wchodzi - transakcja faktury nie widzi i nigdy nie widziała - płatność poszła ręcznie
Nie użyto Special transaction type ani special G/L ind.
Czytałam o pomysłach aby sprawdzić datę księgowania, ale pod jakim kątem? No jest sobie z zeszłego tygodnia. Co ma być w niej źle?
Do F110 nie wchodzi - transakcja faktury nie widzi i nigdy nie widziała - płatność poszła ręcznie
Nie użyto Special transaction type ani special G/L ind.
Czytałam o pomysłach aby sprawdzić datę księgowania, ale pod jakim kątem? No jest sobie z zeszłego tygodnia. Co ma być w niej źle?
-
Sprawdź kontrahenta w tabeli REGUS - może być zablokowany do płatności w innym, niedokończonym przebiegu płatności.
Rafał Kisiel