Cześć,
Szykuję się do projektu połączenia systemów, a właściwie przeniesienia różnych rzeczy z jednego systemu na drugi. Oznacza to, że są dwa systemy, działające produkcyjnie, a docelowo ma być tylko jeden, oba stoją na S4 Hana.
Pod pojęciem przeniesienie różnych rzeczy rozumiem z-tkowe programy, moduły, klasy i enhancementy, za tę część odpowiadam.
Mam pytanie o Wasze doświadczenia – jak zaplanować prace?
Wiem, że są różne podejścia. Jedno z nich to monitoring systemu źródłowego przez jakiś czas transakcją SCMON i wyłowienie używanych z-tów, a potem ręczne utworzenie ich w systemie docelowym. Może jednak są jakieś dobre praktyki, jakieś przydatne „wizardy”. W systemie źródłowym mam kilka tys. zetów, wizja ręcznego przenoszenia wydaje się przykra.
Z chęcią poznam wasze zalecenia,
Pozdrawiam,
Połączenie dwóch systemów
-
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 285 times
Re: Połączenie dwóch systemów
Na pewno ręcznego przenoszenia można uniknąć z użyciem transportów między systemami (na przykład transportów kopii), do których można podpiąć wiele obiektów developerskich jednocześnie. Taka migracja nigdy nie jest trywialna, pytanie jakie wersje systemów (czy takie same?), no i na pewno testy testy i jeszcze raz testy (na nowym systemie).
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 27 times
Tak, z pewnością chciałbym użyć transportów, zastanawialem się bardziej nad kwestią dodania wszystkich z-obiektów do transportu czy można to zrobić "na raz" albo jakimś jak to napisałem "wizardem" nie umiejąc znaleźć innego słowa w sensie pojawia się lista obiektów, zaznaczam, mam je w transporciewojtas7 pisze: ↑wt mar 07, 2023 8:39 am Na pewno ręcznego przenoszenia można uniknąć z użyciem transportów między systemami (na przykład transportów kopii), do których można podpiąć wiele obiektów developerskich jednocześnie. Taka migracja nigdy nie jest trywialna, pytanie jakie wersje systemów (czy takie same?), no i na pewno testy testy i jeszcze raz testy (na nowym systemie).

Wersje są różne, więc jak mówisz, testy, testy i jeszcze raz testy to będzie podstawa.
-
- Has thanked: 1759 times
- Been thanked: 1383 times
Samo techniczne przeniesienie developmentów to nie jest problem. Natomiast trzeba to zrobić mądrze, bo chcesz połączyć dwa systemy, zatem Twoje developmenty z obu systemów też muszą się połączyć i działać razem.
Takie na pałę kopiowanie developmentów na bank skończy się jakimś nieszczęściem, zwłaszcza jeśli nie są to proste raporty, ale jakieś rozszerzenia (user-exit, BAdI), które sterują procesem.
Może warto wykorzystać okazję do przejrzenia, przemyślenia i zoptymalizowania własnych rozszerzeń, może da się powrócić w jakiejś części przynajmniej do standardu?
Takie na pałę kopiowanie developmentów na bank skończy się jakimś nieszczęściem, zwłaszcza jeśli nie są to proste raporty, ale jakieś rozszerzenia (user-exit, BAdI), które sterują procesem.
Może warto wykorzystać okazję do przejrzenia, przemyślenia i zoptymalizowania własnych rozszerzeń, może da się powrócić w jakiejś części przynajmniej do standardu?
-
- Has thanked: 1759 times
- Been thanked: 1383 times
Z-obiekty są w jakimś Z-pakiecie developerskim. Możesz dodać do transportu wszystkie obiekty z wybranego pakietu.karol.dabrowski pisze: ↑wt mar 07, 2023 8:49 am Tak, z pewnością chciałbym użyć transportów, zastanawialem się bardziej nad kwestią dodania wszystkich z-obiektów do transportu czy można to zrobić "na raz"
-
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 285 times
Metoda z transportem zetowego developmentu z pakietu zapewne jest dobrym tropem, mnie zastanawia, zakładając że oba systemy są w tej samej wersji, jak przenieść customizing? Trzeba w historię wchodzić i robić listę wszystkich transportów z customizingiem i też tworzyć wielki transport kopii?
Z innej beczki przykład z życia - EWM 9.x upgrade do EWM S/4 (decentralized). W obu systemach konfiguracja już się różni w niemało miejscach więc robotyczne kopiowanie transportami konfiguracji już nie przejdzie (inne pola, tabele..). Pozostaje przenoszenie ręczne poprzez przejście knotów w SPRO po kolei i porównywanie, jeśli nie ma dokumentacji powdrożeniowej żeby podejść od strony procesowej (projektowej)? Czy SAP daje jakieś migration cockpity (wiem że coś jest WM->EWM).
Z innej beczki przykład z życia - EWM 9.x upgrade do EWM S/4 (decentralized). W obu systemach konfiguracja już się różni w niemało miejscach więc robotyczne kopiowanie transportami konfiguracji już nie przejdzie (inne pola, tabele..). Pozostaje przenoszenie ręczne poprzez przejście knotów w SPRO po kolei i porównywanie, jeśli nie ma dokumentacji powdrożeniowej żeby podejść od strony procesowej (projektowej)? Czy SAP daje jakieś migration cockpity (wiem że coś jest WM->EWM).
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 27 times
Wiem, że kolega, który odpowiada za konfigurację w tym samym projekcie zastosuje podejście "przechodzenia knotów" w spro o którym pisałeś, więc w naszym przypadku takich kokpitów chyba nie ma, ale może, jak piszesz, są specjalizowane jak w przypadku WM->EWM. Jakiś czas temu czytałem o fajnych kokpitach do migracji/upgrade BW->BW 4Hana. Jest nawet cały guide w tym temacie dostępny na necie i jest to dobrze udokumentowane, ale to trochę inna historia ...wojtas7 pisze: ↑pt mar 10, 2023 7:58 am Z innej beczki przykład z życia - EWM 9.x upgrade do EWM S/4 (decentralized). W obu systemach konfiguracja już się różni w niemało miejscach więc robotyczne kopiowanie transportami konfiguracji już nie przejdzie (inne pola, tabele..). Pozostaje przenoszenie ręczne poprzez przejście knotów w SPRO po kolei i porównywanie, jeśli nie ma dokumentacji powdrożeniowej żeby podejść od strony procesowej (projektowej)? Czy SAP daje jakieś migration cockpity (wiem że coś jest WM->EWM).