Połączenie dwóch systemów

Jeśli programujesz, administrujesz, integrujesz i masz wątpliwość lub obawę, to właśnie najlepsze miejsce dla Ciebie. Pisz śmiało...
karol.dabrowski
Posty: 192
Rejestracja: śr cze 11, 2014 3:10 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 27 times

Połączenie dwóch systemów

Post autor: karol.dabrowski »

Cześć,
Szykuję się do projektu połączenia systemów, a właściwie przeniesienia różnych rzeczy z jednego systemu na drugi. Oznacza to, że są dwa systemy, działające produkcyjnie, a docelowo ma być tylko jeden, oba stoją na S4 Hana.

Pod pojęciem przeniesienie różnych rzeczy rozumiem z-tkowe programy, moduły, klasy i enhancementy, za tę część odpowiadam.

Mam pytanie o Wasze doświadczenia – jak zaplanować prace?

Wiem, że są różne podejścia. Jedno z nich to monitoring systemu źródłowego przez jakiś czas transakcją SCMON i wyłowienie używanych z-tów, a potem ręczne utworzenie ich w systemie docelowym. Może jednak są jakieś dobre praktyki, jakieś przydatne „wizardy”. W systemie źródłowym mam kilka tys. zetów, wizja ręcznego przenoszenia wydaje się przykra.

Z chęcią poznam wasze zalecenia,

Pozdrawiam,
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: Połączenie dwóch systemów

Post autor: wojtas7 »

Na pewno ręcznego przenoszenia można uniknąć z użyciem transportów między systemami (na przykład transportów kopii), do których można podpiąć wiele obiektów developerskich jednocześnie. Taka migracja nigdy nie jest trywialna, pytanie jakie wersje systemów (czy takie same?), no i na pewno testy testy i jeszcze raz testy (na nowym systemie).
karol.dabrowski
Posty: 192
Rejestracja: śr cze 11, 2014 3:10 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 27 times

Re: Połączenie dwóch systemów

Post autor: karol.dabrowski »

wojtas7 pisze: wt mar 07, 2023 8:39 am Na pewno ręcznego przenoszenia można uniknąć z użyciem transportów między systemami (na przykład transportów kopii), do których można podpiąć wiele obiektów developerskich jednocześnie. Taka migracja nigdy nie jest trywialna, pytanie jakie wersje systemów (czy takie same?), no i na pewno testy testy i jeszcze raz testy (na nowym systemie).
Tak, z pewnością chciałbym użyć transportów, zastanawialem się bardziej nad kwestią dodania wszystkich z-obiektów do transportu czy można to zrobić "na raz" albo jakimś jak to napisałem "wizardem" nie umiejąc znaleźć innego słowa w sensie pojawia się lista obiektów, zaznaczam, mam je w transporcie :) Nie robilem takiej jeszcze nigdy masówki, zawsze to było na zasadzie "dodaj obiekt" w transporcie i ręcznie dodawałem co było potrzeba.

Wersje są różne, więc jak mówisz, testy, testy i jeszcze raz testy to będzie podstawa.
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: Połączenie dwóch systemów

Post autor: dominik.tylczynski »

Samo techniczne przeniesienie developmentów to nie jest problem. Natomiast trzeba to zrobić mądrze, bo chcesz połączyć dwa systemy, zatem Twoje developmenty z obu systemów też muszą się połączyć i działać razem.
Takie na pałę kopiowanie developmentów na bank skończy się jakimś nieszczęściem, zwłaszcza jeśli nie są to proste raporty, ale jakieś rozszerzenia (user-exit, BAdI), które sterują procesem.
Może warto wykorzystać okazję do przejrzenia, przemyślenia i zoptymalizowania własnych rozszerzeń, może da się powrócić w jakiejś części przynajmniej do standardu?
dominik.tylczynski
Posty: 8367
Rejestracja: wt kwie 03, 2007 4:05 pm
Has thanked: 1939 times
Been thanked: 1479 times

Re: Połączenie dwóch systemów

Post autor: dominik.tylczynski »

karol.dabrowski pisze: wt mar 07, 2023 8:49 am Tak, z pewnością chciałbym użyć transportów, zastanawialem się bardziej nad kwestią dodania wszystkich z-obiektów do transportu czy można to zrobić "na raz"
Z-obiekty są w jakimś Z-pakiecie developerskim. Możesz dodać do transportu wszystkie obiekty z wybranego pakietu.
wojtas7
Posty: 1071
Rejestracja: pt mar 14, 2008 12:51 pm
Has thanked: 72 times
Been thanked: 318 times

Re: Połączenie dwóch systemów

Post autor: wojtas7 »

Metoda z transportem zetowego developmentu z pakietu zapewne jest dobrym tropem, mnie zastanawia, zakładając że oba systemy są w tej samej wersji, jak przenieść customizing? Trzeba w historię wchodzić i robić listę wszystkich transportów z customizingiem i też tworzyć wielki transport kopii?

Z innej beczki przykład z życia - EWM 9.x upgrade do EWM S/4 (decentralized). W obu systemach konfiguracja już się różni w niemało miejscach więc robotyczne kopiowanie transportami konfiguracji już nie przejdzie (inne pola, tabele..). Pozostaje przenoszenie ręczne poprzez przejście knotów w SPRO po kolei i porównywanie, jeśli nie ma dokumentacji powdrożeniowej żeby podejść od strony procesowej (projektowej)? Czy SAP daje jakieś migration cockpity (wiem że coś jest WM->EWM).
karol.dabrowski
Posty: 192
Rejestracja: śr cze 11, 2014 3:10 pm
Has thanked: 58 times
Been thanked: 27 times

Re: Połączenie dwóch systemów

Post autor: karol.dabrowski »

wojtas7 pisze: pt mar 10, 2023 7:58 am Z innej beczki przykład z życia - EWM 9.x upgrade do EWM S/4 (decentralized). W obu systemach konfiguracja już się różni w niemało miejscach więc robotyczne kopiowanie transportami konfiguracji już nie przejdzie (inne pola, tabele..). Pozostaje przenoszenie ręczne poprzez przejście knotów w SPRO po kolei i porównywanie, jeśli nie ma dokumentacji powdrożeniowej żeby podejść od strony procesowej (projektowej)? Czy SAP daje jakieś migration cockpity (wiem że coś jest WM->EWM).
Wiem, że kolega, który odpowiada za konfigurację w tym samym projekcie zastosuje podejście "przechodzenia knotów" w spro o którym pisałeś, więc w naszym przypadku takich kokpitów chyba nie ma, ale może, jak piszesz, są specjalizowane jak w przypadku WM->EWM. Jakiś czas temu czytałem o fajnych kokpitach do migracji/upgrade BW->BW 4Hana. Jest nawet cały guide w tym temacie dostępny na necie i jest to dobrze udokumentowane, ale to trochę inna historia ...